Afere, činjenice, događaji koji su obeležile 2017.

0
1254
Foto: Srdjan Ilic / After the night demolition – Hercegovacka Street

Novinari Insajdera u 2017. godini pokrenuli su niz tema u javnosti, postavljali nadležnima ključna pitanja od javnog interesa, otkrili nove dokaze o tome da je Srbija i dalje partijska država, istraživali efekte međudržavnih sporazuma i drugih odluka predstavnika vlasti na budžet i standard građana, konstantno podsećali na razliku između zakona i prakse, ukazivali na greške, otkrivali propuste sistema.

Narednih nekoliko dana u pregledu godine podsećamo vas na ključne afere, činjenice, sporne nabavke, događaje, polemike…

Čija je zemlja…

Međudržavni sporazumi kojima se praktično suspenduju domaći zakoni postali su uobičajna praksa za sve garniture vlasti u poslednjih 17 godina, dok javnost, zbog tajnosti poslova koji se realizuju u okviru sporazuma, ostaje uskraćena za informacije o štetnim posledicama za državu i građane.

Međutim istraživanje koje je izazvalo dosta reakcija i veliku čitanost na sajtu Insajder.net je bilo istraživanje efekata saradnje države sa kompanijom Al Rawafed iz Emirata.

Na osnovu prikupljene dokumentacije i analize dostupnih dokumentacija došli smo do zaključka da kompanija Al Rawafed, u većinskom vlasništvu istoimene kompanije iz Emirata i manjinskom vlasništvu države Srbije, ne plaća ništa za korišćenje zemljišta u Vojnoj Ustanovi Morović.

Al Rawafed
Al Rawafed

Pored zemljišta koje je dobila direktnom pogodbom bez licitacije i direktnom kupovinom ispod tržišne cene, zajednička Kompanija Al Rawafed Srbija dobila je 3500 hekatara zemljišta Vojne ustanove u Karađorđevu. Zemljište je dato bez fiksne nadoknade, odnosno zarada Vojske i države zavisi od ostvarenog profita koji ova kompanija nije ostvarivala dve godine.

Tek nakon nekoliko meseci postavljanja pitanja nadležnim institucijama i predstavnicima vlasti, tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević je na insistiranje novinara Insajdera javno priznao da Al Rawafed Vojsci nije platio „ni dinara“.

Potpuno drugačiji odgovor dobili smo od Đorđevićevog naslednika, ministra Aleksandra Vulina koji je izneo drugačiju tvrdnju otkrivajući da je potpisan čak i Aneks ugovora sa ovom kompanijom, a na pitanje šta to konkretno znači za državu, odnosno Vojsku, i koliko će kompanija Al Rawafed plaćati za zemljište, Vulin je rekao da trenutno „ne može da govori konkretne detalje, jer to nije njegov posao“.

Sve činjenice i odgovore nadležnih predstavnika vlasti o saradnji države Srbije i firme iz Emirata u oblasti poljoprivrede do kojih su došli novinari Insajdera pogledajte na sledećim linkovima:

Međudržavni sporazumi – korist nepoznata, štetu plaćaju građani

Firma iz UAE dve godine ne plaća zakup zemljišta 

Zbog sporazuma s firmom iz Emirata država gubi oko tri miliona evra

Emisija Insajder bez ograničenja: Čija je zemlja…(VIDEO)

Arapska ulaganja u Srbiju: Predugovor s jednom, a posao s drugom kompanijom

Niko ništa ne zna o firmi Al Rawafed, koja upravlja s 10.000 hektara državnog zemljišta

Komitet za praćenje arapsko-srpskih poslova već tri godine nije ni formiran

Istraživanje Insajdera: Stručne službe Vojske upozoravale na štetnost ugovora s arapskom firmom o zakupu zemljišta

Dominacija kompanije Prointer, veza WinWin, Alti… i mogući monopol

Na samom početku 2017. godine objavili smo istraživanje o naglom rastu kompanije Prointer na tržištu informacionih tehnologija, koje postaje sve značajnije i u koje sama država ulaže sve više novca.

Istraživanje novinara Insajdera o tome da je kompanija Prointer kupila kompaniju Alti, u čijem sastavu je jedan od najuspešnijih lanaca računarske opreme Win Win, dovelo je do toga da Komisija za zaštitu konkurencije pokrene postupak za ispitivanje monopolskog položaja kompanije Prointer na srpskom IT tržištu.

Otkrili smo i da je za samo tri meseca, nakon što je Komisija pokrenula postupak, kompanija Prointer s državnim organima i javnim preduzećima sklopila ugovore za 20 novih nabavki, vrednosti blizu dva miliona evra.

Jedan od poslova za državu koji je značajno uticao na brzi rast Prointera su i poslovi sa javnim preduzećima. Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević za Insajder je potvrdio da softver koji je EPS nabavio nakon sporne javne nabavke od firme Prointer, i koji je plaćen sedam miliona evra, nikada nije primenjen zbog nekompatibilnosti s postojećim sistemima.

Saradnja s EPS-om je, prema istraživanju Insajdera, ipak nastavljena, firmi Prointer dodeljivani su novi poslovi, barem u dva slučaja kao jedinom ponuđaču.

Novinari Insajdera istraživali su između ostalog i poslovne veze vlasnika Prointera Slobodana Kvrgića i predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze. Otkrili smo između ostalog da je Kokeza prodao je Eurosalon fabriku Kvrgiću, od kojeg je upravo Kokeza pre samo tri godine kupio istu tu fabriku ali za pet puta manje novca.

Sve informacije do kojih su su u vezi sa poslovanjem Prointera došli novinari Insajdera poledajte na sledećim linkovima:

Win Win, Alti, Prointer… u rukama jednog čoveka

Slučaj Prointer, Alti, WinWin: Država dodeljuje poslove monopolistima?

Ponovo stopiran tender EPS-a za softver koji obračunava potrošnju

Prointer prošle godine duplirao prihode, partneri većinom državne firme

Kokeza kupio Eurosalon fabriku od Kvrgića za 190.000, pa mu prodao za 915.000 evra

Slučaj Prointer, Alti, WinWin: Država dodeljuje poslove monopolistima?

Komisija za zaštitu konkurencije: Prointer kažnjen sa 6,7 miliona dinara, nema monopola

Komisija: Tek ćemo analizirati da li Prointer ima monopol

Brnabić o brojnim poslovima Prointera sa državom: Nemam objašnjenje (VIDEO)

Saradnja Južne Bačke i fime vođa navijača Ultra Kop na poslovima za državu

Prema istraživanju Insajdera iza firme Ultra kop, koja je angažovana kao podizvođač na poslu za javno preduzeće EPS, stoji Marko Vučković- jedan od vođa navijača Crvene zvezde. U odgovoru Insajderu, EPS navodi da ova firma, koja prema finansijskom izveštaju za 2015. ima šest zaposlenih, ispunjava sve kapacitete za ugovoreni posao.

Samo osam meseci od osnivanja Ultra kop je kao deo konzorcijuma, uz još dve firme, pobedio na tenderu Aerodroma Nikola Tesla za radove na gradnji ograde perimetra, ukupne vrednosti 41,8 miliona dinara.

Mesec dana kasnije, konzorcijum predvođen kompanijom Južna Bačka uvodi Ultra kop kao podizvođača i u posao na gradnji mreže na području ogranaka elektrodistribucija Zrenjanin i Pančevo. Na pitanja novinara Insajdera na osnovu čega su u posao za EPS kao podizvođača angažovali građevinsku firmu Ultra kop, koja je u tom trenutku postojala manje od godinu dana i imala šest zaposlenih, u građevinskoj firmi Južna Bačka kratko su poručili – „nemamo komentar“.

Istraživanje Insajdera: EPS tvrdi da firma vođe navijača ima reference da radi za državu

Južna Bačka “nema komentar” na pitanje Insajdera zašto je baš firmu vođe navijača angažovala na poslu za državu

EPS nastavlja saradnju s firmom vođe navijača Crvene zvezde

Istraživanje Insajdera: EPS tvrdi da firma vođe navijača ima reference da radi za državu

Javna preduzeća kao partijski plen: Elektroprivreda Srbije

Uvećani računi za struju, kupovina softvera u vrednosti od više miliona evra koji godinama nije u funkciji, državna preduzeća izdvojena iz EPS-a preko kojih se nameštaju državni poslovi za privatne firme, tenderi koji nisu regularni, 600 direktora, dugovi koji su sve veći, kontrola koja nikako da se uspostavi, a reforme nikako da se završe.

Ovo je ukratko opis dugogodišnjeg funkcionisanja najvećeg javnog sistema u državi- Elektroprivrede Srbije.

Ovo javno preduzeće je monopolista u proizvodnji struje od kog i danas zavisi gotovo svaka svetiljka, svaki električni uređaj, svaka fabrika, građani i privreda cele zemlje.

Insajder bez ograničenja: Država u državi (EMISIJA)

Javna preduzeća – tajne zloupotrebe

Kako i na koji način javna preduzeća u gradovima u Srbiji predstavljaju svojevrstan partijski plen novinari Insajdera bavili su se tokom istraživanja koje je trajalo duže od godinu dana u više gradova u Srbiji.

Od 2000 do danas svaka promena vlasti značila je i svojvrsnu podelu pozicija u javnim preduzećima. Kako je pokazalo naše istraživanje upravljanje javnim preduzećem za stranku znači da postavlja svog direktora na čelo ovog preduzeća. Tako na direktan način može da utiče na to kako će se i na koji način trošiti milionski iznosi sredstava.

Brojni dokazi koje smo prikupili ukazuju da ne postoji javno preduzeće koje nije kršilo zakon o javnim nabavkama. Bez kontrole i nazdzora sredstva ovih preduzeća troše se se na sponzorstva, a ona su za sve partije  postale baze za zapošljavanje sopstvenih kadrova i širenje stranačke mreže.

O svemu ovome postoji malo informacija u javnosti jer veliki broj medija u lokalnim sredinama dobija sredstva od javnih preduzeća i gradova, pa se o svemu često ćuti.

Kako brojne zloupotrebe ne bi ostale samo “lokalna priča”, novinari Insajdera radili su sa novinarima lokalnih medija Anema na ovom velikom istraživanju, a u prvom u nizu serijala objavljeni su brojni podaci u zloupotrebama u tri grada u Požarevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

Nakon serijala uhapšen je bivši predsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković, a zbog zloupotreba u ovom gradu početkom decembra on je prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora.

Insajder na lokalu

Javna preduzeća, tajne zloupotrebe – Novi Sad, prvi deo

Javna preduzeća, tajne zloupotrebe: Zaječar, drugi deo

Gradovi gase javna preduzeća da bi sakrili dugove

Eksperiment privatizacije toplane se završio hladnim radijatorima

Insajder na lokalu: Partijskim zapošljavanjem stranke obezbeđuju sigurne glasove

Ljubičevo: Od turističke atrakcije, preko blokiranih računa do kršenja zakona

Javna preduzeća, tajne zloupouporebe: Novac trošen i za „osveštavanje“ vode (VIDEO)

Novi Sad godinama nije naplaćivao Bati Kan-Kanu zakup hotela na Petrovaradinu (VIDEO)

Zaobilaženje rupa

Istraživanje Insajdera pokazalo je da je na  projektima izgradnje putnih koridora angažovano više firmi od broja kilometara koji se gradi.

Jedan od glavnih mehanizama dodeljivanja posla privatnim firmama, bez tendera, je angažovanje putem podizvođačkih ugovora.

Tako primera radi posao izgradnje nadležni državni organi, Vlada ili Koridori Srbije, dodele jednoj firmi koja zatim kao podizvođače angažuje druge firme koje angažuju dalje podizvođače podizvođača.

Putevi ilustracija
Putevi ilustracija

Na kraju na izgradnji autoputeva u Srbiji – koridora 10 I 11 – učestvuje više firmi od broja kilometara koji se grade. Prema istraživanju Insajdera, na oko 220 kilometara potpisano je oko 500 ugovora sa izvođačima, podizvođačima, podizvođačima podizvođača, kooperantima.

Da ne postoji adekvatna kontrola na izgradnji puteva, niti garancija da je za svaki posao odobrana najbolja firma, pokazuju brojni primeri.

Na pitanje novinara Insajdera da li se poslovi nekim od firmi dodeljuju jer te iste firme pomažu SNS-a, konkretno da li je Zvonko Veselinović pomagao SNS, tada premijer a sada predsednik Aleksandar Vučić je rekao:

„To su bapske priče“, rekao je Vučić.

U dve epizode Insajdera bez ograničenja – Zaobilaženje rupa- na pitanja o tome zašto se ne uspostavi bolje kontrola odgovarali su ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, ali i bivši ministar zadužen za ovu oblast Milutin Mrkonjić. U intervjuu za Insajder direktor Planuma, jedne od većih građevinskih firmi u Srbiji, rekao je da se na domaće firme vrše pritisci da angažuju manje firme kao podizvođače bez tendera.

Srbija se za gradnju koridora 10 i 11 od 2011. zadužila 1,3 milijardi evra. Za uvećane cene i brojna odlaganja završetka Koridora 10 i deonica na Koridoru 11 niko nije kriv, niko nije odgovarao i niko nije snosio posledice.

Sve informacije o tome kako se angažuju firme podizvođači na izgradnji puteva pogledajte na sledećim linkovima:

Više firmi angažovano nego što se gradi kilometara autoputa (VIDEO)

Insajder bez ograničenja: Zaobilaženje rupa (EMISIJA)

Insajder bez ograničenja: Zaobilaženje rupa, drugi deo (VIDEO)

Nadležni kriju ko je naredi policiji da ne radi svoj posao u noći rušenja u Hercegovačkoj

Slučaj rušenja u Hercegovačkoj tema je kojom se bavimo već dve godine gotovo svakog dana, jer je taj događaj, kada su nepoznate osobe u sred noći bagerima rušile objekte u centru grada, dovelo do urušavanja pravne države jer se policija nije odazvala na pozive građana.

Novinari Insajdera su protekle godine pitanja o tome šta je pokazala istraga Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, odnosno ko je naredio policiji te noći da radi svoj posao, postavili nekoliko desetina puta različitim predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama.

Od odgovora predstavnika MUP-a da se obratimo tužilaštvu, do odbijanja da novinarima Insajdera dostave izveštaj unutrašnje kontrole i pored rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja da nam se izveštaj dostavi, preko tvrdnje tužilaštva da MUP koči istragu i ne dostavlja tražene dokaze, a zatim da novinarska pitanja nisu u skladu sa zakonom, pa sve do izjava predstavnika vlasti da Hercegovačka nije važna tema – sve ovo dovodi do jedinog logičnog zaključka da ne postoji politička volja da se ovaj slučaj reši, a institucije po svemu sudeći iz istog razloga ne rade svoj posao.

Istraga o tome ko je rušio u sred noći u centru grada bez rešenja o rušenju, kao ni ko je toliko moćan naredio policiji da ne radi svoj posao – još nije počela jer je i dalje u toku predistražni postupak.

Odgovore na brojna pitanja novinara Insajdera u vezi sa ovim slučajem, a pre svega na pitanja o tome zašto se policija nije odazvala na pozive građana te noći pogledajte u sledećim pričama:

Tužilaštvo o Hercegovačkoj: Pitanja Insajdera nisu u skladu sa zakonom

Insajder: Nedopustiva tvrdnja predstavnika vlasti da je Hercegovačka nebitna tema

Tužilaštvo skriva informacije o slučaju Hercegovačka i po cenu novčanih kazni

Ćutanje Unutrašnje kontrole MUP-a o slučaju Hercegovačka

Insajder: Javno tužilaštvo ignoriše javnost

Komandom protiv zakona (EMISIJA)

Slučaj Hercegovačka: Zataškavanje “po zakonu”

MUP krije izveštaj o unutrašnjoj kontroli u slučaju Hercegovačka (VIDEO)

Vučić o Hercegovačkoj: A što da smenim Nebojšu Stefanovića?

Izveštaj unutrašnje kontrole o Hercegovačkoj postoji, ministar tvrdi da ne postoji jer se dopunjava

Slučaj Luka Beograd i javne optužbe predstavnika vlastio da su sudije korupmpirane

Sam kraj godine obeležila je oslobađajuća presuda bivšem ministru za privredu i privatizaciju u slučaju Luke Beograd. Novinari Insajdera podsetili su a sve činjenice otkrivene u vezi sa ovom privatizacijom koje su jasno pokazale da je budžet oštećen zbog pogrešnih odluka predstavnika institucija.

Reagujući na oslobađajući presudu u prvom stepenu, istog dana gradonačenik Novog Sada i visoki funkcioner SNS-a  Miloš Vučević izjavljuje bez ikakavih dokaza da su sudije u ovom slučaju korumpirane.

luka Beograd
luka Beograd

Za prva reagovanja na ovu izjavu Vučevića, koji se za tu priliku predstavio kao građanin i advokat, novinari Insajdera pozvali su pradsednika Vrhovnog Kasacionog suda Dragomira Milojevića i predsdnicu Društva sudija Draganu Boljević. Oboje su se složili sa ocenom da je reč o pritisku na sud koji je zabranjen aktima vlade i Skupštine. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda u Intervjuu za insajder je rekao da ta najviša sudska instanca nikome ne mođe da zapuši usta i da jedino može da reaguje saopštenejm.

Sledećih dana iz redova prevosuđa i advokature ređale su se osude Vučevićeve, dok su predstavnici vlasti redom govorili da razumeju Vučevića koji to „nije trebalo kaže, ali je rako istinu“, pridružujući se tako tvrdnjama da su sudije korumpirane ne nudeći dokaze.

Slučaj Luka Beograd: Presudom oslobođeni – činjenice o odlukama kojima je oštećen budžet ostaju

Vučevićev kabinet poziva građane da mu šalju pisma podrške

VSS: Vučević nipodaštava rad pravosuđa i poziva na linč

Predsednica Društva sudija zaprepašćena Vučevićevom izjavom

Predsednik VSS za Insajder o izjavi Vučevića: Ne pamtim ovakav napad na pravosuđe

Brnabić: Izjava Vučevića dokaz da nam treba reforma pravosuđa, razumem ga

Vučić: Vučević nije trebalo da govori o presudi, ali je rekao istinu

Vulin na pitanja Insajdera o Vučeviću: Iznosite teorije zavere (VIDEO)

„Licemerna žuta banda“, „ološ elita“, „njihova ikona Brankica Stanković“…

Pravosuđe problem, rešenje se ne nazire

Pred sam kraj godine, pravosuđe je ponovo u centru pažnje. U novembru su se iznenada predala dvojica optuženih u postupku za šverc koakina grupi Darka Šarića. Insajder je otkrio da je Apelacioni sud ukinuo jedan od uslova zbog kojih je Šarić u pritvoru, odnosno ocenio da javnost više nije uznemirena. Njegovi advokati najavljuju da će početkom 2018. ponovo tražiti da on bude pušten u kućni pritvor.

Suđenje Šarićevoj grupi ali i suđenja za pobunu JSO, Valjevskoj grupi kao i suđenje bivšoj ministarki Jasni Matić krenuće od 23. januara iz početka. Godišnjim rasporedom sudija Aleksandar Trešenjev vraćen je iz Posebnog u redovno odeljenje, a predsednik suda rekao je da je razlog što nije pokazao dovoljnu stručnost. Na ovo su reagovala strukovna udruženja, a o celom slučaju prvi put za Insajder je govorio sudija Aleksandar Trešenjev.

„Ovo što se meni dokađa je pokazna vežba za sudije“, rekao je Trešenjev.

Pravosudni sistem zemlje bio je u fokusu javnosti kada je objavljeno da je ministarka pravde Nela Kuburović donela odluku da se Turskoj izruči Dževet Ajaz urkos preporuci Komiteta za borbu protiv torture i tako prekšila Konvenciju UN koju je svojevoljno potpisala. Ministarka tvrdi da je preporuka stigla kasno.

Insajder je objavio dokumenta koja demantuju da srpski organi nisu znali za preporuku Komiteta pre donošenja odluke, a ministarka pravde je i dalje negirala da je bila obaveštena o preporuci Komiteta, ali je rekla i da je to samo preporuka uprkos ponovljenom upozorenju Srbiji iz UN-a da poštuje međunarodne obaveze.

Od početka do kraja 2017. pravosuđe je iz meseca u mesec bilo jedno od najvažnijih tema na sajtu Insajder.net i zbog što ni[ta nije učinjeno.

Sve do maja meseca Srbija nije imala tužioca za ratne zločine što su kao problem isticali i predstavnici Haškog tribunala, ali i evropske unije, pa i nevladine organizacije koje prate procesiuranje zločinaca. U maju je izabrana tužiteljka Snežana Stanojković, ali od dana pojavljivanja u Skupštini kada je položila zakletvu više se nije pojavljivala u medijima. Prilikom posete spomen sobi kosovskim žrtvama, tužiteljka nije želela da izađe iz aumobila dok se novinari ne udalje do zgrade Beograđake u kojoj se soba nalazi. Ovaj dotada nezabeleženi incident snimio je Insajder.

Zbog činjnice da Srbija nije imala tužioca za ratne zločine ukinuta je jedina srpska optužnica za zločin u Srebrenici. Tek nakon nekoliko meseci suđenje je ponovo počelo a optužnicu je potpisala nova tužiteljka

O slučaju pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića novinara nedeljnika Vreme prvi put je na pitanja odgovarao Vojislav Šešelj koga Anastasijević godinama pominje. O tom slučaju Šešelja nije pitao niko od prevosudnih ili istražnih organa, ta pitanja prvi put je postavio Insajder.

„Da sam hteo da ubijem Anastasijevića ja bih ga ubio“, rakeo je Vojsilav Šešelj u emisji insajder bez ograničenja „Svedok“

U julu je Insajder otkrio da je Tužilaštvo nakon skoro decenije od paljenja ambasada u Beogradu podiglo optužnicu protiv pet policijskih generala, ali za razliku od ostalih slučajeva o tome nije obavestilo javnost. Ova optužnica je već devet meseci na preispitivanju.

Pripreme za ukidanje pritvora Šariću (VIDEO)

Sudija Aleksandar Trešnjev: Ovo što se meni događa je pokušaj disciplinovanja sudija (VIDEO)

Na brojna pitanja Insajdera o izručenju, odgovori ministarke pravde gotovo identični (VIDEO)

Dokumenta dokazuju: Ministarstvo znalo za preporuku UN-a Srbiji da se uzdrži od izručenja turskog državljanina

Predsednik VSS za Insajder o izjavi Vučevića: Ne pamtim ovakav napad na pravosuđe

Intervju s predsednikom VKS Milojevićem: Na pritiske odgovaramo samo saopštenjem (VIDEO)

Snežana Stanojković izabrana za Tužioca za ratne zločine

Sud odbacio optužnicu za Srebrenicu jer Srbija nije imala tužioca za ratne zločine

Insajder bez ograničenja: „Svedok“ (EMISIJA)

Insajder: Za paljenje ambasade SAD optuženo pet policijskih načelnika

Predstavnici vlasti nastavili sa politikom rehabilitovanja ratnih zločinaca

Proteklu godinu u Srbiji obeležila je i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca kao i opasnost da će aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava upravo zbog protivljenja ovome možda završiti i u zatvoru.

Kako je Insajder prvi objavio, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava grubo su isterani iz sale početkom januara kada su preknuli tribinu vladajuće Srpske napredne stranke u Beški na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin. Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup „krupni mladići“ su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji.

Njihova krivična prijava međutim protiv NN lica je odbačena, a Tužilaštvo je odlučilo da prekršajni postupak pokrene protiv njih.

Tribina u Beški nije jedini primer u kome su predstavnici vlasti u proteklom periodu u javni život vraćali osuđene ratne zločince i to obrazloažući da „su oni odležali svoje kazne“.

Budućim oficirima, kako je pisao Insajder, predavanje je na Vojnoj akademiji održao i haški osuđenik Vladimir Lazarević, dok je Nikola Šainović takođe osuđenik za ratni zločin u Glavnom odboru vladajuće Socijalističke partije Srbije.

Više o tome na koji način se predstavnici vlasti ne odriču ratnih zločinaca već naprotiv ih glorifikuju, kao i šta se sve dogodilo tog dana i kasnije u vezi sa Beškom pogledajte na sledećim linkovima:

Haški osuđenik na tribini SNS-a

Insajder: Zločinci heroji, kriminalci idoli, a svi koji im se protive “strani plaćenici” (VIDEO)

Anita Mitić za Insajder: Zataškavanje slučaja Beška je guranje pod tepih teme ratnih zločina

Odbačena krivična prijava za incident na tribini SNS-a u Beški (VIDEO)

Obrazloženje Tužilaštva o Beški: Tukli su ih, ali rukama, to ne gonimo po službenoj dužnosti

Slučaj Beška: Država protiv građana

Inicijativa mladih: Srbija sigurna kuća za ratne zločince (VIDEO)

Insajder bez ograničenja “Sukob oko sistema vrednosti”

Lazarević na Vojnoj akademiji – nedopustiva rehabilitacija ratnih zločinaca

Ministarstvo ne odgovara na pitanja kada je Lazarević predložen za predavača, kome i šta predaje

Ađijus: Angažman Vladimira Lazarevića neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu

Brnabić o generalu Lazareviću: Pogledajte šta se dešava u regionu, nemojte da skačete na svaku kap u moru (VIDEO)

Slučaj Helikopter: Tužilaštvo krije službenu belešku o tome zašto je odustalo od postupka

Ni godinu dana nakon što je Poverenik doneo Rešenje da Više javno tužilaštvo dostavi novinarima Insajdera službenu belešku o slučaju pada vojnog helikoptera, kada je poginulo sedam osoba,  ovaj dokument nije dostupan javnosti. Prema zakonu, rešenja poverenika za informacije od javnog značaja su konačna i izvršna.

Prema istraživanju Insajdera službena beleška u slučaju pada vojnog helikoptera mogla bi da otkrije šta se sve dešavalo u predistražnom postupku i zašto odluku da neće biti pokrenuta istraga nije potpisala postupajuća tužiteljka već njena nadređena, glavna tužiteljka Višeg tužilaštva Nataša Krivokapić.

Insajder je pitanja tužilaštvu o tome ko je doneo odluku uputio nakon što je Gordana Jovanović u listu Blic navela da je ona u ovom slučaju postupala od marta 2015. do oktobra 2015.

Ovakva konstatacija pokrenula je pitanje šta se desilo, imajući u vidu da je zvanična odluka o nepokretanju postupka saopštena osam meseci kasnije, u junu 2016.

Vojni helikopter srušio se 13. marta 2015. blizu Aerodroma Nikola Tesla, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu, staru pet dana, iz Novog Pazara.

Sve što smo objavili o ovom slučaju u prethodnoj godini pogledajte u sledećim temama:

Slučaj Helikopter: Tajna beleška Javnog tužilaštva

Slučaj helikopter:Javno tužilaštvo već devet meseci ne dostavlja službenu belešku

Poverenik: Slučajevi Savamala i Helikopter ozbiljna kršenja prava

I ove godine privilegije za huligane

Svakodnevni incidenti među huliganima, tuče, neredi, sukobi sa smrtnim ishodima, maltertiranje članova uprave klubova, fudbalera – ovo su vesti na koje javnost u Srbiji već godinama skoro pa i ne reaguje. Kako Insajder već godinama navodi, vođe navijača u Srbiji kao po pravilu su uglavnom lica od „ranije poznata policiji“, koji uprkos brojnim krivičnim prijava retko završe iza rešetaka. I prošla godina, kao i sve prethodne, obeležena je raznim privilegijama države vođama navijačkih grupa.

Neke vođe su, neke, sudeći po tvrdnjama vojnog sindikata, koristili čak i strelište Vojske za vežbanje pucanja. Nadležni na pitanja novinara Insajdera u vezi sa ovim tvrdnjama već mesecima ne odgovaraju.

Vođa navijača Belivuk: Umesto kućnog zatvora u pritvor za ubistvo

Vođe navijačke grupe vežbale pucanje na poligonu Vojske Srbije?

Vojska Srbije: Vođe navijača nisu pucale na vojnom poligonu; Vojni sindikat: Tužilaštvo vodi istragu, ne Vojska

Vojni sindikat tvrdi jedno, Vojska drugo, Tužilaštvo tek zavodi predmet (VIDEO)

Tužilaštvo o prisustvu vođe navijača na strelištu: Još čekamo Vojnu policiju

Huligani na slobodi zbog „procedura“ (VIDEO)

Veljko Belivuk i još dvojica optuženi za pomaganje u ubistvu (VIDEO)

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime