Advokatica Verice Marinčić: Novinarka je proganjana, žalili smo se na odluku tužilaštva

0
611
Verica Marinčić (Foto: Marko Risović )

Milena Vasić, pravna zastupnica novinarke iz Inđije koju je Nenad M. mesecima zastrašivao i pratio, kaže da je podneta žalba na odluku tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu zato što se od početka radilo o pogrešnoj kvalifikaciji dela

Na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi, prema kojoj se odbacuje krivična prijava protiv Nenada M., osumnjičenog da je tokom juna i jula ove godine pratio i zastrašivao Vericu Marinčić, uložena je žalba Višem tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, potvrdila je za Cenzolovku novinarka iz Inđije.

Milena Vasić, njena pravna zastupnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, objašnjava da je prigovor podnesen jer smatraju da se od početka radilo o pogrešnoj kvalifikaciji dela. Drugim rečima, njihov stav je da se ovde radilo o proganjanju, a ne o ugrožavanju sigurnosti.

„Tužilaštvo nije vezano krivičnom prijavom i njihova je obaveza da utvrde da li u konkretnom slučaju postoje elementi nekog drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. U tom smislu, na stanovištu smo da osnovno tužilaštvo nije dobro uradilo svoj posao, jer se vezalo isključivo za kvalifikaciju iz krivične prijave.“

Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici ima rok od 15 dana da donese odluku po ovoj žalbi.

Tužilaštvo: Nema dokaza protiv pripadnika Noćnih vukova

Podsećamo, pripadnik moto-kluba „Noćni vukovi“ i česta zvanica na proslavama opštinskih vlasti zaletao se motorom na novinarku iz Inđije, pratio je, presretao i polivao vodom, međutim, tužilaštvo je odbilo krivičnu prijavu protiv njega. Odluku su obrazložili nedostatkom dokaza.

Preko svog Tviter profila odmah je reagovalo Udruženje tužilaca Srbije komentarom da se radi o „promašenoj kvalifikaciji“, te da ima elemenata za krivično delo proganjanja. Iz ovog udruženja su ipak rekli da s obzirom na specifičan položaj u kome se nalaze „nisu u mogućnosti da komentarišu konkretan predmet i detalje“.

Da Vas podsetimo:  Kako je RTS u vreme Dragoljuba Milanovića dodeljivao stanove i stambene kredite

Po rečima Milene Vasić, osnovna razlika između ova dva krivična dela je ta što ugrožavanje sigurnosti podrazumeva direktnu pretnju ili, kako se navodi u zakonu – „napad na život i telo“. Proganjanje, s druge strane, znači da se osoba protivno svojoj volji uhodi.

Cenzolovka je ranije pisala kako, s psihološkog stanovišta – i bez obzira na pravna tumačenja slučaja – osobi koja je u dužem periodu zastrašivana to nimalo ne može biti svejedno, jer je uobičajeno da se strah javlja kao prva zaštitna reakcija.

Zastrašivanje zbog foto-vesti

Zastrašivanje novinarke iz Inđije počelo je 19. juna, odmah po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici lokalnog portala Inđija kafe (bahato parkiran automobila ispred jedne pekare). Ona je u više navrata zastrašivana i praćena na poslu i ispred kuće u kojoj živi.

U međuvremenu, narodni poslanik Marijan Rističević na svom Tviter nalogu osporio je status novinara Verici Marinčić i zapitao se iz kog razloga je „prodavačica iz Inđije“ predstavljena kao žrtva progona. Tvrdnje da „ona i nije novinarka“ mogle su se čuti čak i iz tužilaštva.

Posle prvog talasa zastrašivanja usledili su i hakerski napadi na medij u kom radi Verica Marinčić. Napadi su prijavljeni Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Domaća novinarska udruženja UNS i NUNS zahtevala su da policija i tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti Verice Marinčić.

Oglasili su se i OEBS i organizacija Reporteri bez granica, koja je od vlasti u Srbiji tražila da zaštiti novinarku.

Danijel Apro
Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime