Ako Rio Tinto otvori rudnik preti nam trovanje arsenikom i izumiranje Srbije

0
815

Dolazak kompanije Rio Tinto na naše prostore i otvaranje rudnika jadarita u blizini Loznice mogli bi da budu pogubni po životnu sredinu u Srbiji , saglasni su sagovornici „Glasa javnosti“.

Dr Dragana Đorđević, naučni savetnik, diplomirani fizikohemičar u intervju za „Glas javnosti“ kaže da bi zagađenje s kojim se Srbija suočava i koje bi dodatno moglo da bude povećano otvaranjem rudnika Rio Tinta, moglo da dovede do teških posledica po zdravlje i život građana.

-Ukoliko se nastavi ovakav tempo zagađenja , na ovim prostorima u narednih pedeset do sto godina neće biti više života. Zagađenje se prenosi kroz vazduh, zemlju i vodu i ukoliko dođemo do toga da se otvori rudnik Rio Tinta otpadne vode će se izlivati u Jadar ,a omnda će stizati preko njega u Drinu, pa dalje u Savu. Sve to u jednom momentu može da dovede do toga da milioni građana Srbije ostanu bez pijaće vode – navela je Đorđević i objasnila o kojim se otrovnim jedinjenima radi.

Ona je istakla da je u pitanju i „arsenik za koji se zna koliko je jak otrov“ i navela da bi u nednom veku moglo da se desi da na ovim prostorima od zagađenja nestane živi svet.

Dr Mirjana Anđelković- Lukić ja navela da je „Srbija sa svih strana okružena zagađivačima, od Bora na istoku, preko Smedereva, pa bi to mogao da bude i Rio Tinto na zapadu“.

– Bili bi u pojasu zagađenja koji bi se vrlo brzo širio na malom prostoru naše zemlje, ali i van njega. Ono što bi Srbija dobila time nije ništa naspram toga šta gubimo – rekla je dr Anđelković- Lukić.

Ona je podsetila na „ pakao koji je iza Rio Tinta ostao u Papui Novoj Gvineji gde se i danas deca rađaju sa kvrgama po telu od zagađenja,  a u Australiji su minirali pećine Aboridžina i napravili nesagledivu štetu“.

Da Vas podsetimo:  Goran Marjanović - Ovo su teška vremena, korak nas deli od najgoreg scenarija!

Miroslav Mijatović iz Antikorupcijskog pakta iz Loznice kazao je da se prema njegovim saznanjima sprema izmena prostornog plana. On je naveo da se „sve radi skoro u potpunoj tajnosti“ i da u projektu Rio Tinta nema nikakvog javnog interesa.

– Građane ovog kraja niko nije pitao šta oni hoće i da li prihvataju rudnik prljavih tehnologija. Da li su voljni da prodaju zemlju. Nekima su nudili od 120 do 120 evra po aru i kada odbiju , oni prete da će biti urađena eksproprijacija, a da će stanovnici tog kraja u tom slučaju dobiti manju naknadu za zemljište – kazao je Mijatović.

Izvor: Glas javnosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime