A šta sa kvazielitom, unutar političke elite?

0
904

Vučićevo pisanje o našoj „kvazieliti“ i „plebsu“, nimalo akademsko, normalno je izazvalo takođe ne baš akademsko reagovanje. Intelektualaca na koje je mislio tako da su se osetili pozvanim da zaštite sebe i elitu, tako da je „plebs“, kao i uvek, ostao po strani. Na kraju i posle uobičajenih prepucavanja, nepoznatim ostaje polazno: Šta su, uopšte, elita i plebs?

„Elita“ je odavno prihvaćen naziv za imaoce vodećih pozicija u društvu odnosno u pojedinim delatnostima, poznatu i priznatu „aktivnu manjinu“. Političku, privrednu, vojnu, crkvenu, intelektualnu, sportsku…, od kojih se neke dalje razlikuju. Pozicije im sleduju zbog posedovanja političke moći, materijalnog bogatstva, mesta u organizaciji, duha, popularnosti…, a ne zbog ponašanja koje svedoči o posedovanju ličnih kvaliteta kakvi su karakter, vrline, širina pogleda…  Drugo pripada „elitnim“ pojedincima, kakvih ima u svakoj eliti, ali šta sa onima koji kvalitete i te kako imaju ali nisu poznati? Njih niko nema u vidu pri pominjanju elite! Lako je videti i da se uopšte ne očekuju od vodećih političara, i većine vodećih privrednika…

Ničeg od toga kod Vučića nema, elita je „samoproklamovana“ ili samopriznata grupa. Pošto nije zgodno reći da je okupljena zato što ga „ne voli“, „kvazielita“ je što u svoje redove ne ubraja „narod“ od koga se on ne odvaja ni kad spava: „plebs!“. Ali čim je prihvaćeno postojanje elite, prihvaćeno je postojanje onih koji nisu elita. I danas to nije „plebs“, nego „masa!“. Nju ne čini odeljen i omeđen deo stanovništva nego „pasivna većina“, svi koji su „vođeni“.

Čemu je bitna pretpostavka stanje svesti, oblik ponašanja u kome pojedinac više nije sam nego automat čiji rad nije u vlasti njegove volje. Ali nije zgodno da ih baš Vučić, na to podseća. Tim pre, što skoro beše dosta priče i slika nekih „ovaca!“. Kao „čovek iz naroda i za narod“, zgodno je da bude protiv bilo kakve podele „naroda“. Tačno je da samo pominjanje „kvazielite“, podrazumeva postojanje elite koja nije „kvazi“. Srećom, borac protiv nje, automatski spada u „pravu“. „Plebs“, usto, deluje uvredljivije! Za njega su svi u školi čuli, to su oni kojima je u starom Rimu trebalo obezbediti samo „hleba i igara“. Vidljiva sirotinja u svakom pogledu, usto slabije obrazovana i starija, potcenjena od „tajkuna“, „stranih plaćenika“ i „kvazielite“. Ali predmet stalne brige vlasti, na šta je pre neki dan upozoravano žučnim napadom na saznanja do kojih je došao BIRN. Istražujući ko su birači vladajuće koalicije…

Da Vas podsetimo:  Ne mogu da shvatim da ja ne zaslužujem da živim

Što veoma istaknuti pripadnik jedne i to političke elite određuje ko s pravom spada u drugu i to intelektualnu elitu, nije neznanje. U pitanju je nešto ozbiljnije: diskreditovanje brojne i još uvek prilično cenjene grupe, pretežnim delom vrlo kritične prema njemu i njegovima, s jedne, i pokazivanje brige prema brojnoj i u potpunosti njemu naklonjenoj grupi. Potom dolazi nešto takođe vrlo ozbiljno: pokušaj ujedinjavanja elite. Normalno oko političke, i pod njenom dominacijom. A ujedinjena elita ako nije i odsustvo podele vlasti, znak je bliskog odsustva!

Radovan Marjanović
Izvor: kolubarske.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime