ALOOO Kraljevo.. Gde su pare, Tužiteljko!? Dekan kaže da nisu uplaćene Univerzitetu u Kragujevcu!

0
204

„Školske 2013/2014 na Fakultet medicinskih nauka, na treću završnu godinu studijskog programa strukovna medicinska sestra upisano je 45 medicnskih sestara iz Hrvatske po osnovu sporazuma i ugovora koje su Univerzitet u Kragujevcu i FMN imali zaključene sa ECPD-om. Naknadnom proverom utvrđeno je da medicinske sestre nisu platile školarinu usled čega je Univerzitet u Kragujevcu pokrenuo postupak poništaja njihovih diploma“- kaže se u odgovoru za UCENTAR prof. dr Vladimir Jakovljevića, dekan FMN povodom afere sa studiranjem medicinskih sestara iz Hrvatske u Kragujevcu.

Posle višemesečne afere nedavno se uglasio i privatni „univerzitet“ ECPD saopštenjem u kome se tvrdi „da su školarina koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu usklađena je sa školarinom propisanom u Republici Srbiji iznosila je 700 EUR po studentu za godinu studija“ i da je za njihovo studiranje uplaćen je deo na račun Medicinskog fakulteta.

bivši dekan prof. dr Nebojša Arsenijević

-Međutim, budući da je Rektor Univerziteta u Kragujevcu prilikom zaključivanja Sporazuma, a i kasnije u više navrata isticao da, ni Univerzitet, ni Fakultet ne žele da ulaze u bilo kakve finansijske rizike i insistirali su da ECPD pokrije sve dodatne troškove, što smo i učinili. O svemu ovome je obavešten Fakultet medicinskih nauka u Kragujevca od strane DekanaECPD Regionalnog centra za poslediplomske studije u Puli, prof. dr Luciano Delbianca – tvrdi ECPD u dopisu Univerzitetu u Kragujevcu

Međutim, traga da su pare uplaćene, za sada- NEMA!

To je ključan odgovor na koji odogvor treba da istraga istraga Višeg tužilaštva u Kraljevu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije koji vodi tužilac Sanja Protić.

Istraga i dalje nije pokrenuta i pored mnogih dokaza, činjenica i svedoka.

DA podsetimo, upravo je portal UCENTAR otkrio je aferu koja je krunisana sa čak 60 sumnjivih diploma koje je Univerzitet u Kragujevcu u saradnji sa privatnim Evropskim centrom za mir i razvoj od 2014. do 2016. godine izdao šezdeset diploma koje nisu stečene na legalan način. Aferu je inicirala faksimil diplome Safeta Hodže, sudije Ustavnog suda nerpiznate države Kosovo, koja je izdata u saradnji sa ECPD i Univerziteta u Kragujevcu 2016.godine.

Da Vas podsetimo:  Slepi putnici

Tokom marta visokoškolska ustanova poništila je i 22 diplome medicinskim sestrama za studije koje su izvođene u Puli, a za koje je hrvatsko ministarstvo prosvete utvrdilo da su nelegalne.

Nakon toga, kandidatkinje se papirološki prebacuju na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, koji im je i izdao diplome o zaršenom školovanju.

Gde su pare tužiteljko!? Sanja Protić

Pored toga, Univerzitet je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu predao dokumentaciju za još 38 lica, za koje postoji sumnja da su diplome stekli na nezakonit način.

„Pored 44 diplome koje su izdate medicinskim sestrama iz Republike Hrvatske na Univerzitetu u Kragujevcu su izdate diplome i za dve odbranjene doktorske disertacije licima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored navedenih diploma, u računarima su nađene skice za 14 diploma koje su pripremljene za štampu za odbrane doktorskih disertacija licima sa područja Kosova i Metohije, za koje sumnjamo da su izdate 2016. godine“, kaže za RTS Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu.

Dodao je da su u celom postupku Univerzitet u Kragujevcu, Republika Srbija i Fakultet medicinskih nauka, pored velike nematerijalne štete, pretrpeli i materijalnu štetu od oko 10 miliona dinara.

Inače, Univerzitet u Kragujevcu studije je organizovao sa Evropskim centrom za mir i razvoj, koji nije akreditovan u Srbiji za izvođenje nastave na strukovnim studijama, što je takođe za naš portal potvrdio Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Aferu je posle pisanja UCENTAR otkrilo sadašnje rukovodstvo kragujevačkog univerziteta i o njoj su odmah obavešteni svi nadležni organi.

Izvor: UCENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime