Albania, prestonica džihada 2:0

0
865

Džihad 2.0 će verovatno biti uperen protiv Slovena u Makedoniji, Irana i Turske. Da ne govorimo o ruskom mekom trbuhu

alalbaniPočnimo od toga kako je 28 lidera EU, diskutujući o Zapadnom Balkanu na nedavnom samitu, uperilo prstom na – a šta bi drugo – „rusku agresiju“ u dvorištu EU. Pređimo zatim na crnogorskog tužioca i njegovu galamu o „ruskim državnim telima“ koja su ogranizovala pokušaj prevrata tokom izbora u oktobru 2016. godine radi sprečavanja ulaska zemlje u NATO. I, konačno, osvrnimo se na upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da antiEU retorika Donalda Trampa može da izazove rat na Balkanu. Uobičajeno nadobudni Junker tvrdi: „Ako ih prepustimo samima sebi – Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje – opet ćemo imati rat“.

Balkan je možda ponovo na ivici eksplozije. Ali uz jedan novi momenat: za razliku od 1999, NATO neće moći da tek tako bombarduje nebranjeni Beograd 78 dana. Nova generacija ruskih raketa bi to vrlo lako sprečila.

Balkansku tragediju 1999. su suštinski izazvali lažni masakri na Kosovu u režiji BND – nemačke obaveštajne službe – uz pomoć lokalnih Albanaca i agenata provokatora BND, koji su pucali na obe strane kako bi izazvali rat i razbili Jugoslaviju.

SVE OČI UPRTE KA ALBANIJI

Sadašnji razvoj događaja na geopolitičkom nivou još je mračniji. Uobičajeni sumnjivi likovi rade svoj uobičajeni posao: krive Rusiju, a dođavola sa dokazima. Stoga ćemo dopustiti upućenom insajderu dr Olsiju Jazedžiju, direktoru Instituta za slobodne medije u Tirani, da nam bude vodič.

U decembru 2016. šef CIA DŽon Brenan je otišao u Albaniju i izdao fatvu za „rat protiv Rusije“ – sa težištem na Makedoniji. Kako objašnjava dr Jazedži, „posle Brenanovog odlaska, albanski premijer Edi Rama, bliski prijatelj DŽordža Sorosa, okupio je sve albanske političke stranke iz Makedonije i naredio im da podrže Zorana Zaeva protiv Nikole Gruevskog, koji se smatra rusofilom i protivnikom NATO, dok je Zaev Sorosov potrčko. Kao rezultat toga, Albanci su bojkotovali Gruevskog i dali podršku Zaevu da formira vladu. Zaev je Albancima obećao da će Makedonija usvojiti albanski kao zvanični jezik i stvoriti treću albansku (polu)državu na Balkanu. Makedonci se opiru, ali Tirana i Edi Rama organizuju albanske političke stranke protiv Gruevskog, s ciljem da Makedonija postane član NATO.

Da Vas podsetimo:  Slobodan Vladušić: Evropa bez Božića

U isto vreme, na Kosovu – suštinski jednoj opakoj narko-mafijaškoj prevari koja se predstavlja kao država i koja je sedište kampa Bondstil, najveće američke prekomorske vojne baze na planeti – Hašim Tači, predsednik i bivši razbojnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), „pravi vojsku za Kosovo, sa krajnjim ciljem integrisanja Kosova u NATO uprkos tome što se Srbija protivi takvoj budućnosti za svoju bivšu autonomnu republiku“.

Jazedži takođe ističe kako „u Albaniji imamo dve značajne terorističke organizacije, pod zaštitom Amerikanaca i Evropljana“. Prva je ono što Ankara naziva Terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena (FETO), za koju tvrdi da je instument nemačkih obaveštajnih službi: „Turska protestuje što je Albanija domaćin FETO, ali ih Amerikanci tu drže kao adut protiv Erdogana“.

Druga je Mudžahedin halk, koja se bori protiv vlasti u Teheranu: „Albanija se pretvara u centar Mudžahedin halka. DŽon Bolton je nedavno boravio u Tirani, zajedno sa još nekim međunarodnim sponzorima e organizacije, i oni napadaju Iran i pozivaju na promenu režima.“

Luckasta liderka Mudžahedin halka Marjam Radžavi je takođe posetila Tiranu i razrađuje plan za „rušenje ajatolaha“ u Iranu. Kako ističe Jazedži, ključna stvar je u tome što, „pošto su pretvorili Balkan u regrutni centar Daeša tokom rata u Siriji, Amerikanci sada pretvaraju Albaniju u državu novog – „2.0“ džihada“.

Stoga se ponavlja „ista istorijska greška koju su napravili Albanci na Kosovu, koji su svoju budućnost 100 odsto vezali za Kamp Bondstil, mada će ih Srbija ponovo osvojiti istog trenutka kadanNATO ili SAD odu (što će se pre ili kasnije neminovno desiti)“.

U međuvremenu, Evropska unija i Amerikanci, koji bi da deradikalizuju vehabitske muslimane Evrope, ćute o iranskim džihadistima.

„NEVIDLJIVI“ NEPRIJATELJ

Dakle, ključni deo slagalice je Albanija kao centar novog džihada protiv Slovena u Makedoniji, protiv Teherana, a takođe i protiv Ankare. Nije ni čudo što je do pre nekoliko meseci glavni savetnik albanske vlade bio izvesni Toni Bler.

Da Vas podsetimo:  DA LI JE MAKEDONIJA SRPSKA ZEMLjA: 30 činjenica koje niste znali!

Ali tu imamo i „nevidljivog“ neprijatelja koji je posebno bitan. Krajem marta srpski predsednik Tomislav Nikolić otputovao je u Peking u svoju poslednju zvaničnu posetu uoči izbora 2. aprila. Kineski predsednik Si Đinping je istakao da je ekonomska saradnja sa Srbijom i Balkanom uopšte prioritet za Kinu.

Bez sumnje je tako. Peking je 2014. stvorio fond za ulaganje 10 milijardi evra u Centralnu i Istočnu Evropu. Prošle godine, kinesko preduzeće Everbright je kupilo aerodrom u Tirani. Kineska Eksim banka finansira izgradnju autoputeva u Makedoniji i Crnoj Gori.

U Srbiji Kineska korporacija za puteve i mostove izgradila je Pupinov most preko Dunava u Beogradu – takođe nazvan Most kinesko-srpskog prijateljstva – u vrednosti od 170 miliona evra, finansiran zajmom kineske Eksim banke, koji je otvoren 2014.

Šlag na torti infrastrukturnog razvoja predstavlja 2,89 milijardi dolara vredna brza pruga između Atine i Budimpešte, koja prolazi kroz Makedoniju i Beograd.

EU je digla uzbunu u vezi sa glavnom deonicom Budimpešta-Beograd, koja vredi 1,8 milijardi dolara, pokrenuvši istragu o tome da li mađarski deo krši stroge EU zakone po kojima su tenderi za velike transportne projekte obavezni.

Ugrađena u ovaj zahtev je poslovična zapadna arogancija, prema kojoj Kinezi nikako ne mogu da budu sposobni da izgrade infrastrukturu za brzu prugu koja bi bila jednaka, ako ne i bolja od onih u Evropi, i to za manje novca.

Deonica Budimpešta – Beograd zapravo predstavlja ključni deo kopneno-morske ekspres linije koju su Kinezi obećali da će da izgrade još 2014. zajedno sa Mađarskom, Srbijom i Makedonijom. To je suština jugoistočnoevropskog čvorišta Novog puta svile, koji se sada naziva Inicijativa pojas i put (Belt and Road Initiative – BRI): trgovinski koridor između kontejnerske luke Pirej na Mediteranu – u suvlasništvu Kineske kompanije za okeanski prevoz (China Ocean Shipping Company) od 2010 – sve do Centralne Evrope.

Da Vas podsetimo:  U Banjaluci obeležena 31 godina od smrti 12 beba u inkubatorima – Dodik: Decu nećemo oprostiti

Zvanični spin NATO je da on mora da bude prisutan na Balkanu radi borbe protiv „terorističke pretnje“. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže: „Nedavno sam posetio Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, i ohrabren sam što vidim koliko su usredsređeni na suprotstavljanje pretnji od strane boraca iz inostranstva“.

E, pa, „borci iz inostranstva“ su zapravo kao kod kuće, ne samo na Kosovu već uskoro i u Albaniji, prestonici džihada 2.0. NATO je ipak majstor u stvaranju novih „pretnji“ koje su neophodne da bi opravdale njegovo postojanje.

Džihad 2.0 će verovatno biti uperen protiv Slovena u Makedoniji, Irana i Turske. Da ne govorimo o ruskom mekom trbuhu. Nevidljiva kvaka je u tome što se on takođe može angažovati radi ugrožavanja kineske težnje da integriše jugoistočnu Evropu kao ključno čvorište Novih puteva svile.

Pepe Eskobar

www.standard.rs / Sputnik International / FSK

PODELI
Prethodni tekstLaž
Sledeći tekstMasakr u Ledićima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime