Advokat udruženja „Stop mobing“ zastupa javno komunalno preduzeće koje mobinguje uzbunjivača

0
1360
Foto: printscreen

Advokat udruženja „Stop mobing“ iz Zrenjanina, koje se bavi pružanjem pravne pomoći žrtvama mobinga i organizovanjem obuka o zaštiti od zlostavljanja na radu za zaposlene u javnim preduzećima, zastupa pred sudom preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Požarevca čije je rukovodstvo za mobing optužio uzbunjivač Darko Nenadić. Poverenik „Stop mobinga“ bio je angažovan i kao medijator u postupku mirenja, takođe od strane javnog preduzeća koje zlostavlja uzbunjivača.

Uzbunjivač Darko Nenadić trpi odmazdu otkad je obelodanio da je prilikom izgradnje cevovoda Požarevac-Dragovac korišćen sintetički lepak za spajanje cevi i da je zbog toga voda možda zagađena a time ugroženo i zdravlje velikog broja građana. Tokom 2017. godine saznao je da je prilikom izgradnje tog cevovoda utrošeno 50 kilograma sintetičkog lepka a pregledom knjiga hitnih intervencija utvrdio je da je na tom cevovodu otkako je izgrađen bilo više od 50 havarija.

Zbog ukazivanja na nezakonitosti u radu preduzeća Nenadić je otpušten, ali je onda uz pomoć advokata Pištaljke koji ga zastupaju pred sudom, uspešno vraćen na posao pravosnažnom presudom prema Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Trenutno vodi spor po tužbi za mobing koji uprkos ovoj pravonsažnoj presudi poslodavac i dalje sprovodi nad njim.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ angažovalo je udruženje „Stop mobing“  prilikom pokušaja da se vansudski, uz posredovanje, sklopi sporazum koji su inicirali advokati Pištaljke kako bi zaštitili uzbunjivača Nenadića od mobinga. Sporazum nije postinut jer je preduzeće umesto nepristrasnog lica za posrednika predložilo poverenika „Stop mobinga“ za Požarevac, inače zaposlenog  u drugom javnom preduzeću čiji je osnivač takođe grad Požarevac. Pošto posredovanje nije uspelo, zastupanje požarevačkog preduzeća pred sudoom preuzela je još jedna osoba povezana sa „Stop mobingom“, advokat Zora Bjekić, koja se novinarim Pištaljke predstavila kao „zvanična zastupnica“ „Stop mobinga“. Advokat Zora Bjekić kao i predsednik udruženja iz Zrenjanina Žika Živadinović smatraju da je ovaj angažman na strani preduzeća koje je optuženo za zlostavljanje na radu privatna stvar advokata i da nije povezano sa radom udruženja.

Da Vas podsetimo:  Srbijo, ovo hoćeš?! SVI UŽASI koje je RIO TINTO napravio u svetu, a o kojima se ćuti

Advokati Pištaljke koji zastupaju uzbunjivača Nenadića već dva puta su tužili javno komunalno preduzeće iz Požarevca i dobili sporove zahvaljujući kojima je uzbunjivač vraćen na posao posle otkaza koji je dobio zbog ukazivanja na potencijalnu javnu opasnost po zdravlje  Požarevljana. U postupku za određivanje privremene mere i u radnom sporu, „Vodovod i kanalizaciju“ zastupala je pravnica zaposlena u tom preduzeću.

Zastupnica „Stop mobinga“ i požarevačkog preduzeća Zora Bjekić je u odgovoru na tužbu advokata Pištaljke za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja na radu pokušala da zameni teze, pa je kao žrtvu mobinga predstavila samo preduzeće, a uzbunjivača Nenadića kao „mobera“. U izjavi za Pištaljku rekla je da njeno angažovanje kao advokata u postupku protiv javnog preduzeća nema veze sa nevladinom organizacijom iz Zrenjanina i nije htela da objasni kako je došlo do njene poslovne saradnje sa požarevačkim vodovodom. Dodala je da smatra da u slučaju Darka Nenadića nema mobinga.

Nakon što je odlukom suda Nenadić vraćen na posao, prva tri meseca je sedeo u izlogu fabrike „Ćeba“ jer nigde nije bilo mesta za njega. Više od godinu i po dana ne dobija ni jedan radni zadatak. Druge kolege, zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, uzbunjivača su ignorisali i izbegavali svaki kontakt sa njim.

Kada je konačno dobio mesto za rad, poslodavac je Darka Nenadića rasporedio u šupu iza nadstrešnice gde se parkiraju vozila i koja je prekrivena azbestom. Sama prostorija gde su rasporedili uzbunjivača nema osnovne uslove za rad – nema kompjuter, pa čak ni stolicu za sedenje. Sanitarni čvor se nalazi izvan objekta u koji je Nenadić raspoređen, u šupi udaljenoj desetak metara i nema osnovne higijenske uslove.

Uprkos ovim činjenicama, zastupnica organizacije „Stop mobing“  navodi da uzbunjivač zlostavlja sve svoje nadređene i druge kolege.

Da Vas podsetimo:  Poštar, a vodič u galeriji: Odbornicima SNS-a u Kučevu novac od Centra za kulturu

Nakon Nenadićevih prijava, rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije“ pokušalo je da se otarasi uzbunjivača pa je krajem 2017. godine donelo novu sistematizaciju po kojoj je višak bilo baš Nenadićevo radno mesto – inženjera mašinskog razvoja i investicija. Novom organizacijom rada u preduzeću bila su otvorena dva nova radna mesta koja je Darko Nenadić mogao da popuni, a ostalo je i jedno staro koje je takođe odgovaralo njegovim kvalifikacijama i iskustvu.

Sud je utvrdio da je Nenadićev otkaz odmazda za uzbunjivanje i zbog toga je poništio otkaz koji mu je uručen. Bivši direktor požarevačkog vodovoda, koji je nedavno uhapšen i osumnjičen za korupciju, nije uradio ništa kako bi Nenadićeve prijave bile ispitane. Lice ovlašćeno za prijem informacija u postupku uzbunjivanja Miljan Marković čak je tvrdio da nije primio nikakve prijave od Nenadića uprkos pisanim dokazima o tome koje je sudija u prvostepenom postupku prihvatila kao validne.

Nenadićeve prijave nisu konstatovali ni nadležne inspekcije ni gradonačelnik Požarevca, pa će se njima baviti Osnovno tužilaštvo u Požarevcu kojem je Nenadić podneo krivičnu prijavu.

Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime