Agencija utvrdila da je ministar Tončev bio u sukobu interesa, izrečena mu mera javnog objavljivanja odluke

0
75

Agencija utvrdila sukob interesa i povredu zakona; foto: Vanja Keser

Da je tokom više od 4 godine, dok je bio predsednik surduličkog parlamenta, kada je Fudbalskom klubu Radnik iz opštinskog budžeta isplaćeno oko 136 miliona dinara, Novica Tončev bio u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Tončev je bio u sukobu interesa jer je na čelu kluba njegov sin Stanislav, a on to nije prijavio Agenciji koja mu je izrekla meru javnog objavljivanja odluke.

Agencija je utvrdila da je suma od 136,2 miliona superligašu iz Surdulice isplaćena od 25. maja 2016. godine do 8. jula 2020. godine, u vreme dok je Tončev bio predsednik tamošnje Skupštine opštine.

On Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio potencijalni sukob interesa, iako je njegov sin Stanislav godinama na čelu Radnika i zakonski zastupnik, pa je Agencija utvrdila da je na taj način sada aktuelni ministar u Vladi Srbije povredio zakon.

Javni funkcioner dužan je da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije. Javni funkcioner ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice – stoji u 41. članu Zakona.

Povezano lice je u ovom slučaju njegov sin Stanislav, pa je Agencija utvrdila da je Tončev bio u sukobu interesa.

Javni funkcioner je dužan da, prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije, bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana, pismeno obavesti neposredno pretpostavljenog i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji on ili sa njim povezano lice ima. Javni funkcioner je dužan da prekine postupanje u predmetu u kojem postoji sumnja u sukob interesa, izuzev ako postoji opasnost od odlaganja – član 42. je Zakona o sprečavanju korupcije.

Da Vas podsetimo:  Jakove, ti si Srbin, a ne „etnički Crnogorac“

Tončev je u međuvremenu postao ministar bez portfelja, a od lokalnih izbora 2020. godine nije više predsednik Skupštine opštine Surdulica, a od 18. novembra te godine više nije ni odbornik u tom parlamentu. Zbog toga je, kako stoji u rešenju Agencije, jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju javno objavljivanje odluke o povredi zakona.

Tončev uputio tužbu Upravnom sudu; foto: printskrin

I pored odluke Agencije, aktuelni ministar za razvoj nerazvijenih opština tvrdi da nije bio u sukobu interesa.

U vezi sa odlukom Agencije za sprečavanje korupcije da sam u konkretnom slučaju bio u sukobu interesa, uputio sam tužbu Upravnom sudu, budući da nije bilo nikakvog sukoba interesa – kaže Tončev.

U prošlom mandatu srpskog parlamenta Tončev je bio i poslanik, a pored funkcije ministra, aktuelni je i predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

Autor:Ljubomir Filipov

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime