AMERIČKA USKRŠNjA „ČESTITKA“

0
113
https://www.oslobodjenje.ba/autor/vladimir-velebit-101139

Bio je april 1944.godine, pravoslavni Vaskrs, u Beogradu je bilo proleće, poslednje pod surovom nemačkom trogodišnjom okupacijom, cvetale su trešnje i šljive.

Već oguglali na zvuk aviona koji idu da bombarduju Ploešti, beograđani su bacali zabrinute poglede put neba, a deca su čak radosno uzvikivala „naši“, “naši“, jer su svi tako nazivali bombarder boing B-17 američke avijacije (leteća tvrđava), kada se iznenada otvorio neslućeni pakao!

Sa visine od 3000 metara, komotne nišandžije na NORDEN uređaju nisu se ni trudile da paze stambene zgrade u blizini fabrike Rogožarski, prizemne kućice u Sava mali kod železničke stanice, dok su iz utrobe bombardera sipale bombe, jer se sve pogođeno u krugu od dvesta metara oko samog cilja smatralo uspešnim, tepih bombi je zasuo Beograd, razarajući ga gore i teže od nemačkih „štuka“ u aprilu 41.godine!

Pogođeno je tadašnje porodilište u Krunskoj ulici (danas Zavod za zaštitu zdravlja studenata). Razaranja su bila najveća u oblasti Bajlonove pijace gde je poginulo 200 ljudi od zalutale bombe. Pogođena je Palata Albanija (pogođeno je sklonište u kome su svi izginuli), Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, stradala je crkva Aleksandra Nevskog, Centralni higijenski zavod, Dečja bolnica, Dečji dispanzer, Bolnica za zarazne bolesti, Dom slepih, Ortopedski zavod, Državni dom za mušku decu, Državni dom za žensku decu, dva doma za decu srpskih izbeglica iz NDH…….

Čak i onima koji su preživeli NATO bombardovanje 1999. godine, teško je zamisliti kako je izgledala strava pod udarom 2739 tona bombi, uz takvu američku „preciznost“!

Nakon oslobađanja Beograda 45., ambasada SAD obavila je procenu štete nastale savezničkim i nemačkim bombardovanjem. Ukupna šteta nastala bombardovanjem iznosila je 220.150.000 dinara (3.992.000 američkih dolara po kursu iz 1939. godine).

Da Vas podsetimo:  O NACIONALNOM POMIRENJU

Od ovog iznosa udeo američkog bombardovanja u stambenoj šteti iznosi 1.222.000, a na stvarima 1.270.000 dolara.

Šteta nastala nemačkim bombardovanjem 1941. godine procenjena je na 1.100.000 dolara, pri čemu kod nemačkog dela, najviše štete nad imovinom građana pripisano je direktno pljački. jer Srbi su jelte lopovski narod,kako to evropljani tvrde još iz turskih vremena!

Američke avioposade su imale običaj da na prednjem delu aviona crtaju figur e,pišu imena, parole, koje će postati zaštitni znak letelice,te je tako u suvoparnom ratnom izveštaju zapisano da je na Vaskrs 1944.godine nad Beogradom oboren samo „mali Isus” i „đavo”!

BBC je na Uskrs 1944. objavio vest da su saveznici na zahtev maršala TITA bombardovali Beograd.

Vojni ataše britanske ambasade u Beogradu NIK ILIĆ, za emisiju BBC (na srpskom) o tom bombardovanju izjavio je da je sve bilo po planu sa partizanima, i da je glavni oficir za vezu sa savezničkim štabom bio VLADIMIR VELEBIT (slučajno glavni partizanski pregovarač sa nemačkom komandom u martu 1943.godine!). On je na karti pokazivao gde treba bombardovati u Beogradu, dok je zahteve za bombardovanje u unutrašnjosti Srbije određivao Koča Popović, slučajno takođe pregovarač sa nemačkom komandom iz marta 43.godine u Zagrebu, naravno obojica su bili izbor bravara Broza,te su u novoj Jugoslaviji bili visoki funkcioneri, dok se nije otkrilo da Velebit obaveštava britance o odlukama komunističkog rukovodstva, i to kao pomoćnik ministra spoljnjih poslova FNRJ.

Zato je mirno živeo u Londonu sve dok nije proglašena nezavisna Hrvatska, da se pod starost vrati u vilu u Dalmaciji, i piše svoja sećanja na rat i revoluciju, ali slučajno zaboravi savezničko bombardovanje Beograda!

Suvi statistički podaci kazuju da je po evidenciji Otseka za groblja i PASIVNE ZAŠTITE, (nemačka organizacija koja je iz ruševina vadila mrtve), u savezničkim bombardovanjima Beograda ubijeno 1245 ljudi, od čega je blizu 800 stradalo u tom Vaskršnjem bombardovanju.

Da Vas podsetimo:  Ko o čemu, Hrvati o poštenju!

Komunističke vlasti se nisu preterano trudile da ustanove tačan broj žrtava, ipak su to bili dragi saveznici, a žrtve su samo Srbi, većinom.

Decenijama posle, samo je povremeno uništavanje zaostalih bombi otkrivenih prilikom kopanja temelja za nove zgrade potsećalo stare beograđane na Vaskršnji pakao, a retki su doživeli i posetu „Milosrdnog anđela“ te 1999.godine, kada su zajednički nemački piloti i potomci saveznika, sada kao novi saveznici, opet razarali Beograd!

autor:Vladimir FROLOV

https://srpskistav.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime