900.000 dokaza da je beba iz Beograda vrednija od bebe iz Leskovca

3
1389

Ko je imao sreće da se prvog januara prvi rodi u Beogradu, zaradio je bez dana radnog staža šest prosečnih plata odjednom.

Čitajući ovu vest, mlada mama Stefana Zarić (26) mogla se zapitati u čemu je sve u životu grešila pa da posle godina i godina radnog iskustva na porodiljskom prima 8.000 mesečno i kako se to jedna ista država s jedne strane potpuno nasumično razbacuje parama, a s druge ih ne da ni kad život od toga zavisi. Bukvalno. A onda se Stefana mogla setiti da je pogrešila samo jer se nije rodila u pravo vreme na pravom mestu, da je markira srećni golub, a ne onaj drugi, jer racionalnije objašnjenje od ovog ne postoji. Jer Srbija.

Vest da će ove godine prvorođenog dečaka i dve prvorođene devojčice, koje su svet ugledale u isto vreme, predsednik nagraditi sa 900.000 dinara jednokratne naknade, ostavila je utisak potpuno suprotan onom koji priliči kad se dete rodi. Gorčina. Ne zato što je neko tamo drugi srećan i pare mu šušte, već upravo zbog pomenute nasumičnosti koja nameće nekoliko pitanja:

– Po čemu je prvorođeno dete u godini vrednije od druge dece?

– Ko je odlučio da visina naknade u Beogradu bude u vrednosti šest prosečnih plata?

– Ko je procenio da prvorođeno dete u Beogradu zaslužuje 300.000 dinara, a prvorođeno u Leskovcu 20.000?

– Kako da natempiram da se porodim u prvoj sekundi 2020, inbox, hitno?

Da se razumemo, dobrodošao je svaki napor države da podstiče na rađanje dece, ali može li, molim vas, sa nekim smislom i planom i bez vređanja ostatka stanovništva? Kamo sistemska rešenja, i dokle više šarene laže i praporci za predstavu? Nismo mi gadljivi na državne novce, iz naših se džepova skupljaju, ali smo i više nego gadljivi na davanje velikih para za jeftine političke poene i to preko dece. Gadljivi smo na sistem koji rasipa da bi uzimao, koji ne kažnjava nesavesne poslodavce, ali kažnjava najuspešnije među mamama i koji je doveo do toga da u borbi za natalitet umesto beba i mama pobeđuju državna kasa i rejting političara na vlasti.

Da Vas podsetimo:  Srpske plate i evropske cene

Odgovor na gore postavljena pitanja verovatno nećemo dobiti, ali ćemo nastaviti da ih očekujemo. Svakog dana. Ima i među nama onih koji su, poput vlasti, rešeni da ne odustanu. Vreme će pokazati ko je uporniji, a ovaj teatar apsurda neće moći večno da traje.

Kako stvari stoje, pitanje je trenutka kad će političari i bukvalno oživeti Joneskovu „Ćelavu pevačicu“, pa će nakon niza nebuloznih postupaka, umesto razumnih reči i rečenica, početi i da izgovaraju nepovezana slova, slogove i budalaštine, očekujući da se pravimo kao da je sve to normalno i klimamo glavom puni tupog razumevanja, jer, budimo realni, odlično su nas istrenirali.

Ili baš i ne?

Dragana Pandurević
Izvor: Noizz.rs

3 KOMENTARA

  1. Koje trabunjanje ……i pravljenje magle. Nadrobljeno sve i svasta u tekstu, muljanje i sabiranje babe i zabe. Cilj je da se postigne efekat (citaj jeftin efekt) a to isto rade i politicari koji koriste ozbiljne stvari u jajarske obracune.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime