Advokati u subotu ponovo na ulici, protestuju za prava građana koji iz fotelja gledaju sopstvenu propast

0
239

Advokati su za subotu najavili novi protest u Beogradu, povodom izmene stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade bankarskih kredita, nezadovoljni što su njihovi zahtevi ignorisani nakon prethodnog protestnog okupljanja ispred zgrade najviše sudske instance u Srbiji.

Advokati upozoravaju na rušenje pravnog sistema jer je država, kako kažu, poklekla pred korupcijom i krupnim kapitalom te ističu da je pravda proterana iz naše zemlje

Pod parolom „Ni korak nazad“ advokati pozivaju građane da im se pridruže jer je ovo pre svega borba za njihova prava, kao i budućnost države.

Poverenje u sve nekada cenjene profesije urušeno je i vlast upravo na krilima takve društvene atmosfere uspeva da menja zakonske akte naručene od strane različitih interesnih grupa. Jedinstvo srpskog naroda je na ’veštačkom disanju’ i upravo zbog toga se na protestima protiv ugrožavanja elementarnih prava građana, poput prava na čist vazduh i životnu sredinu, protiv kršenja Ustavnih prava ili u ovom slučaju bankarskog ugnjetavanja okuplja izrazito mali broj građana i udruženja.

Advokati apeluju na sunarodnike da im se pridruže u ovoj borbi jer su sve ’crvene linije’ pređene.

– Ne možemo sami, potrebna nam je podrška.Uspeli smo da zaustavimo prva dva pokušaja, ali desilo se ono što biti ne može – sudstvo je palo, sistem je narušen. Neću čekati da neko drugi umesto mene pokuša da se odupre bankarskom lobiju. Izlazim na ulicu zbog narušene pravne sigurnosti, vladavine prava i nezavisnosti sudstva. Tačno je da je ovo moj posao, tačno je da zarađujem zastupanjem na sudu, ali neću moći da vam pomognem ukoliko sami sebi ne želite da pomognete. Danas su bankarski predmeti, sutra je bilo šta drugo. Srbija nije na prodaju – piše advokat Milenković na Fejsbuku uz više nego jasnu poruku “ne gledaj iz fotelje, izađi na ulicu”.

Da Vas podsetimo:  KUBANCI PO SELIMA OKO PANČEVA, KALUĐERICI, U OSTRUŽNICI

Nisu samo advokati iz Beograda podigli glas, već i iz ostalih gradova Srbije. Takođe, mnoge kancelarije nemaju klijente koji su u sporovima protiv banaka, ali izlaze na proteste svesni da je ovo pravni skandal i presedan nakon koga više ne postoji pravna sigurnost i izvesnost jer su građani i zvanično obespravljeni.

Ovo je treći pokušaj krupnog kapitala i bankarskog lobija da osujete građane Srbije u ostvarenju njihovih prava, nakon neuspele namere da se to učini izmenom i dopunom Zakona o parničnom postupku, kao i donošenjem autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima.

Advokatska komora Beograda (AKB) u svom zvaničnom saopštenju optužuje VKS da krši sopstveni pravilnik o radu, kao i sam Ustav Srbije jer nema ovlašćenja da “svojim stavovima uspostavlja i ukida pravo građana da u sudskom postupku zaštite svoja zakonska prava i ne može svojim stavovima kršiti princip jednakosti pred zakonom i dovoditi građane u neravnopravan položaj”.

Upravni odbor AKB nema dileme da su stavovi VKS “naručeni” i doneti pod nedozvoljenim uticajem bankarskog sektora što iz perspektive vladavine prava ocenjuju odrednicom – poražavajuće.

– Uloga advokature jeste da upali alarme u situaciji kada se potkopavaju temelji pravnog poretka i narušava pravna sigurnost građana. Zabrinjavajuće je što to čini najviši sud u zemlji čija bi uloga trebala da bude zaštita vladavine prava – navodi se između ostalog u saopštenju AKB.

Porazno je, međutim, da je u toku prethodnog protesta bilo samo nekoliko stotina advokata i nezadovoljnih građana jer broj onih koji su ovakvim izmenjenim stavovima VKS ugroženi od strane bankarskog interesa meri u stotinama hiljada. Gde su svi ti ljudi, pitanje je na koje za sada nema odgovora.

Od kada je započela pandemijska histerija građani Srbije suočili su se ne samo sa izazovom ovog nesvakidašnjeg virusa, već i sa ekstremnim zagađenjem vazduha, sa otimanjem reka, sa bojazni od ekocida kroz eksploataciju litijuma kompanije Rio Tinto, ali i sa odmazdom banaka zbog povraćaja novca, kroz sudske presude, koji su prethodno nezakonito naplaćivale svojim klijentima.

Da Vas podsetimo:  Evo koliko je pravoslavaca u Srbiji, i koliko ljudi govori srpskim jezikom!

Narod je i dalje duboko anesteziran iako se nalazimo uoči izborne godine kada je po pravilu svaka vlast najranjivija jer ne sme sebi da dozvoli beskrupulozno zadiranje u prava onih koji su im vlast i omogućili.

Nakon što je nedavno predsednik države zatražio od ministra Vulina da povuče predlog novog zakona o policiji i time ponovo ispao ‘opštenarodni spasitelj’, jasno je da se koristi svaka, pa i najmanja šansa, da se ispromoviše jedan čovek pred vrlo važnu 2022. godinu.

Ukoliko se donošenje ovakvih pogubnih odluka i zakona svesno odloži za period nakon izbora, ne treba sumnjati da će svi ovi predlozi zasigurno ozakoniti, sa još manjim otporom i potencijalom da se oni spreče. Zbog toga je jasno da se osionost režima mora zaustaviti njihovim izbornim padom, visokom izlaznošću građana uz koju napredna vlast nema apsolutno nikakvu šansu da donosi klijentelističke odluke protiv interesa sopstvenih građana. Svakako da je to prvi korak, a onda se građanska budnost mora zadržati jer nakon toga tek treba da usledi borba za uspostavljanje pravne države i nezavisnih institucija.

Državljani Srbije, preostali u matici, više nemaju taj luksuz da se pozivaju na apolitičnost jer će nastavak prakse okretanja glave dovesti do toga da se ista ta glava više ne nalazi na njihovim ramenima jer samovolja očigledno nema nameru da prestane. Oni koji svoj hleb zarađuju u inostranstvu i navodno ne zavise od ovdašnjih prilika, takođe moraju razmisliti da li će imati čemu da se vrate ukoliko se svi planovi režima sprovedu u delo.

Novi protest advokata zakazan je za subotu 2. oktobra u 14 časova ispred Ustavnog suda.

https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime