Agencija će ispitati da li je direktorka niškog zavoda u sukobu interesa

0
1109

Agencija za borbu protiv korupcije je posle otkrića Pištaljke da se v.d. direktora Zavoda za transfuziju krvi u Nišu Vesna Knežević nalazi u sukobu interesa jer su joj dobavljači platili putovanje u Oman u novembru prošle godine najavila da će izvršiti proveru da li je direktorka prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pištaljka je objavila da je Vesna Knežević u Oman putovala na seminar u organizaciji američke kompanije Biorad, a da je troškove snosio i distributer proizvoda te kompanije – firma „Diahem Gramim“. Iz Zavoda su naveli da je Knežević na ovo putovanje išla zbog lične edukacije i dostavili su dokument iz kog se može pročitati da je ovo sponzorstvo Vesna Knežević sama sebi odobrila.

U Agenciji za borbu protiv korupcije tvrde da v.d. direktora Zavoda za transfuziju nije obavestila agenciju o učešću na seminaru koji je organizovala farmaceutska kuća Biorad. „Agencija će u odnosu na ove činjenice izvršiti proveru da li u konkretnoj situaciji postoje uslovi da protiv Vesne Knežević bude pokrenut postupak zbog povrede Zakona o Agenciji za brobu protiv korupcije“, piše u dopisu koji je dobila Pištaljka.

Na odgovor agencije Pištaljka je čekala duže od dva meseca, a u međuvremenu objavili smo tekst da je Vesna Knežević bila na još jednom sponzorisanom putovanju. U junu prošle godine ona je boravila u Torontu na svetskom kongresu transfuziologa. Ovo sponzorstvo je još skandaloznije jer su farmaceutske kuće v.d. direktorki zavoda, osim prisustva seminaru platili i četvorodnevni izlet u Njujork, ulaznicu za brodvejsku predstavu „The Iceman Cometh“ („Dolazi ledadžija“) po komadu Judžina O’Nila sa oskarovcem Denzelom Vošingtonom u glavnoj ulozi, krstarenje do Kipa slobode, celodnevno razgledanje Njujorka, posetu Nju Džerziju i prevoz do tržnog centra – autleta.

Da Vas podsetimo:  Život na jalovištu: Selo kod Bora bori se za opstanak

Pištaljka je ranije pisala da Zavod za transfuziju krši Zakon o javnim nabavkama i kupuje medicinska sredstva na nameštenim tenderima na kojima se pod plaštom lažnih donacija dobijaju višegodišnji unosni poslovi. Farmaceutske kuće, naime, zavodu navodno doniraju aparate da bi potom na tenderima na kojima su jedini učesnici, jer ti aparati ne mogu da koriste druge reagense osim njihovih, dobijale poslove koji im obezbeđuju višegodišnju stabilnu prodaju potrošnog materijala i reagenasa koji su višestruko skuplji od doniranih aparata.

Tako je kompanija „Diahem Gramim“, koja je finansirala putovanje direktorke u Oman, donirala aparat a zavod se ugovorom obavezao da će kupovati reagense od te firme u količini koju farmaceutska kuća smatra dovoljnom. Ukoliko farmaceutska kuća ne bude zadovoljna količinom kupljenih reagenasa, aparat će morati da vrati.

Posle pisanja Pištaljke o ovom ugovoru, on je aneksiran i izbačena je sporna odredba. Ipak to u suštini nije ništa promenilo, jer reagense za donirani aparat niko drugi osim donatora ni ne može da proda. Iako je Ministarstvo zdravlja povodom ovog ugovora za Pištaljku navelo da zdravstvenim  ustanovama nije dozvoljeno da pristaju na uslovljene donacije, ovakvo ponašanje se uz prećutnu saglasnost ministarstva nastavlja.

Pištaljka je obavestila ministarstvo i da je v.d. direktora Zavoda za transfuziju Niš sama sebi odobrila sponzorisano putovanje, ali i da na poklon dobija ne samo odlaske na naučne seminare već i turističke izlete. Ministarstvo zdravlja, međutim, uporno odbija da odgovori na pitanja Pištaljke, pa se stiče utisak da oni ovakvo ponašanje ne samo da tolerišu, već i opravdavaju.

Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime