Američke “sugestije“- Srbija da bude 100 odsto prozapadna?

0
1128
Foto: dreamstime.com

Američka „pita,“ a ne „Ruska salata“ u Srbiji

Geopolitičke sile vodiće na Balkanu svoju dinamičnu partiju globalne geostrateške “šahovske partije“ gde će Balkan i njene države i nacije biti poput šahovski figura globalne igre. Srbija je na tom putu postavljena ne da bude u statusu šahovskog remija, već pobede jedne od opcija globalne moći u ovom slučaju SAD i NATO koje “komanduju” poliitkom EU .Zapad pre svega SAD pokušavaju da Srbiju na “silu” uz upotrebu “meke moći”, ali i pretnji uvuku ne samo u atlantističku doktrinu kroz NATO, već da Srbiju ucenjuju neizvesnim statusom u EU. Tako Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji budući ambasador SAD u Skoplju koji će iz Makedonije povlačiti balkanske konce američkih interesa izjavljuje da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali „savetuje“ Beograd da jasno stavi do znanja zemljama članicama da je 100 odsto posvećen pristupanju Uniji, a ne da je rastrzan bilo kakvim dilemama ili suprotstavljenim interesim.Tako sve agresivniji Hojt Brajn Ji arogantno i sa naredbodavnim tonom prenosi američke poruke i kaže“. Ne tražimo od Srbije da prekine veze sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU (i naše). Srbija bi trebalo da pokaže i delima i rečima da podržava viziju EU, a ne rusku :“Poruka je jasna.Srbija da bude 100 odsto prozapadna i proamarička bez obzira na mišljenje građana Srbije i opštih nacionalnih interesa. Po ovom modelu Srbija treba da bude kroz 100 odsto preevropska u vazalnom i protektoralnom odnosu i da bude bez sopstvenog nacionalnog indentiteta i stava prema drugim svojim interesima pre svega prema Rusiji Kini. Srbiji se preti da neće biti u EU dok se ne odrekne svojih interesa prema Ruskoj federaciji i dok ne prizna Kosovo kao državu. Radi se o uceni koja u mekoj opcji je nastavak vojne akcije iz 1999 godine drugim sredstvima.

Da Vas podsetimo:  Zelenski pozeleneo zbog hemijskog oružja

Evropska unija kao “šarena laža” za Srbiju?

Ograničavanje puta Srbije ka EU je i u rečima stručnjaka za Balkan CIA Danijel Servera koji kaže da, ako Srbija stigne do završne faze pregovora sa EU bez normalizacije odnosa sa Kosovom, neće dobiti ništa zauzvrat. Server navodi da normalizacija podrazumeva dva ključna koraka – prijem Kosova u UN i razmenu diplomata na nivou ambasadora, kako prenosi “Glas Amerike”. .Server kao i 1999 godine kada je tražio povlačenje Srbije sa Kosova u starim hladnoratovskim odnosima SAD I Rusije kaže “Budimo jasni: Srbija je slobodna da izabere svoje saveznike ili nesvrstanost, baš kao svaka druga suverena država. Ali, zaista ne može da sedi na dve stolice. Usklađivanje svoje spoljne politike sa EU je deo procesa kvalifikacija za pristupanje. Dok Brisel može da bude ambivalentan o tome u bliskoj budućnosti, glasovi za ulazak jednostavno neće biti tu kada dođe vreme, osim ako Srbija ispuni sve kriterijume za članstvo“Srbija se po Serveru nedaje pravo da bira svoje saveznike i interese več da bude poslušna i u ovom času da više sledi politiku SAD nego EU. Danijel Server koji je CIA analitičar i albanski lobista šalje poruke suprotne interesima Srbije računajući da se Srbija suprostavi politici Ruske federacije. Server kaže “Srbija preduzela u znak podrške ruskim destabilizujućim, agresivnim stavovima, uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima, nisu u skladu sa politikom EU“

Američkoi Zapadno viđenje Kosova?

Istovremeno Hojt Brajan Ji oko nezavisnosti Kosova kaže da je Kosovo ostvarilo „impresivan napredak, od kada ima nezavisnost u izgradnji demokratskih, multietničkih institucija“. Ovaj stav američkog diplomate je je u suprotnosti sa radom “demokratskih institucija” na Kosovu. Predsedništvo kosovske skupštine po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine. Zapadne diplomate, predvođene ambasadorima Velike Britanije i SAD, upozorile su vlasti u Prištini da bi ukidanje Specijalnog suda značilo – izolaciju Kosova. Američki ambasador Greg Delavi i britanski Rori O’Konel pojavili su se u kosovskoj skupštini još dok su trajale konsultacije ja sam ovde u Skupštini jer je stigla jedna incijativa, očigledno je u pitanju pokušaj da se ukine zakon o Specijalnom sudu za Kosovo. Zapadne diplomate saopštavaju “Želim veoma jasno da kažem da se SAD protive naporima da se promeni ili ukine zakon o Specijalnom sudu “i da takva poltika vodi u “izolaciju” Kosova. Jasno se vidi da SAD se “igraju” na Kosovu ne samo sa svojim zapadnim partnerima već i sa stabilnošću Balkana i pokazuje se koliko su neusaglašene politike Zapada pre svega SAD i EU prema Kosovu. Pored toga od Srbiej se po “svaku cenu” traži da prizna državnost Kosova, iako se vidi da na Kosovu ne funkcionišu institucije,da postoji politički sukob radiklanih poltika u kojima je umešana i mafija ali i poliitka Albanije kao i da nema građanskih i manjinskih sloboda i prava na Kosovu.

Da Vas podsetimo:  Humаnitаrni “Vidovdаnski moto skup”

Tomislav Kresović

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime