A gde je narod?

0
1150

skupstina-srbije-formiranje-vlade-foto-printskrin-1398589796-487061Trenutno Skupština raspravlja o poreskim zakonima. Prisilio sam sebe da pored ekrana provedem onoliko koliko i poslanici u svojim klupama.

Zašto?

Da bih se uverio koliko se poslanici međusobno nadmeću u zastupanju interesa gradjana, a ne svojih stranaka.

I zaključio:

1. O načinu dostave poreskog rešenja, čak je i ministar bio zadovoljan time da poreska uprava završava svoj deo posla onog trenutka kada OBIČNOM POŠTOM, pazite OBIČNOM POŠTOM, pošalje rešenje.

2.Da je dovoljno da poreska uprava ima potvrdu da je rešenje predato pošti. A ako pošta nije uradila svoje?

3.Čak ni zaštitnik građana dosad na to nije reagovao.

Posledice mogu da budu pogubne. Niko, sem jedne poslanice, nije postavio pitanja da se državni birokrata zaštitio zakonom, a moja osnovno pravo da ne mogu da budem kriv, pada pred NJEGOVIM VELIČANSTVOM DRŽAVNOG BIROKRATE!

I to u 21. veku. U veku informatike – sajtova, SMS poruke i hiljadu drugih mogućnosti. Makar da znam da je neko pokušao da mi dostavi rešenje.

Suština je u činjenici da država ima godišnji plan i obavezu da donese budžet do kraja kalendarske godine. Time i sumu planiranog poreza. Dakle, zašto ne bi poreske uprave dobile fond plata koji bi se procentualno smanjivao ili povećavao zavisno od rešenja plana.

Zar proizvodni radnik ne zarađuje po tom principu?

O toj „sitnici“ niko nije ni reči rekao. Da li i poreski obveznici moraju da lobiraju poslanice kao majke, kada je reč o oslobađanju od PDV za neke dečje potrebe, da bi zaštitili neka svoja osnovna prava – da dobiju rešenje u januaru i da potvrda nije čin predaje pošte, već i dokaz da je rešenje dostavljeno ili nije uspelo i zašto? Šta ako sam poslovno odsutan mesecima. Zar ne može da postoji sajt i moj kod, pa da vidim i koliki mi je porez i da li je služba rešenje stvarno donela januara, a ne početkom leta i onda retroaktivno plaćam nečiju komotnost u radu.

Da Vas podsetimo:  Slučaj kragujevačkog Fijata: Odsustvo saosećanja i srama

Otuda predlog i Vladi i Skupštini – otvorite sajt na kome bi narod mogao da i sam predlaže ili pita poslanike zašto zaboravljaju da su predstavnici naroda i da ne troše vreme na odbranu svojih stranaka, već interes građana.Biće čitaniji od tabloida.

Ovako, mnoge debate liče na istraživanja krivice Karađorđa ili knjaza Miloša, a ne kako da menjamo današnju Srbiju. I sopstvene gluposti.

Mirko Stamenković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime