Albanija „priznala“ da je projekat Kosovo doživeo fijasko

0
1052
Foto: printscreen

„Sada je sasvim izvesno da Kosovo, kao projekat, nije uspeo“, smatra sagovornik Sputnjika diplomata Zoran Milivojević, komentarišući predlog vršioca dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Genta Čakaja da sa Prištinom zajedničkim finasijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Milivojević je istakao da je, nakon 12 godina od proglašenja, ideja o nezavisnom Kosovu daleko od početne, jer su se okolnosti promenile – sve manje zemalja ga priznaje.

Otvorena podrška Albanije – znak propasti projekta Kosovo

Pozicija Srbije je ojačala i argumenti su dobili na težini, smatra Milivojević i tvrdi da je zvanična podrška Albanije Kosovu pokušaj da se tome parira i da se zajedničkom akcijom napravi strategija kako bi se postigao nekakav uspeh.

Sagovornik Sputnjika ističe da su širi ciljevi te akcije višestruki – da se državnost Kosova potvrdi, da se propagira velikoalbanska ideje i vrši pritisak na Srbiju, ali i na albanske „partnere“, kako bi se osporili srpski spoljnopolitički rezultati.

„Već se vidi da Amerikanci imaju razumevanja za srpske stavove, u Evropi se stvari menjaju, Francuzi takođe imaju razumevanja. Rusija i Kina su čvrsto na pozicijama zaštite i uvažavanja interesa Srbije. Dakle, ukupna atmosfera se menja, pa je to neka vrsta pritiska i davanja do  znanja da se ipak od toga neće odustati“, ocenjuje naš sagovornik.

Pritisak na Srbiju

Fokusirajući se na uticaj ove akcije na dnevnu politiku, Milivojević smatra da postoje tri namere – da se suzbije osporavanje državnosti Kosova, da se suzbiju aktivnosti Srbije po tom pitanju i da se stvore osnove za dijalog koje bi, pre svega, podrazumevale priznanje Kosova.

Kako kaže, u naglašavanju toga da je kampanja zajednička, ogleda se pokušaj da se situacija podigne na viši nivo i želja da se s aktuelnom vladom u Prištini ustanove novi mehanizmi i mere u sprovođenju praktične politike, koja je ostala ista, a sve zbog toga što dosadašnja taktika nije dala rezultat i što odustajanje nije opcija.

Da Vas podsetimo:  Opšti muk ili o skrnavljenju srpskog groblja

Srbija da čvrsto ostane pri svojim stavovima

Sagovornik Sputnjika smatra da ne postoji razlog zbog kog bi Srbija trebalo odustane od svoje dosadašnje politike, odnosno, od  toga da je Kosovo u sastavu Srbije, jer se okolnosti nimalo nisu promenile. Milivojević ovaj potez ocenjuje kao pritisak na Srbiju, pod kojim nipošto ne sme da se popusti.

„Prvo, zato što je to dalo rezultat. Drugo, zato što je to prvorazredni nacionalni interes. Treće, zato što se ništa značajno nije dogodilo. Nisu deblokirani pregovori, nisu definisane nove platforme, niti su  takse skinute, tako da Srbija nema potrebu da menja svoju poziciju i strategiju. Srbija ne treba da prihvata nikakve ucene i zahteve“, kategoričan je Milivojević.

Velikoalbanska ideja odgovara Zapadu

Milivojević smatra da na Zapadu ne postoje ozbiljne reakcije na velikoalbansku ideju i da podrška albanskom faktoru postoji jer se uklapa u zapadne strateške interese.

On navodi da Albanci prolaze bez posledica jer su lojalni NATO i njegovoj strategiji proširenja na ovim prostorima i dodaje da je albanski faktor antiruski, što se takođe uklapa u generalnu geostrategiju Zapada za ove prostore.

„Po liniji meke moći jasno se vidi ozbiljna strategija koja se sprovodi na velikoalbanskim nacionalnim pozicijama i to prolazi, niko se ne oglašava, a stvari polako i tiho idu u tom pravcu. Očigledno je da albanski faktor ne odustaje od toga da u sadašnjim uslovima ostvari velikoalbanske nacionalne interese“, objašnjava Milivojević.

Stefan Đurić
Izvor: Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime