A cena prava sitnica

0
1066
Milenko Vesović / Foto: printscreen ( bizlife.rs )

Zamalo da kupim jaknu od osam hiljada evra, ali ne dade mi se. Nisu imali moj broj. Ljubazna prodavačica reče da je samo ta ostala. Kako, upitah, imali ste ih još? “Da, da, lepo se prodaju”, odgovori mlada dama.

Pre nego što sam ušao u prodavnicu prvo sam se prekrstio. Taj religiozni nagon dobio sam ispred izloga kada sam primetio jaknicu koja košta tričavih 434.000. Krenem ka njoj, toj lepotici, kad imam šta da vidim. Ispred mene još lepša, pa malo je reći jakna – veličine “L”. Cena 855.000 dinara.

“Lepo se prodaju”, dobro sam razumeo prodavačicu. A kako i ne bih, pričali smo na srpskom jer radnja se nalazi u centru Beograda. Jakna ko jakna, kožna, boje bele kafe ali malo jače kafe, vidi se kvalitet.

Znači prodaje se, logično, pa ne bi gazda nabavljao da se ne prodaje. Nije on papak, uostalom kako bi prodavačica zaradila svojih 200 evra plate da se ne prodaje. To što sam ja iznenađen a jesam, samo govori o meni. O meni i slepcima poput mene. Ne kupuje se to od regresa, puna je Srbija “domaćina”.

Pitam se na šta bih ličio u toj jakni, na ovcu koju je neko ošišao? Ili bi mi se možda svi divili. Ali ko, kad niko ne zna cenu? Znači nekako bih morao da objavim: znate ova jaša košta osam somića. Ko bi mi verovao? Ili bi me svi pitali odakle lova, a u sebi bi mislili “koja budala”.

Mislim da sam dobro prošao, a i falilo mi je 7.880 evra. I šta bih sa tom jaknom, gde bih je nosio: u pozorište, pa da nestane iz garderobe, u kafanu pa da je konobar zalije čorbom. Na ulici bi mogao kakav dripac da mi je otme i još da me isprebija. Znači morao bih i telohranitelja da angažujem. Ide jedno s drugim.

Da Vas podsetimo:  Stiker diplomatija

Zamšljam nekog frajera koji je imao sreću da je pazari. Mudar čovek, takvi ne rade sa svojim novcem. Javlja mi se da je parkirao crni audi (možda i bez tablica) onako široko da zagradi trotoar, upalio sva četiri i uživao u kupovini. Potom je izvadio svežanj nepresavijenih novčanica, kao da su od kakvog javnog preduzeća ili tajnog posla, i brojao do 8.000 evra.

Srbija je zlatna koka – za neke. Za druge je veliki mućak. Zvanični podaci kažu da smo prvi u Evropi po socijalnim razlikama. Petina stanovništva ima 9,7 puta veća primanja od petine najsiromašnijih. U drugim zemljama taj jaz je daleko manji.

Neću ovde da nabrajam koliko ljudi živi sa primanjima ispod 15, 20… hiljada dinara, koliko ih uopšte ne prima platu. Ne može se sakriti da ogromna većina jedva preživljava. Zato bez namere da bilo šta prebacim trgovcima hoću da kažem kako izlozi sa jaknama od osam hiljada evra i vrući kazani u narodnim kuhinjama nisu slika zdravog društva. Ili tako izgleda zlatno doba.

Milenko Vasović 
Izvor: BIZLife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime