Ako predsednički izbori budu odlučeni u prvom krugu – 5 mil. EUR pobedničkoj partiji

0
65

Ako predsednički izbori 3. aprila budu odlučeni u prvom krugu, partija koja je predložila kandidata za predsednika dobiće iz budžeta gotovo pet miliona evra.

Izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti donose nova pravila o raspodeli novca iz budžeta za kampanju predsedničkih kandidata. Izmene su prošle nedelje usvojene u Skupštini. Do sada je 50 odsto budžetskog novca bilo deljeno jednako svim kandidatima. Druga polovina pripala pobedniku u prvom krugu ili je ravnopravno deljena između učesnika drugog kruga.

Prema novim pravilima, 40 odsto ukupnog iznosa predviđenog za kampanju deliće se svim kandidatima jednako. Preostalih 60 odsto će pripasti ili pobedniku u prvom krugu ili će biti podeljeno između učesnika drugog kruga. Srazmerno rezultatima izbora.

Građani glasaju na glasačkom mestu, Izbori

“Ova izmena je bolja za onog ko pobedi u prvom krugu, što SNS očekuje. Bolja je i za onog ko pobedi u drugom krugu”, izjavio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić za portal Nova.rs.

Transparentnost Srbija je napravila računicu koliko će ukupno novca iz budžeta biti izdvojeno za kampanju. Kao i koliko će dobiti eventualno pobednik u prvom krugu, kao i uporednu računicu – koliko je to više nego po prethodno važećem zakonu.

Predsednički izbori 2022. godine, glasačke kutije, izborno mesto

Za kampanju za predsedničke izbore 7,8 miliona dinara

Za kampanju za predsedničke izbore iz državne kase biće izdvojeno 922.530.000 dinara ili oko 7,8 miliona evra. Od tog iznosa, svi kandidati će na početku kampanje dobiti ukupno 369.012.000 dinara ili oko 3,1 milion evra.

Koliko će leći na račun svakom pojedinačno zavisi od broja kandidata. Ukoliko ih bude 11, kao na prethodnim predsedničkim izborima, svaki od njih će za kampanju dobiti oko 33,5 miliona dinara ili oko 285.000 evra.

Da Vas podsetimo:  Budžet Srbije od januara do maja u deficitu 71 milijardu dinara

Preostalih 60 odsto novca, odnosno 553.518.000 dinara ili oko 4,7 miliona evra, dobijaju učesnici drugog kruga. Srazmerno rezultatu izbora. U slučaju da pobednik bude poznat već posle prvog kruga, njemu ide svih 4,7 miliona evra i dodatni iznos koji dobijaju svi učesnici prvog kruga izbora.

Finsiranje predsedničke izborne kampanje 2022. iz budžeta
Finsiranje predsedničke izborne kampanje 2022. iz budžeta

https://bizlife.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime