Amerika protiv Srba i Rusa ratuje i pomoću engleskog i kurseva „kritičkog mišljenja“

0
73

ALATI ZAPADNE MEKE MOĆI I PSIHOLOŠKIH OPERACIJA POSTAJU SVE (NE)OČEKIVANIJI

* Stejt departman SAD planira da izdvoji 160.000 dolara za program koji ima za cilj, između ostalog, „razvoj veština kritičkog mišljenja” među stanovništvom Srbije

* Takozvani kursevi „kritičkog mišljenja“ su posebno osmišljeni kao instrument američke propagande. Na njima koriste i izuzetno čudne reči: „šest šešira“, „sinkvejn“, „klaster“, „fišboun“ („riblja kost“), „raft“ („splav“), «BLOB’s Tree» i druge nerazumljive žargonske izraze. Sve su to nazivi vrlo specifičnih metodika i tehnika. Ali, kakve veze imaju sa sposobnošću razmišljanja kao takvog?! Nikakve, to je samo priprema za efikasne gaulajtere

* „Kritičko mišljenje“ je glavno retoričko oružje liberalne Crvene garde. Na kursevima u Rusiji se služe i ovim: „A po čemu ste toliko uvereni da NATO preti Rusiji!? Prvo, NATO je, po definiciji, odbrambeni blok, što znači da ne može da napada. Drugo, NATO odlučuje kolegijalno, a kako desetine demokratskih zemalja mogu da donesu odluku da prete Rusiji?! Kako to zamišljate?“

U naslovu kursa „kritičkog mišljenja“ u Rusiji nedostaje jedna reč pa da sve bude iskreno i razumljivo. Trebalo bi da bude označen kao „kritičko rusofobno mišljenje“. Ili još bolje: kao „kolonijalno mišljenje“

_______________________________________________________

Autor: Dmitrij VINjIK, profesor moskovskog Fainansijskog univerziteta, publicista

ALATI psihološkog ratovanja i meke moći postaju sve neočekivaniji.

Najčešći alat meke moći za određenu državu je stimulisanje učenja njenog jezika u drugim zemljama. Time se pojačava kulturni uticaj, povećava broj stranaca zainteresovanih za dobrosusedske odnose. Ali ponekad je proučavanje jezika praćeno vrlo neočekivanim opterećenjem, koje se, na prvi pogled, ne može smatrati ideološkim.

Primera radi, Stejt departman SAD planira da izdvoji 160.000 dolara za program koji ima za cilj, između ostalog, „razvoj veština kritičkog mišljenja” među stanovništvom Srbije.

Da Vas podsetimo:  Pismo poslanika Evropskog parlamenta: Način na koji je održan Europrajd nije u skladu sa obavezama Srbije

U tom dokumentu se navodi:

„Ambasada SAD shvata da poznavanje engleskog jezika otvara mogućnosti da se poboljšaju izgledi za zapošljavanje građana Srbije, poveća njihov pristup informacijama i znanjim, kao i da se promovišu razvoj kritičkog mišljenje i medijska pismenost“.

Od angažovanih predavača engleskog jezika će biti traženo da se fokusiraju i na „napredak ka pristupanju Srbije EU“.

Ukucajte „kritičko razmišljanje na časovima engleskog“ u internet-pretraživač i shvatićete da takvi kursevi nisu nekakva jednokratna predstava Amerikanaca za Srbiju, već – prilično sistematski rad.

Ali, šta je zajedničko „kritičkom razmišljanju“ i kursevima engleskog?

Hegemonija i militarizam, a i ovo je Amerika

Takozvani kursevi „kritičkog mišljenja“ su posebno osmišljeni kao instrument američke propagande.

Profesori stare škole predaju formalnu logiku i retoriku, a u slučaju Soroševih pitomaca – TRKM (tehnologija razvoja kritičkog mišljenja) kursevi se „savršeno uklapaju u američke obrazovne standarde (Federal State Educational Standards) čiji je glavni zadatak formiranje UUD – „univerzalnih (metapredmetnih) aktivnosti učenja”. Po mom mišljenju, postoji samo jedna prava metapredmetna radnja – sposobnost čitanja. Bar slog po slog.

Pogledajte nastavne planove za ove kurseve „kritičkog razmišljanja“. Naići ćete na skup izuzetno čudnih reči: „šest šešira“, „sinkvejn“, „klaster“, „fišboun“ („riblja kost“), „raft“ („splav“), «BLOB’s Tree» i druge nerazumljive žargonske izraze.

Sve su to nazivi vrlo specifičnih metodika i tehnika. Ali, kakve veze imaju sa sposobnošću razmišljanja kao takvog?!

Nikakve, to je samo priprema za efikasne gaulajtere.

Preporučujem da pogledate biografije onih koji predaju taj predmet.

Ogromna većina njih su pristalice liberalne ideologije.

A „kritičko mišljenje“ je glavno retoričko oružje liberalne Crvene garde.

Ako pogledate sadržaj seminara tih kurseva, recimo – bar je u Rusiji tako – lako ćete pronaći ovakve primere: „A po čemu ste toliko uvereni da NATO preti Rusiji!? Prvo, NATO je, po definiciji, odbrambeni blok, što znači da ne može da napada. Drugo, NATO odlučuje kolegijalno, a kako desetine demokratskih zemalja mogu da donesu odluku da prete Rusiji?! Kako to zamišljate?“

Da Vas podsetimo:  Moskva: Zapad pokušava da podeli Rusiju po nacionalnoj osnovi

U stvari, naslovu kursa „kritičkog mišljenja“ u Rusiji nedostaje jedna reč pa da sve bude iskreno i razumljivo. Trebalo bi da bude označen kao „kritičko rusofobno mišljenje“. Ili još bolje: kao „rusofobno razmišljanje“ ili „kolonijalno mišljenje“.

Na pravim univerzitetima se stotinama godina, u okviru logike, izučavaju pojmovi, sudov, silogizmi i odnos među njima, kao i razlika između tačnih argumenata i sofizama i još mnogo toga, a na kolonijalnim koledžima, na kojima se pripremaju gaulajteri za lokalne aborigene, uče se gluposti iz američkog Stejt departmana, posebno usmerene na to da „Papuanci“ ne veruju sopstvenim vlastima.

A bez rezervi prihvataju svaku glupost od „istinskih nosilaca” pravog mišljenja.

Ali, kako su engleski i „kritičko mišljenje“ povezani?

Sve je jednostavno: SAD su „rodno mesto prave demokratije“, a maternji jezik demokratije je – engleski! A engleski je još i „najlogičniji jezik“. Zato vam omogućava da jasno razmišljate!

Čuo sam ovaj „argument“ stotinama puta od filologa i pristalica analitičke filozofije (uglavnom anglo-američkog filozofskog pravca).

Internet je pun oglasa za plaćene kurseve kritičkog mišljenja. Mnoge od njih predvode predstavnici radikalne liberalne opozicije koji su otpušteni sa univerziteta. Postoje čak i poslovni treninzi kritičkog razmišljanja!

Pročitajte udžbenik logike i rešavajte zagonetke umesto da trošite novac na veoma sumnjive kurseve „kritičkog razmišljanja“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime