Ah, ta Venecija

0
908
Foto: pixabay.com

Većina ljudi je bila u Veneciji. Znamo lepote raskošne umetnosti Vizantije i Renesanse. Nekako tek sada, u ovim mojim poznim godinama, što ne smatram vrlinom, zamislih se nad činjenicama, kako nastade Venecija? Zašto baš na moru ili njegovom plićaku? Zašto je pala odluka prebogatih Venecijanaca, da ogromni grad sa toliko velelepnih građevina, bude izgrađen na hrastovim balvanima posečenim u Dalmaciji? Nestvarna odluka, prosto neshvatljiva!

Treba se samo zamisliti, kako je izgledala ta seča hiljade i hiljade stabala, zatim prevoz do buduće Venecije, pa nabijanje u pesak morske obale. Čime, kojim mašinama u ono vreme? Kako su se projektanti i izvođači usudili na takav poduhvat? Po vrhovima tih balvana trebalo je položiti temelje. Kako su to izvodili, kojim tehnikama, spravama i kojim znanjem? Ko bi se to danas usudio?

Beograd na vodi se počeo tako graditi, ali sa gvozdenim šipovima i pomoću snažnih mašina—maljeva i kranova. Zatim, ovde su u pitanju nekoliko, doduše visokih zgrada, a u Veneciji čitav grad sa raskošnim katedralama, Duždevom palatom, visokim tornjevima, sve zidano od tesanog kamena. Čudu nema kraja.

Evo opet, ja Ariljac o našem Konaku Serdara Jovana Mićića. Čekamo deset godina, da ga restauriramo, rekonstruišemo. Uvek isti odgovor, nema para, nema para – ili je to samo izgovor.

Nalazimo se u 21 veku sa svim mogućim izumima i tehnologijama gradnje, sve je danas prisutno i na dohvat ruke. A i naš predsednik g. Vučić stalno podvlači veliki ekonomski rast poslednjih godina, a za ovu nezgodnu i za iduću 2021. godinu predviđa rast veći od mnogih vodećih zemalja Evrope.

Da, ali nemamo para za obnovu bisera Arilja. Koliko smo daleko od nastanka divne čudesne Venecije, toliko smo daleko od razmišljanja na pravi i uzvišeni način.
Šta da radimo? Šta da očekujemo? Koje vreme?

Da Vas podsetimo:  Svet ih je već otpisao, a onda je “šačica junaka” dobila najveću bitku od Kosova

Mišo M. Mladenović
akad. slikar i pisac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime