A hteo je samo da igra tenis…

0
52

Đoković hapšen, maltretiran, gažena mu ljudska prava, oduzeta           sloboda i živeo danima u izolaciji u Australiji

  • Iako mu je odobren ulazak u zemlju i dodeljena viza zbog igranja tenisa na prvenstvu Australije (AO) Đoković je 5. januara doživeo veliki šok i oduzimanje vize pod pretnjom proterivanja iz Australije.
  • Imao je Đoković pri ulasku u Australiju 5. januara sva potrebna medicinska dokumenta, koja je i priložio, o tome da je bio zaražen 16. decembra i da preležao korona virus što mu je davalo status medicinskog izuzeća od vakcinacije i pravo da boravi u Melburnu
  • Čekajući suđenje držan je danima (pet dana) u pritvoru odlukom državnih organa u emigrantskom hotelu „Park“ u predgrađu Melburna bez uslova za treninge i odgovarajuću ishranu, bez ličnih stvari i garderobe.
  • Sud je, posle žalbe Đokovića, 10. januara Đokoviću ponovo dozvolio boravak u Australiji i vratio mu vizu i slobodu!
  • Ipak, iako i dalje vlada velika konfuzija oko Đokovićevog dužeg opstanka ili mogućnosti da odlukom ministra ipak bude deportovan – sve je jasnije da je u ovom slučaju bio očigledan, presudan uticaj politike na ovu odluku
  • Jasno je posle ovog skandala da Đoković nije u milosti državnih funkcionera Australije, za razliku od, na primer, Rafaela Nadala, koji je imao istu zdravstvenu situaciju (kliničku sliku) kao Đoković, ali oko njegovog statusa i boravka u Melburnu nije bilo nikakvih dilema i polemika
  • Đokoviću je nametnuta teška situacija da živi i igra sa ogromnom neizvesnošću da svakog časa može biti deportovan, pa čak i pred finale Gren slema, jer je na milost i nemilost vlasti u Australiji.

Piše: Jovo Vukelić

Odmah po sletanju aviona u Melburn 5. januara srpski teniser Novak Đoković je priveden u posebnu prostoriju, gde je uhapšen, oduzete su mu sve lične stvari, poništena mu je ulazna viza za Australiju i ispitivan je satima o svom statusu sa vakcinisanjem protiv Kovoda 19.

Prethodnog dana, da podsetimo, pred put avionom Teniski savez Australije ga je ranije obavestio da je ispunio uslov za medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa. On je popunio formulare i dobio dozvolu da se ukrca u avion u Dubaiju,. Ali je po sletanju zadržan neočekivano i bezrazložno na aerodromu, pa mu je izrečena mera oduzimanja vize, što za sobom povlači deportaciju.

Da Vas podsetimo:  Policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skupove

                 Grubo kršenje ljudskih prava Novaka Đokovića

Pošto nije ranije vakcinisan protiv Kovida 19, bukvalno je primenjen propis da ne može da uđe u Australiju, da u njoj boravi i igra tenis, jer može biti opasan po druge ljude i da širi zarazu… Nije uvažena činjenica ni potvrda da je bio zaražen 16. decembra u Beogradu i da preležao korona virus. To mu je davalo status medicinskog izuzeća od vakcinacije.

Skupovi podrške u Beogradu otkrili su detalje zloupotrebe australijskih vlasti prema Đokoviću

U tom procesu je maltretiran na aerodromu, poništena mu je viza i ispitivali su ga satima nadležni službenici carine i držali u izolaciji, samog u sobi. Oduzeli su mu odlukom državnih organa Australije sve lične stvari od garderobe, kofera, sportske opreme, do pasoša, novčanika i mobilnog telefona. Mobilni telefon mu je vraćen posle 4-5 sati, a sve ostale stvari tek 10. januara.

I nisu Đokoviću australijski državni službenici dozvoljavali satima kontakt sa advokatima, njegovim timom, porodicom… što je grubo kršenje osnovnog ljudskog prava. Onemogućeno mu je da se konsultuje i brani i da australijskim državnim organima predstavi na kvalitetan način sve argumente i fakte kojima raspolaže.

Treba naglasiti da su na aerodromu australijski zvaničnici od Đokovića čak tražili da potpiše da se odriče dobijene vize kako bi odmah mogli avionom da ga lako deportuju iz zemlje u Srbiju. Đoković to nije hteo da učini već je tražio da se sastane, razgovara sa svojim advokatima kako bi dokazao da ima pravo ulaska u Australiju.

U Melburnu su okupljanja navijača ispred hotela, a potom i zgrade suda trajala po ceo dan

Potom je transportovan sa aerodroma do migrantskog hotela u sobu bez prozora, bez ličnih stvari i novčanika i pasoša…gde je boravio čak pet dana u pravom pritvoru, bez mogućnosti da bilo gde izađe!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

                                     Pilić: Šta je sa Nadalom?

Jasno je posle ovog skandala da Đoković nije u milosti državnih funkcionera Australije, za razliku od, na primer, Rafaela Nadala, koji je imao istu zdravstvenu situaciju (kliničku sliku) kao Đoković, ali oko njegovog statusa i boravka u Melburnu nije bilo nikakvih dilema i sumnji od strane australijskih zvaničnika.

Da Vas podsetimo:  OPREZ! Droga za silovanje ponovo u Srbiji!
Trofejni tandem: Novak Đoković, igrač i Nikola Pilić, trener, osvajači Dejvis kupa

Nikola Pilić, proslavljeni teniski as i trener ističe:

„Međutim, pustimo za trenutak Đokovića. Šta je sa Nadalom? On je 20. decembra bio zaražen, a već 31. je stigao u Australiju mada je morao biti u izolaciji najmanje 14 dana. Zašto se o tome ne priča“ ?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Trenutno najbolji igrač na planeti, što inače traje proteklih godina, nije se pozivao na činjenicu da je ovaj Grend Slem u Melburnu osvojio rekordnih devet puta i nije tražio nikakve privilegije ili popuste. Tražio je samo, kao i svi drugi teniseri, da ima pravo da igra, da se nadmeće i dokazuje svoje igračke kvalitete. A oni mu nisu dali ni da izađe i sobe i trenira…

Ali, poznato je, Đoković već godinama smeta mnogim udruženjima, sportskim organizacijama, kompanijama i sponzorskim firmama zbog svojih vrhunskih rezultata, svoje ogromne dominacije u tenisu. Velike sportske kompanije smatraju da bi neki drugi igrači iz Zapadnih zemalja bili profitabilniji i bolji prodavci njihovih proizvoda što bi im donosilo već profit.

Sudija Entoni Keli osvetlao je obraz pravosuđa u Australiji

          Smeta im Đoković, Balkanac, Srbin i pravoslavac

Zato svi oni mnogo više podržavaju Nadala, Federera, Beretinija, Monfisa, Sinera, Švarcmana, Cicipasa,Tima… Ali, oni nemaju takve uspehe i tako Đoković, Balkanac iz Srbije, Srbin i pravoslavac dominira svetskim tenisom i pobeđuje na najvećim turnirima i postaje sve slavniji sportista. A to mnogo smeta, videli smo, i Britancima i sportskoj i političkoj javnosti u SAD i drugim državama, pa čak i samoj federaciji teniskih profesionalaca – ATP. Oni ni reč podrške nisu uputili Đokoviću za vreme ove prema njemu nekorektne epizode u Australiji.

Ovo skandalozno ponašanje australijskih sportskih i političkih zvaničnika prema igraču broj. 1 pokazalo je da su i oni na istoj negativnoj talasnoj dužini prema Đokoviću, i pored njegovih brojnih postupaka u kojima je bio naklonjen (svojim donacijama) australijskoj publici, navijačima, gradu Melburnu i samoj Australiji. Ali, njihove simpatije ipak nije osvojio.

Da Vas podsetimo:  Nemojte da lažete, zvanično je vakcinisano 58 posto građana
Porodica Novaka Đokovića: stric Goran, majka Dijana, otac Srđan i brat Đorđe borili su se lavovski za Novakova prava

Prema Đokoviću su se poneli nefer, nesportski, ne uvažavajući mnogo njegov sportski ugled i zadivljujuće rezultate. Ponašali su se kao prema nekom izgredniku koji pravi incidente, čini ispade… To im ne služi na čast i okrnjen je prestiž ovog teniskog turnira. Bilo bi za očekivati da će se naći neko od poznatih i uglednih sportskih i teniskih zvaničnika Australije koji će velikom sportskom asu Đokoviću uputiti reči izvinjenja posle ovog skandala.

Australijski sud i iskusni sudija Entoni Keli, inače jedan od najizvrsnijih u svom polju u Australiji doneo je, bez obzira na pritiske vlasti, odluku da Đoković nije prekršio nikakve zakone i da IMA PRAVO ULASKA u Australiju pa mu je vratio vizu i time i slobodu.

                     Peticija sa 90 hiljada potpisa za tri dana

Nastalo je neopisivo slavlje Đokovićevih navijača i simpatizera ispred zgrade suda u Melburnu, a koji su prethodnih dana bili stalno ispred hotela gde je boravio i pružali mu veliku podršku. U Beogradu je porodica Novaka Đokovića: otac Srđan, majka Dijana, stric Goran i brat Đorđe pružala podršku Novaku u borbi za njegova prava organizujući proteste ispred Skupštine Srbije.

NEIZVESNOST KOJA TRAJE: Aleks Hok, australijski ministar za imigraciona pitanja ima mogućnost da poništi vizu Novaku Đokoviću. On kaže: još uvek razmišljam o deportaciji Đokovića koja može da se dogodi u naredna dva dana.

Isto tako za tri poslednja dana otkako je pokrenuta peticija za oslobađanje Đokovića iz pritvora i dobijanja vize čak 90 hiljada građana i ljubitelja tenisa potpisalo je taj zahtev. Sva ta podrška značila je mnogo našem teniskom asu da izdrži nekorektni tretman australijskih zvaničnika.

Ostaje sada da posle ove velike pobede van teniskog terena Đoković u svom stilu i na Grend slem turniru stigle do svoje rekordne desete titule u Melburnu, a i do rekordnog 21-og Grend slem pehara u karijeri.

Mnoge bi ovaj incident poremetio, omeo, ali znajuću upornost i borbenost Đokovića i njegov mentalitet i već tradicionalni srpski inat on je za korak bliži toj toliko željenoj pobedi! To misle i njegovi najbliži članovi familije.

https://izmedjusnaijave.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime