Ajnštajn, Vučić, Kutlešić i Kosovo

0
2116

Pre nekoliko dana pozvao me je prijatelj  sa severa Nemačke – jedan skroman čovek ali koji redovno glasa za Aleksandra Vučića, povodom novinskih vesti da je predsednik Vučić „na sva usta“ hvalio predlog profesora prava Vladana Kutlešiča o rešenju problema Kosova. I citirao mi je reči predsednika Vučića – „Iznenađen sam za to što je rekao on (Kutlešić). Da smo razmišljali ovako pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi se neke stvari promenile.“ Pošto moj prijatelj, „gastarbajter“, stoprocentno veruje Vučiću a predlog profesora Kutlešića mu se učinio prilično sumnjiv, elem, moli me da mu na pojednostavljen način objasnim šta po tom predlogu stvarno dobija Srbija a šta Kosovo?

Razmišljao sam kako da mu objasnim, na plastičan i jednostavan način a da ne gubim vreme i da se pri tome što manje nerviram, taj sraman predlog prof. Kutlešića – po kojem Srbija treba da prizna Kosovo (i da skine bedu sa vrata!) a za uzvrat dobije monetarnu uniju sa Kosovom i ulazak u EU!Prisetih se jedne anegdote vezane za čuvenog fizičara Alberta Ajnštajna – tvorca (izmedju ostalog) specijalne i opšte teorije relativnosti. Jedne godine Ajnštajn je posetio Novi Sad sa suprugom Milevom Marić i šetao gradom noseći na ramenima svog prvog sina Hans-Alberta, kada ga presretne jedan nabedjeni intelektualac – zvrndov, brbljivac i lokalna uobražena sveznalica i „večni“ student sa dobrim ocenama, Aleksa Vučkov, koji snishodljivo zamoli čuvenog fizičara da mu na plastičan način objasni pojam relativnosti sadržan u Teoriji relativnosti. Elem, Ajnštajn mu reče:

„Gospodine Aleksa ako Vam ja stavim penis u zadnjicu, to i Vi imate penis u zadnjici a imam ga i ja, samo što sam ja u relativno boljem položaju“.

Da Vas podsetimo:  MOŽDA I JESMO "NAROD NAJSTARIJI", A DA LI SMO "ODRASLI"?

Eto, moj prijatelju ova anegdota ti je metafora (gde je Aleksa sinonim za Srbiju) za suštinu predloga prof. Kutlešića a koji je oduševljeno prihvatio i tvoj predsednik Vučić – dugogodišnji zagovornik Velike Srbije a sadašnji i budući(?) tvorac Male Srbije.

Dr Miodrag Kulić, teorijski fizičar
03.12.2017 Nemačka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime