Ili Nebojša ili vlada

0
1209

nebojsa-stefanovic-mica-jovanovic-megatrend-1Sve mi se nešto čini da je naša vlastela iz Nemanjine procenila da je bezbolnije i svrsishodnije baciti lavovima Miću Jovanovića, lažnog londonskog doktora i demontirati njegovo univerzitetsko carstvo, nego dovesti u pitanje lik i akademsko delo Nebojše Stefanovića, ministra policajnog.

Mića ipak nije njihov nego Dačićev, bez obzira na činjenicu što pola vrha SNS uramljuje njegove diplome. Tako se sada čini da je svrsishodnije spinovati i voditi priču do Miće i ostaviti utisak da je važnije raskrinkati pojavu (Megatrend), nego pojedinca (Stefanovića doktora Nebojšu). Kad smo kod toga, kladim se da Čanku neće pasti na pamet da ministra policije ponižava kao što je to činio „Koštunici doktor Vojislavu“. Jer ovde se ponižavaju samo pravi doktori nauka, falsifikatori i plagijatori su državnom silom zaštićeni.

Važno je, međutim, da ne zaboravimo kako je sve počelo, da su neki obrazovani ljudi procenili i objavili da je Stefanović plagirao doktorski rad i da je premijer Vučić to brže-bolje nazvao „glupošću“. Da je bilo sreće, da je Vučić zaista ono za šta se predstavlja on bi lično tražio da se formira nezavisna komisija i utvrdi da li je u pitanju plagijat ili ne. Još je trebalo da građanima obeća da ukoliko se dokažu optužujuće tvrdnje, ministar policije mora da podnese ostavku. Trebalo je da kaže da je nedopustivo da ministarstvo koje treba da bude mač u borbi protiv korupcije, vodi čovek koji je koruptivnim metodom stigao do doktorata. Ali premijer to nije rekao, blanko je zaštitio Stefanovića i pokazao ozbiljnu slabost. Paradoksalno, digao je ruke u gard i potpuno otkrio slab stomak ove vlade i svoj lično.

Sad je samo važno da akademska zajednica bude uporna i da se izbegne bilo kakvoNebojsa-Stefanovic-Tanjug političarenje. Bilo bi korisno da razni opozicionari o ovome zaćute, da ne dozvole Stefanoviću, Vulinu, Babiću i sličnima da se vade da je u pitanju politički motivisan udar na vladu. Ovo je posao koji do kraja moraju da isteraju naučnici koji su svoje doktorate zaslužili pošteno i krvavim radom. Reč akademske zajednice se jedino računa. Ako budu uporni, ako javnost zadrže u uverenju da je vreme za odlučno „ne“ praksi „uveče prelistam, ujutru zablistam“ ovo može biti prekretnica za obrazovni sistem Srbije. To je put kojim dugoročno pada i ova smešna vlada, a nekmoli nejaki Stefanović.

Da Vas podsetimo:  Rakočević (UNS): 24 godine tražimo Slavuja i Peranića, njihove porodice i profesija čekaju pravdu

Naravno, ne treba zaboraviti ni državne fakultete. Korupcija je prvo tamo odškrinula vrata početkom ’90. Upravo su se zbog korupcije na državnim univerzitetima mnogi profesori i hvatali kvake i bežali na privatne.

Jedan prijatelj, apsolvent poslednjih 20 godina, mi kaže: „Nemam ni ja diplomu, ali imam drugove sa fakulteta. Ovi danas svi imaju diplome, ali nikog sa fakulteta ne poznaju. Niti ih se iko seća.“
U svakom slučaju, ovo je šansa. Bolju zadugo nećemo imati.

Stojan Drčelić

dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime