Ako usvojite Zakon o udžbenicima razmislićemo o otkazivanju svih delatnosti u Srbiji (2015)

0
503

Koristim priliku da Vas ljubazno podsetim na naš razgovor u Štutgartu, gde sam razumeo da predlog zakona o udžbenicima „neće proći Skupštinu“, pisao je prvi čovek „Kleta“ 

Izvor: Dojče vele

„Ako se primeni novi zakon o udžbenicima bićemo primorani da obustavimo sve naše aktivnosti u Srbiji, što verujem da nije u interesu Vlade i ne ide u prilog njenih nastojanja da privuče nove investicije.“ Ovim rečima je Filip Hausman, prvi čovek „Kleta“, jednog od najvećih evropskih izdavača udžbenika, završio svoje pismo, do koga je došao BIRN, a koje je upućeno tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u aprilu 2015. godine, povodom predloga Zakona o udžbenicima koji je čekao da uđe u Skupštinu. Hausman u pismu Vučića podseća na razgovor koji su imali, a na osnovu koga je on „razumeo da postojeći nacrt ovog zakona ’neće proći skupštinu’“.

Zakon je povučen ali je u septembru iste godine uz minimalne izmene usvojen, a da pritom nije udovoljeno najvažnijim zahtevima „Kleta“ i ostalih privatnih izdavača. U tom trenutku je izgledalo da je u bici pobedio kabinet tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića koji se javno protivio zahtevima „Kleta“.

Ispostaviće se da je to bila pirova pobeda, i da rat te 2015. nije bio gotov. Tri godine kasnije, početkom aprila 2018. godine, Skupština Srbije je izglasala novi Zakon o udžbenicima iz koga su ispali svi problematični delovi koji su smetali izdavačima, a pre svega „Kletu“.

(Izvod iz teksta sa sajta Peščanika)
Click to access Pismo-1.pdf (BIRN/Javno.rs)

Filip Hausman: Udžbenici u Srbiji – naš sastanak u Štutgartu

Vladi Republike Srbije
Predsednik Vlade
G. Aleksandar Vučić
Nemanjina 11
11000 Beograd
Srbija

Poštovani g. Vučiću,

Još jednom bih želeo da Vam zahvalim na vremenu koje ste odvojili prilikom svoje posete Štutgartu. Nadam se da ste dobro, a sudeći po vestima koje dobijam iz Srbije, vidim da ste veoma delatni.

Da Vas podsetimo:  Zagorkin mali

Razlog što Vam pišem je informacija da Zavod za udžbenike više nije na spisku za privatizaciju. KLET je poslao pismo o namerama u pogledu Zavoda za udžbenike, pa nas je ova informacija veoma uznemirila. Zamolio bih Vas da nam kažete kome bi se direktor naše ispostave u Srbiji mogao obratiti radi dodatnih informacija u pogledu budućih planova po ovom pitanju. Nadamo se da povlačenje planova za privatizaciju neće ishoditi prednostima za rečenu izdavačku kuću!

Filip Hausman

Koristim ovu priliku da Vas ljubazno podsetim na naš razgovor u Štutgartu, gde sam objasnio razne razloge naše zabrinutosti novim zakonom o udžbenicima, i gde sam razumeo da predlog novog zakona o udžbenicima „neće proći Skupštinu“ u trenutnom obliku.

Ako bi se ovaj zakon usvojio, imalo bi to veoma loše posledice po obrazovanje u Srbiji. Slobodno tržište bi verovatnije pre nego kasnije nestalo, i, posledično, učitelji i deca bi trpeli veliku štetu. Novi zakon, usvoji li se, bi nas naveo da razmislimo o otkazivanju svih svojih delatnosti u Srbiji,  što mislim da nije u interesu Vlade i nije dobro po njena nastojanja da privuče strane investitore. Danas KLET Srbija u svojim firmama zapošljava više od 100 ljudi i angažuje više od 1.000 autora za rad na novim obrazovnim materijalima. Otkazivanje naših delatnosti ostavilo bi ove uglavnom mlade i obrazovane ljude bez posla i prihoda.

Iskreno Vaš,
Filip Hausman

Izvor: Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime