A gde smo mi Srbi?

3
1870
Foto: Mišo M. Mladenović

Šetam u predvečerje obalom malog mesta Skala Potamija na Tasosu. More lagano zaplјuskuje kamenitu obalu. Nalazim se otprilike na sredini velike plaže, duge tri kilometra i koja nosi zvučno ime „Zlatna obala“. U dalјini, na početku i na kraju uvale, nalaze se peščane obale i plaže.


Foto: Mišo M. Mladenović

Taverne načičkane jedna do druge, čekaju retke goste – tek je početak sezone. Ispred jedne, zove se „Kod kapetana“, stoje dve velike crne table. Na jednoj su kredom ispisani specijaliteti, a na drugoj, veliki broj jezika, na kojima se mogu naručiti jela. Čitam radoznalo. Tu su svi evropski jezici, ali srpskog – nema.  Čitam: mađarski, rumunski, bugarski…… Možda su u pitanju zemlјe članice EU ? Ali, ne. Tu su napisani ruski i turski. Čudim se i razmišlјam.

Ili su nas svi „prešišali“, ili su nas Grci zaboravili? Možda smo im i dosadili? Ne znam, šta da mislim. Šta je ovome uzrok ? Nije omaška sigurno, jer se i po radnjama ne čuje ni jedna srpska reč, od strane prodavaca.

Nekada, davno, kada smo mi Srbi rado odlazili na prva letovanja na more u Grčku, u Platamon, Uranopolis i Metamorfozis, prodavačice, Grkinje, su nas nudkale da kupimo robu kod njih, na srpskom. Sada se očigledno nešto promenilo.

Šalјem vam dve fotografije, iako znam, da mi verujete, što sam video i doživeo.

Mišo M. Mladenović, akad. slikar i pisac

Beograd

3 KOMENTARA

 1. Nemojte se sekirati.
  Na tabli nema ni drugih, mnogo znacajnijih jezika :
  francuskog, spanskog, talijanskog . . .

  A ako vam fali nas jezik, dodjite u Dalmaciju, na pr na Korculu ili Mljet.
  Provescete se kao Bog, bolje i jevtinije nego u Grckoj.

 2. Kakav narod takva i vlada , tako se i ponasaju susedne zemlje prema nama. Vec dize vreme , Srbija je na stubu srama …pa se i prema tome Grci postavljaju. Sto bi nas oni vise voleli kad sami doprinosimo da se jos vise ponizavamo vise od onog sto nam drugi cine. Valjda tezimo da dospemo do katarze a u stvari klizimo ka samo unistenju. U sve to nas uvode nasi bivsi zaveznici uz pomoc nasih veleizdajnika i petokolonasa.

 3. Autor ce se naljutiti! ODGOVOR: nigdje. Mora se b i t i da bi se negdje (i) bilo; pa, eto, i Grci samo ispunjavaju nasu volju- da nas nema; obzirni, prijateljski, te ne zele, kao drugi, da nam tu volju remete….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime