Albanija spasava Angelu Merkel?

3
1800

Albanija bi mogla bude centralna zemlja za prihvatanje izbeglica: nalazi se u Evropi, a van je Evropske unije. To je još uvek samo glasina, ali zvuči kao zlatno rešenje – i za Angelu Merkel i za Evropsku uniju.

Ovo je samo teza, za sada ne više od toga. Albanija bi mogla da postane centralna zemlja za privremeno prihvatanje izbeglica. Predsednik Saveta EU Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, prvi su predstavili ideju o formiranju centara za potražioce azila u Evropi, ali izvan EU.

U razgovoru za DW na albanskom, portparol bečke vlade Peter Launski-Tifental potvrdio je da se trenutno i sa Albanijom razgovara o formiranju takvog centra. Endri Fuga, direktor za komunikacije i savetnik albanskog premijera, kaže međutim za DW da nema nikakvog zahteva niti diskusije o tom pitanju. Opozicija u Albaniji to vidi drugačije. Ona čak optužuje vladu da izbegličkim centrima kupuje brže pristupanje EU.

Polazna pozicija

Balkanska ruta koja ide preko Albanije i dalje se koristi. Izbeglice dolaze uglavnom preko Sredozemnog mora, ali Italija, Malta ili Grčka više ne žele da ih prihvataju u velikom broju. A Evropska unija i Nemačka žele da se otarase onih kojima nije odobren azil. Kakve to ima veze sa Albanijom?

Prednost Albanije

Mala balkanska država leži duž izbegličke rute i na Sredozemnom moru, odakle dolazi većina izbeglica koje u Evropu kreću brodovima. Luka Drač ima dovoljno kapaciteta da primi veće kontigente izbeglica. Brodovi sa izbeglicama koje bi pratili brodovi Fronteksa, mogli bi da pristanu u Draču, a izbeglice bi potom bile registrovane na albanskom tlu. Ako se ispostavi da nemaju pravo na azil, bili bi direktno vraćeni u svoje zemlje, a potencijalni azilanti mogli bi da budu distribuirani u EU.

Da Vas podsetimo:  Srpstvo u Crnoj Gori kroz vekove

Posebno atraktivno za zemlje EU: Albanija nije deo Unije. U njoj ne važe propisi EU, kao što su Šengenski sporazum ili Dablinski ugovor. Međutim, Albanija je članica NATO i stoga je usidrena u bezbednosnom savezu zapadnih država. U Albaniji trenutno nastaje anti-teroristički centar Alijanse. Pored toga, na severu Albanije nalaze se visoke planine, što znači dodatnu, prirodnu sigurnost granica.

Da li je Albanija spremna?

Albanija ima puno iskustva u zbrinjavanju izbeglica: 1998/99 je primila i do milion stanovnika Kosova.

Osim toga, u zemljama Zapadnog Balkana je tokom izbegličke krize 2015. izgrađen značajan kapacitet za prijem migranata. Ti prijemni centri su do sada praktično neiskorišteni, u albanskim medijima cirkulišu brojke o samo nekoliko hiljada ljudi.
Griechenland Idomeni Flüchtlingslager

Portparol UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković potvrdio je za DW da je Albanija od 2017. udvostručila svoje kapacitete. U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Fatmir Ksafaj vodi niz bilateralnih razgovora u evropskim prestonicama, u četvrtak (21.6.) je bio u Berlinu. Tema razgovora je bila i migracija.

Šta bi EU imala od toga?

Za razliku od Libije, Albanija je sigurna zemlja na evropskom tlu, ali na vratima EU. Albanija takođe želi da postane članica EU i stoga je spremna da se pridržava standarda Unije, poput ljudskih prava. UNHCR potvrđuje da Albanija dobro tretira izbeglice.

To su sve tačke koje Libija, o kojoj se raspravlja kao alternativi – ne ispunjava. Pre svega, EU tamo ne može da deluje kao regulatorna vlast. Libija je država bez strukture i lidera.

Šta bi od toga imala Angela Merkel?

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je na svom poslednjem sastanku s austrijskim kancelarom rekao da podržava ideju o migracionim centrima van EU. Portparol Nemačke Vlade Štefen Zajbert, s druge strane, to u sredu (20.6.) nije želeo da komentariše – zbog specijalnog samita EU koji se održava u nedelju u Briselu.

Da Vas podsetimo:  Drašković 164.000, Vlajković 154.000, Vučić 92.000…

Mogući „albanski dil“ imao bi ogroman značaj za opuštanje u sporu unutar Nemačke: Albanija bi bila „humano“ rešenje. I bezbednosni zahtevi Zehofera bili bi ispunjeni: kontrolisani postupci za proveru izbeglica pod nadzorom EU, ali izvan EU. Horst Zehofer bi mogao da bude zadovoljan i to da proda kao uspeh tokom predstojeće izborne kampanje u bavarskoj. Kriza savezne nemačke vlade faktički bi bila okončana.

„Albansko rešenje“ moglo bi da bude korisno i za Albaniju: socijalistička vlada u Tirani pod pritiskom je konzervativnih krugova u Nemačkoj, posebno CDU. Preporuka za samit EU o otvaranju pregovora o pridruživanju sa Albanijom dovedena je u pitanje zbog stvari koje se tiču pravne države. Albanija bi tu mogla da profitira od sporazuma o izbeglicama, jer bi zemlje EU sigurno veoma rado da se zahvale Tirani za takvo rešenje migracione krize.

Sve u svemu, bilo bi to solomonsko rešenje u duhu balkanske poslovice: „I vuk sit i ovce na broju“. Ono bi bilo prihvatljivo za sve: za Evropsku uniju, za Albaniju, ali i za Angelu Merkel i Horsta Zehofera.

Adelhaid Fajlke, Folker Vagener

dw.com

3 KOMENTARA

  • Мислиш на Хитлерове рајхсмарке?
   Ајд, у 100 евра да ће прву породицу
   да уселе у твој стан или кућу!

   Драган Славнић

   • Mislim na cuvenu repliku iz filma lepa sela lepo gore, Inace prihvatam opkladu jer u moj dom ih sigurno nece naseliti, ali nemojte sumnjati ni na trenutak, da ih ova vlast nece naseliti po Srbiji za masne pare. Vec je potpisana odredba, da ce se migranti vracati u zemlje u kojima su prvi put registrovani, i gle cuda nisu ih registrovali ni u Grckoj, ni Bugarskoj, nego bas u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime