Američka zavera u BiH

0
1429

Rušenje Dejtona po Međunarodnoj kriznoj grupi

nikolic-dodik-banjaluka-ajb-promoSAD ne odgovara više dejtonski mirovni sporazum kojim je definisana BH federacija i republika Srpska, ali i BiH kao međunarodno priznata država dva entiteta. Treba podsetiti da je BH federacija, koja je stvorena pre Dejtonske Bosne, imala naziv Muslimansko-hrvatska federacija koja je trebala da bude protivteža Republike Srpske, i da zaustavi ratni sukob muslimana –Bošnjaka u BiH i hrvatske zajednice. BiH je od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma sistematski gubila deo po deo državnosti, a entiteti državotvorni status. BiH je kao i Kosovo definisana kao nedovršena država i kao država visokog bezbednosnog rizika, počev od unutrašnjih etičkih protivrečnosti, teške ekonomske situacije, širenja islamskog terorizma pa do međunarodnih interesa SAD, NATO i dela EU u BiH.

SAD su preko otpravnika poslova SAD u Sarajevu posredno stajale u socijalnim i građanskim protestima tokom ove zime. Istovremeno SAD su vrlo jasno za smenu Milorada Dodika kao predsednika RS i potrebe da igraju na dosta kompromitovani SDS kako bi skinuli sa vlasti Dodika. SAD dosta zameraju Dodiku za stvaranje čvrstih veza sa Srbijom i Crnom Goru videći u tim nastojanjima da Republika Srpska može jednog dana da zaigra na kartu referenduma i istupanja RS iz BiH, te krene u pravcu ozbiljnijeg povezivanja sa Srbijom. Diplomatija SAD od 1995.g. do danas aktivno radi na slabljenju i RS i federacije BH na jedan zaverenički način. Nije ni čudo što se pojavljuju razni scenariji stvaranja trećeg entiteta, odnosno entiteta sa hrvatskom većinom u Hercegovini. Međunarodna krizna grupa u novom izveštaju predlaže novu teritorijalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. Dokument objavljen pod snažnim američkim uticajem i u velikoj meri odstupa od svih dosadašnjih.

image001-1 bih entiteti

Mogući hrvatski entitet je obeležen plavom bojom Strategija; Jačanje Hrvatske u BiH i slabljenje RS.

Međunarodna krizna grupa (ICG), koja je bila i ostala parapolitički ogranak Stejt departmenta i analitička baza CIA u svom poslednjem izveštaju o BiH pod nazivom „Budućnost Bosne“, zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara. Ovaj stav Međunarodne krizne grupe je potreba nove destabilizacije na Balkanu i podsticanja koncepta “Velike hrvatske” kao članice EU i NATO, koja treba da ima dominaciju i da bude preko Hrvatske uključena u NATO.

Da Vas podsetimo:  Karakteristika UDB-e

Hrvatski deo po Međunarodnoj kriznoj grupi obuhvata teritorije koje se nadovezuju na hrvatsku i imaju izlaz na more. Međunarodna krizna grupa je svojim analizama otvorila pitanje ustavnih promena u BiH, što bi tokom 2015. godine na 20 godina od završetka rata u Bih i Dejtonskog sporazuma značilo novu političku realnost i možda novu međunarodnu konferenciju“. Nema ničeg pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao rešiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i opština, mogli bi biti konzistentni u celoj Bosni”

Krizna geopolitička igra?

Zašto SAD ne odgovara stabilna BiH? Prvo to je način da se da ucenjuje ceo Balkan sa BiH kao “buretom baruta”, koji bi posle 20 godina mogao da se ponovo zapali. Drugo, da osporava normalizaciju odnosa Srbije i BiH, Srbije i Hrvatske i da se ozvaniči hrvatski ali i bošnjačko-radikalno islamski entitet koji bi bio zaštićen od Turske. Hrvatskoj odgovara da se odvoji od Bošnjaka i da se hrvatski deo u Mostaru uveže sa Zagrebom, da se Banja Luka približi Beogradu a da Sarajevo i drugi bošnjački delovi budu bliži Anakari-Istambulu.

Treća američka opcija je da SAD i NATO budu duže, dublje i direktnije u BiH i da se nadovežu na Kosovo i Rašku u Srbiji sa kontrolom BJR Makedonije. Radi se o geopolitčkom i vojno strateškom prisustvu SAD i NATO na Balkanu i kontroli čitavog Balkana, pre svega Srbije. Čitava ova strategija po Međunarodnoj kriznoj grupi je vid uigravanja prvo ustavne, onda političke krize uz socijalno ekonomski protest koji bi mogao da zahvati čitavu BiH koja je sada ranjiva posle katastrofalnih poplava i velikih materijalnih razaranja.

SAD žele da kontrolišu BiH u vezi jačeg prodora Turske na Balkan, ekonomskog ulaska Ruske federacije u BiH preko Republike Srpske. Način da se kriza drži pod kontrolom je stvaranje “trećeg” hrvatskog entiteta koji je i bio krizni razlog za stvaranje muslimansko-hrvatske federacije pre Dejtonske konferencije.

Da Vas podsetimo:  Cetinje – rat protiv Boga i predaka

Tomislav Kresović

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime