Ako ste zaista iskren prijatelj srpskog naroda – povucite priznanje Kosova!

0
306

Poruka Dveri Predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu

  • Tražimo i molimo Vas da povučete priznanje lažne države Kosovo od 19. marta 2008. godine, kao neotuđivog dela Republike Srbije. Ovom činom Vi biste se pridružili ostaloj petorki članica EU koje nisu priznale ovu lažnu državu i samim tim pokazali da priznajete celovitost i suverenitet naše zemlje.

Predsedniku Vlade Mađarske
Gospodinu Viktoru Orbanu,

Srbija i Mađarska su u svojoj istoriji prolazile kroz razne faze međudržavnih odnosa. Završetkom Velikog rata i raspadom Austrougarske monarhije, a voljom naroda, Vojvodina je pripojena Kraljevini Srbiji. Od tada postojala je međusobna želja da se ti odnose poprave, te je nakon niza godina koje su usledile to i učinjeno na obostrano zadovoljstvo – potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu (Jugoslavije i Mađarske 12. decembra 1940. godine). Taj sporazum, između ostalog, u članu 1 kaže: „Postojaće stalan mir i večno prijateljstvo između kraljevine Jugoslavije i kraljevine Mađarske“.

Kada je Mađarska kao saveznica Nemačke i Italije donela odluku da napadne Jugoslaviju, jedan političar, a tadašnji predsednik Vlade Mađarske Pal Teleki, osećavši veliku moralnu odgovornost pred ovim činom, a pred samoubistvo 14. aprila 1941. godine, napisao je Hortiju: „Vaše Visočanstvo, pregazili smo datu reč i to iz kukavičluka, nismo ispoštovali Sporazum trajnog mira sa Jugoslavijom. Nacija to oseća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova jer nijedna reč o navodnim zločinima nije tačna. Ni protiv Mađara čak ni protiv Nemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tela i duše! Nacija smeća! Nisam te sprečio u tome. Ja sam kriv.“

Nisu ga poslušali, Mađarska je napala Jugoslaviju, okupirala Bačku i nažalost izvršila strašne zločine uoči pravoslavnog Božića u Južnoj Bačkoj, u janaru 1942. godine. Tada je na nacionalnoj i verskoj osnovi ubijeno nekoliko desetina hiljada Srba i Jevreja. Racija u južnoj Bačkoj i gradu Novom Sadu, gde je pod led bačeno nekoliko hiljada Srba i Jevreja, se obeležava sveke godine kao veliki zločin koji se ne sme nikad zaboraviti.

Da Vas podsetimo:  Vređanje Crkve i vernika – Klađenje za vreme molitve

Ovim putem, u želji da se odnosi Srbije i Mađarske zaista nađu na najvišoj lestvici međusobnog poštovanja i prijateljstva kao što je to Sporazum iz 1940. godine predviđao, tražimo i molimo Vas da povučete priznanje lažne države Kosovo od 19. marta 2008. godine, kao neotuđivog dela Republike Srbije. Ovom činom Vi biste se pridružili ostaloj petorki članica EU koje nisu priznale ovu lažnu državu i samim tim pokazali da priznajete celovitost i suverenitet naše zemlje.

Za nas u Srbiji povlačenje mađarskog priznanja je mnogo važniji čin od samog vašeg lobiranja za naše članstvo u EU koja i dalje vrši pritiske na našu zemlju da tu lažnu državu priznamo.

Autor: Ivana Stojanović

Član Predsedništva Dveri
Predsednik Pokrajinskog odbora Dveri za Vojvodinu

IZVOR: Između sna i jave

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime