Air Serbia: Ugovor je tajna

0
1137

Kompanija Air Serbia odbila je zahtjev za objavu ugovora pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti poslovne tajne.

Netransparentno poslovanje države sa stranim investitorima glavne su smetnje u borbi protiv korupcije, upozoravaju iz organizacije Transparentnost Srbija.

Ugovor o strateškom partnerstvu kompanija  JAT i Etihad, kojim je formirana nova aviokompanija Air Serbia proglašen je poslovnom tajnom. To je samo jedan od primjera, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

„O novoj srpskoj aviokompaniji pričalo se cele godine. Čuli su se detalji o velikim planovima, proširenju flote, estetskim rešenjima, ali šta piše u ugovoru o partnerstvu bivšeg JAT-a i emiratske kompanije Etihad, poslovna je tajna“, javlja Milutinović.

To je bio odgovor Air Serbije organizaciji Transparentnost koja je tražila uvid  u potpisane dokumente.

„Informacije o tome šta se dešava sa nečim što je bilo imovina de facto svih građana Srbije i obaveze neke koje je preuzela  naša država, ni u kom slučaju ne bi smele da budu tajna, makar za nas koji smo finansirali to preduzeće svih ovih godina“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Teško do dokumenata

Kompanija Air Serbia odbila je zahtjev za objavu ugovora pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti poslovne tajne i Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Navode da bi objavljivanje dokumenata ugrozilo međudržavne sporazume. Ipak, povjerenik za informacije od javnog značaja smatra da to u ovom slučaju ne može biti razlog.

„Sama ideja o tome da bi komercijalno rukovodstvo nekog stranog preduzeća moglo da ograničava prava srpske javnosti mimo utvrđenog našim zakonima je neprihvatljivo. Dakle, moj načelni stav je da takvi pravni poslovi treba da budu dostupni“, govori Rodoljub Šabić, povjerenik za informacije od javnog značaja.

Da Vas podsetimo:  Oni ne znaju da se stide!

I dok su papiri Air Serbije za javnost tajna, Transparentnost Srbija ukazuje i na to da je nekada teško doći i do dokumenata koji zvanično nisu tajni.

Iako je ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević više puta pred novinarima držao u ruci Studiju izvodljivosti  o isplativnosti i opravdanosti gradnje kanala koji bi povezao Dunav, Moravu i Vardar, sadržina studije do danas je javnosti ostala nepoznata.

Na pitanje zašto, objašnjenja su različita.

„Zato što je ministar na putu, a dokument je kod njega. Sad zamislite situaciju gde neki dokument koji je važan za državu, koji se odnosi na neku investiciju od nekoliko milijardi evra, a pominjale su se i veće cifre, postoji samo u primerku koji je kod ministra“, kaže Nemanja Nenadić.

U drugom pismu, koje je poslano i Al Jazeeri, Ministarstvo prirodnih resursa daje novo obrazloženje.

Nedostatak  informacija 

„Studiju izvodljivosti za gradnju kanala Dunav-Morava-Vardar još nisu razmatrali članovi Vlade. Stoga, stavljanje ovog dokumenta na uvid javnosti, u ovom trenutku, bilo bi preuranjeno“, piše u saopćenju.

Nedostatak  informacija o investicionim odlukama Vlade, za Transparentnost Srbije glavna je prepreka borbi protiv korupcije.

Navedeni slučajevi, kažu, samo su  posljednji dokumenti u nizu onih u koje javnost u Srbiji ne može da zaviri.

Izvor: Al Jazeera

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime