Alarmantno stanje u srpskom zdravstvu

1
1032

BG-ZDRAVSTVO-PKG-19-JDP-1-20160701-190344941-.mxf.Still002Stanje u zdravstvu u Srbiji je kritično, upozorava studija londonskog magazina Ekonomist, u kojoj se između ostalog navodi da je stopa smrtnosti od raka za 50 procenata odsto veća nego u zemljama EU, da Srbija već pet godina nije registrovala nijedan inovativni lek, kao i da korupcija zdravstvenu zaštitu čini sve manje dostupnom.

Dok pojedine inicijative nude konkretna rešenja, nadležni se ne oglašavaju.

Britanski stručnjaci su o sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, poredeći ga sa zemljama regiona, zaključili da iako iz budžeta dobija najviše, više od 10 odsto BDP-a, rezultati Srbiju smeštaju na samo dno u regionu.

„Razlozi za to su visok stepen korupcije i sveprisutno neformalno plaćanje za zdravstvene usluge. Pacijenti usluge plaćaju iz svog džepa, što je 37 procenata od ukupne potrošnje za zdravstvo“, kaže Martin Kering, stručnjak magazina Ekonomist.

Razlog je, dodaje on, i to što Srbija nema sveobuhvatan i transparentan sistem za ocenu i nabavku novih tehnologija u zdravstvu, ponajpre savremenih lekova. Za pet godina nijedan inovativni lek nije dospeo na pozitivnu listu, a od 2010. do 2012. registrovan je tek jedan od 139. Iako najavljivani, posebni ugovori između RFZO-a i farmaceutskih kompanija nikad nisu zaživeli.

Koliko god N1 bio uporan da od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobije komentar, nadležni u Fondu još su uporniji da ga ne daju.

Slično i u Ministarstvu zdravlja, bez komentara na navode o korupciji u zdravstvu, neadekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, zastareloj terapiji, i povećanoj smrtnosti od karcinoma.

Do njih je ipak stigao predlog udruženja pacijenata. Gorjana Ajzinberg u ime Inicijative za veću dostupnost inovativnih lekova navodi: rešenje koje nudi Inicijativa ne zahteva izmene zakona i bazira se na primenljivosti, dostupnosti i ceni lekova.

„Mi se zalažemo za jedno sistemsko, sveobuhvatno i transparentno rešenje koje bi dovelo do toga da se na jedan savremen način obavi procena zdravstvenih tehnologija i način na koji će se lekovi stavljati na pozitivnu listu lekova“, Gorjana Ajzinberg, Inicijativa za veću dostupnost inovativnih lekova navodi.

Da Vas podsetimo:  “Srpski Luksemburg”: Registrovano 500 preduzeća – nijedno ne radi u toj opštini

Autor studije upozorava da je novac nužan, ali ne i dovoljan uslov da se stanje popravi: “Svetska banka je, podsetiću, u 2014. odobrila 40 miliona dolara kredita kako bi se efikasnost i kvalitet zdravstvenog sistema u Srbiji popravila, ali rezultati pokazuju da taj novac nije kvalitetno iskorišćen“, navodi Martin Kering.

Modernizacija zdravstva predviđena poglavljem 28 u pregovorima s EU biće obavezna, upozoravaju stručnjaci i dodaju da i pre zacrtanih rokova treba preduzeti mere da uslovi lečenja budu bolji, a zdravstvena zaštita dostupnija.

Jelena D. Petrović

N1

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime