Prekinuta sednica Skupštine Beograda

2
1225

ne davimo beogradPoslanici Skupštine grada Beograda usvojili su u četvrtak, kako je i očekivano, izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Beograd 2021, koji će prema mišljenju struke i nevladinih organizacija, imati dalekosežne posledice po Beograd. Zbog toga su aktivisti inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” u protestnoj akciji razvili u sali transparent “Stop investitorskom urbanizmu” i na kratko prekinuli sednicu.

“Objasnite odake vam 200.000 radnih mesta, kojim načinom ste došli do te računice? Ko je platio 60 miliona dinara da se izradi plan posebne namene? Koji ugovor ste potpisali i koje ste obaveze preuzeli prema investitoru? Za koga radite, za javni interes sigurno ne?”, pitao je Radomir Lazović iz inicijative poslanike u skupštini koji su ili rezignirano izlazili iz sale ili sedeli i smejali se.

“Vi ćete biti ti koji će da upropaste ovaj grad, vi što se smejete i sablažnjavate sada. Beograd nije na prodaju. To što vi mislite da ćete da ga prodate, nećete tako lako i to što je vas briga, nas nije”, kazao je dok je sa Dobricom Veselinovićem išao prema izlazu iz sale.

Lazović i Veselinović su tražili ranije od predsednika Skupštine reč, da se obrate poslanicima, što po poslovniku Skupštine Srbije postoji kao mogućnost, međutim, nije im dozvoljeno. Obojica aktivista su kasnije legitimisana i dali su izjave medijima van zgrade u kojoj su u tom trenutku odbornici složno dizali ruke za izmene GUP-a.

“Na simbolički način smo hteli da pokažemo da je posredi velika, sistemska promena koja nosi nesagledive posledice po razvoj našeg grada. Podneli smo primedbe na ove izmene i dopune, pokušali smo da ukažemo da je u pitanju investitorski urbanizam, gde se bez ikakvog ugovora nekome neimenovanom arapskom investitoru dozvoljava da bez ikakvog plana gradi na najekskluzivnijoj lokaciji u gradu. Mi ni ne znamo šta je i sem one makete (maketa Beograda na vodi nalazi se u zgradi Beogradske zadruge op.a) ne postoji ni jedan ozbiljan plan, ni jedna ozbiljna studija, ni jedan ozbiljan dokument koji govori šta je to, kome ide u prilog i ko će, na kraju, od svega toga zaraditi”, kazao je Dobrica Veselinović iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Da Vas podsetimo:  U toku postupci protiv više od 50 funkcionera zbog korupcije, objavljeno kojih

Nisu građani jedini koji ne znaju ništa o projektu Beograd na vodi. Odbornik Demokratske stranke u Skupštini Beograda, Zoran Alimpić, nekoliko je puta u toku rasprave o GUP-u izlazio za govornicu upozoravajući na sve nedostatke ove odluke i pitajući, ako institucije pristaju da daju saglasnost za projekat Beograd na vodi, zašto niko od odbornika u skupštini nije u mogućnosti da vidi dokumenta vezana za njega, odnosno znaju li poslanici uopšte za šta dižu ruku.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević prokomentarisao je dešavanja na sednici u četvrtak: „Današnje odluke imaće veoma dobre efekte, naročito u narednim godinama. Sednica je bila obimna, s konstruktivnim pristupom i u lepoj atmosferi za rad.“

Preko 1.200 primedbi uputile su institucije, strukovna udruženja, nevladine organizacije i pojedinci na izmene i dopune GUP-a, da bi na javnoj sednici održanoj u julu Urbanistički zavod većinu odbacio sa nesuvislim objašnjenjem da su neosnovane. Danas je na sednici predstavnik Urbanističkog zavoda naveo da je primedbi bilo samo 200 i nešto, a da su sve ostalo bili – spamovi (?!).

Dok mediji u Srbiji radosno javljaju da “Beograd sada može da se vine u nebo”, osvrćući se na činjenicu da je usvajanjem GUP-a ukinuta Studija o zabrani gradnje visokih objekata, zanemarujući činjenicu da se na taj način ukidaju i vizure današnjeg Beograda, Transparentnost Srbija upozorava da je pobedio takozvani investitorski urbanizam i da se “sve izmene i dopune planova odnose na ‘infrastrukturne objekte koji treba da podrže projekat ‘Beograd na vodi’”.

“Javna rasprava, to jest, javni uvid o ovim izmenama projekta se na kraju sveo na zadvoljenje forme, jer je suštinska odluka već doneta na drugom mestu i nije bilo moguće izmeniti ni jedan deo predloga koji bi zadirao u realizaciju projekta ‘BG na vodi’ na unapred određeni način”, navodi Transparentnost Srbija.

Da Vas podsetimo:  Sve više građevinskih dozvola, sve slabija zaštita graditeljskog nasleđa

Izmenama plana, između ostalog, stvaraju se uslovi za projekat „Beograd na vodi“ i za izmeštanje Železničke stanice na Prokop i u Blok 42, gde će biti smeštena i glavna autobuska stanica.

Aktivisti su upozorili da su usvajanjem GUP-a gradske vlasti prekršile procedure i ustaljene prakse u donošenju planova, pogodujući privatnom investitoru, a ne javnom interesu.

Arhitekta Branislav Jovin je u autorskom tekstu “Fatalne ‘izmene i dopune’ GUP-a” upozorio čemu vodi ovakva odluka poslanika Skupštine Beograda: “Smisao ‘izmene i dopune’ Generalnog plana, urbanističkog Ustava grada, jeste da se Plan unapredi, da se pojedine njegove odrednice osavremene. Tako je u gradovima Evrope, ali u Beogradu nije tako. Ovde se ‘izmene’ Generalnog plana donose da bi se legalizovala neplanska izgradnja ili da se promeni namena ekskluzivnih lokacija po želji investitora. Time Urbanistički zavod prestaje da postoji, a ‘izmenama i dopunama’ potpisana je smrtna presuda urbanizmu Beograda – šezdesetgodišnjoj (od 1950) tekovini tri generacije urbanista Beograda”.

Žarka Radoja

Kontrapres

2 KOMENTARA

  1. Pričao sam, pričao i zubi mi više nemaju gledji od pričanja i pisanja šta se radi i zbog čega se sve to radi sa našim Beogradom, ali ja sam jedno zrnce peska u okeanu da bi me neko podržao ili barem pročitao ono što sam napisao . Ova vlast ,to je zlo ne za Beograd već za celu Srbiju. to što oni dobijaju i kakve dobijaju instrukcije od satanista to samo oni mogu da vide i da nama serviraju a mi ako se bunimo odmah stižu pretnje bombama. Siniša Mali i Vesić potpomognuti i Vučičem sebi dopuštaju da uzmu vlast u ruke i da misle da mogu da narodu naredjuju šta će da prihvate a šta ne, o samom odboru za Beograd neću jer opšte je poznato da oni ne smeju da pisnu ako ne pitaju Acu Vučića, tu bit..gu koja je rešila da satre i toliko osiromaši srbski narod da neće imati snage da bar za 200 godina da se oporavi!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime