Alergični ste na polen? Evo kako da ublažite neprijatne simptome

0
798

Dolaskom toplih i sunčanih prolećnih dana, stižu i problemi za sve one koji se bore s polenskim alergijama. Alergije su najizraženije u aprilu, maju i junu, a izraženost simptoma varira od osobe do osobe i obično zahteva neku terapiju.

alergija-PixabayUčestalost alergijskih bolesti pokazuje trend porasta poslednjih nekoliko decenija. Tome ima više uzroka, od promenjenog načina života, ishrane, klime, infekcija do niza prirodnih činilaca.

Lekove treba da počnete da uzimate i pre sezone alergija!

Lekovi protiv alergija, antihistaminici, su sada kvalitetni i ne izazivaju pospanost kod pacijenata i dobro je da počmete da ih uzimate pre same sezene alergija, da bi mogli da počnu da deluju na vreme.

Alergije se pogoršavaju za vreme oblačnog i vetrovitog vremena, jer tada dolazi do smanjenja volumena vazduha i povećanja koncentracije alergena i zato su alergijske reakcije češće i burnije, a za vreme vetrovitog vremena se alergeni raznose po vazduhu.

Koncentracija polena u vazduhu je najveća rano ujutro. Da biste ublažili neprijatne simptome alergije, potrudi se da ne izlazite iz kuće za vreme visoke koncentracije polena u vazduhu.

Polen se posebno lepi za đonove pa se obvezno izuvajte kada hodate po kući, a ispred vrata stavite otirač da se ne bi raznosio po stanu. Umesto da sušite veš na vazduhu, sušite ga u kući i bar dva puta nedeljno brišite prašinu.

www.espreso.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime