Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovanju

0
943

foto_vest__1401796956
Zajedničkim planom obrazovanja učenici škola u Albaniji i na Kosovu će koristiti iste udžbenike i imati isti plan obrazovanja, dok će studenti iz Albanije moći da se školuju na Kosovu i obrnuto. Sporazum će se sprovoditi od septembra ove godine.

Albanska ministarka prosvete i sporta, Ljindita Nikola, potpisala je danas sporazum o zajedničkim obrazovnim planovima sa kosovskim ministrom obrazovanja, Ramom Bujom, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i šef albanske vlade, Edi Rama.

Prema rečima albanske ministarke Nikole, današnje potpisivanje sporazuma predstavlja istorijski dan, te da je ovim sporazumom, danas ujedinjen univerzitetski sistem između Kosova i Albanije.

Sa druge strane, kosovski minstar, Ram Buja istakao je da je današnji sporazum jedan od najsmislenijih: “Mi ovim sporazumom pravimo ozbiljan korak u oblasti znanja. Ne postoji smislenije potpisivanje sporazuma nego što je današnji.“

Premijer Albanije, Edi Rama istakao je da ono što je učinjeno danas mora da se iskoristiti i za buduće planove: „Rad učinjen za uniju, mora se istovremeno koristiti kao zlatna prilika da se udruže snage, iskustva, obrazovne aspiracije za evropeizaciju našeg obrazovnog sistema…”

Prema zajedničkom obrazovnom planu i programu Kosova i Albanije, omogućena je mobilnost studenata, što znači da će studenti iz Albanije moći da se školuju na Kosovu i obrnuto, dok će se u školama na Kosovu i u Albaniji koristiti isti nastavni planovi, te će đaci u ovim školama koristiti iste udžbenike.

Sporazum o zajedničkom obrazovanju između Kosova i Albanije će u potpunosti zaživeti od septembra ove godine.

radiokontaktplus

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime