9. maj je dan D, cela Srbija u Beograd ! – Siniša Kovačević

0
2934

Gost nove emisije “Skeniranje” u produkciji Helmcasta bio je srpski dramaturg Siniša Kovačević. On je u razgovoru sa autorom i voditeljem emisije Oliverom Milivojčević govorio o njegovom učešću u politici, na narodnim protestima koji se održavaju u preko stotinu gradova širom Srbije . Kovaćević je kazao da protesti treba da se “osveže” postavljanjem jasnih zahteva i rokova za ispunjenje tih zahteva jedinom čoveku koji na njih  može da odgovori Aeksandru Vučiću.

“Ne možemo ovako u nedogled.Zamenićemo čizme prolećnim cipelama, a onda te ciple japankama. Vreme je da uradimo nešto konkretno. Prema mom mišljenju   proteste treba osvežiti jasnim zahtevima i oročiti do kada treba da budu ispunjeni. Bilo je idealno da je taj rok bio 9. mart simbolično, ali sada je to kratko vreme. Zato recimo možemo da iznesemo zahteve i da ih oročimo do 9. Maja i to je simboličan datim , Dan pobede nad fašizmom. Ti zahtevi treba da budu jasni -da se izbrišu umrle duše izbiračkih  spiskova, da se srede birački spiskovi, da se omoguće demokratski izbori, da se opoziciji omogući da govori na medijima sa nacionalnom frekvencijom, da se Vučić obaveže da će izaći na neki tv duel sa opozicijom… To je jednostavno, nije ništa nemoguće.Pa ne tražimo mu da smrša trideset kila”, rekao je Kovačević.

Na pitanje šta ako predsednik Srbije do tog roka , koji bi postavili, ne odgovori na zahteve Kovačević je rekao:

“Onda cela Srbija u Beograd. i oni koji šetaju u Čačku i Kragujevcu i Gornjem Milanovcu i ovi u Beogardu i svi na Andrićev venac gde je koren svih zala. Pa stojimo tamo dok onaj ko treba i ko jedino može ne ispuni zahteve”, naveo je Kovačević.

Da Vas podsetimo:  POКATOLIČAVANJE SRBA PREКO DRINE

On je ocenio da je Vučić “nekada bio zilot radikalizma, a da se onda preko noći probudio kao zilot evropejstva”.

“To su ti slepo verujući ljudi koji su u stanju da budu do juče radikali, a onda se jedno jutro samo probude kao evropejci. Promena je kod čoveka koji kritički razmišlja moguća, ali postupno. Ne dešava se preko noći. O tome je Čerčil govorio – ko u mladosti nije bio levičar , taj nije čovek. A ko u starosti nije bio konzervtivac ni taj nije čovek”, kazao je Kovačević.

Govoreći o Srbiji danas i vrednosnom sistemu , srpski dramaturg je istakao da je “ovo vreme beščašća i neznanja” u kome svako radi svašta,a da se ni u šta od toga ne razume i o tome ništa ne zna.

“Svi rade sve bez obzira što o tome ništa ne znaju. Hoćeš sine da budeš director RTS ? Hocu. A hoćeš sine da dirguješ Filharmonijom ? Hoću. Još samo nisu,a da ne znaju prihvatali da operišu slepo crevo. Mada kako je krenulo, treba samo jedan da se nađe koji će da se usudi da prihvati i tako nešto i onda eto nama i toga. Za koju godini nećemo imati ko da nas leči, jer oni koji su završili škole i regularno dobili diplome svi odoše va Srbije. Sva pamet i lepota je odavde otišla da se ne vrati.”, kazao je Kovačević.

Govoreći o svom radu , kazao je da se sada igra smao jedna njegova drama (Velika drama)  u Narodnom pozorištu , dok za sve druge nema pozorišta u kome bi se igrale.

“Jednostavno me odbijaju. Odbio me je i bivši upravnik Narodnog pozorišta i Slobodn Ćustić u bepgradskom dramskom i Dušan Kovačević u Zvezdara tetaru. Ne mislim da sam ja Vučiću botan da se bavi mojom karijerom, ali mislim da se čauši plaše da ne naljute gazdu, pošto se zna da ja kritikujem, ne Vučića lično i ne njegovu porodicu , nego njegov ono što on čini kao predsednik države”, objasnio je Kovačevi.

Da Vas podsetimo:  SINIŠA LJEPOJEVIĆ: SPECIJALNI RAT PROTIV SRBA U OFANZIVI, OVO SU CILJEVI I INSTRUMENTI!

Velika drama se u Narodnom pozorištu igra već punih 17 godina, a Kovačević kaže da su je od skidanja sa repertoara spasili publika i glumci.

“ i ona je visila, bia je gotovo skinuta sa repertoara , ai su se posle pobune glumaca i publike predomislili i ostavili je i evo izvodi se i dalje. Vidite da se svaki bunt isplati na kraju”, zaključio je Kovačević.

Nedavno je objavljen prvi roman Siniše Kovačevića “Godien vrana” koji je napisao po drami “Učiteljica” i čija tema  je sudbina jedne beogradske porodice intelektualaca u Prvom svetskom ratu . Kako je najavio, dok čeka da se stvore bolji uslovi da se njegove drame nađu na repertoarima  beogradskih pozorišta, piše novu knjigu. U “Skenjiranju “  je otkrio da se u novom delu bavi i savremenim dobrom, ali da ima i istorije.

HelmCast Produkcija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime