Amerika vodi tajne ratove u 124 države

0
1027
johnpilgerjulianassangeawaitsdecisionla3gtfhrqpvl
Džon Pildžer

Australijski novinar koji živi u Velikoj Britaniji, Džon Pildžer, otvorio je pitanje: zašto Evropljani tolerišu opasnost od novog svetskog rata i plasiranje laži koje opravdavaju taj rizik?

Učinio je to u britanskom dnevnom listu The Guardian ukazavši da SAD vode tajne ratove u 124 države?

Razmere naše ideološke obrade, piše Pildžer, predstavljaju „blistav, čak oštrouman i veoma uspešan primer hipnoze”, kao da se istina „nikada nije dogodila, čak i dok se događa”.

Svake godine američki istoričar Vilijam Blum objavljuje svoj „osveženi izveštaj o spoljnoj politici SAD” koji pokazuje da su SAD od 1945. godine pokušale da svrgnu više od 50 vlada, od kojih su mnoge bile demokratski izabrane; da su se grubo mešale u izbore u 30 zemalja; da su bombardovale civilno stanovništvo u 30 zemalja; da su pri tom koristile hemijsko i biološko oružje i da su pokušavale da ubiju lidere drugih zemalja.

U mnogim od tih slučajeva Britanija je bila saveznica SAD – ističe Pildžer – a stepen ljudskih stradanja, da ne govorim o zločinima, Zapad teško priznaje, bez obzira što u današnjem svetu postoje najnapredniji sistemi komunikacije i formalno velika sloboda novinarstva.

Nakon što je pripremio svrgavanje demokratski izabrane vlade u Kijevu u februaru, Vašington nije uspeo da uzme vojno-pomorsku bazu na Krimu, koja istorijski i po pravdi pripada Rusiji. Rusi su se odbranili, kao što su to činili protiv svake pretnje sa Zapada unazad gotovo jedan vek.

Po mišljenju Pildžera, Ukrajina je – kao i Irak i Avganistan – postala zabavni park CIA koji vodi lično direktor CIA Džon Brenan sa desetinama „specijalnih jedinica” CIA i FBI, jačajući „bezbednosnu strukturu” koja nadgleda brutalne napade na one koji se suprotstavljaju februarskom puču.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi - AUTOKRATA

Postoje video-dokazi i svedočenja očevidaca pokolja u Odesi ovog meseca da je policija, kada su fašisti spalili Dom sindikata, ubivši 41 čoveka koji su ostali unutra, stajala po strani.

Američki mediji su zločin u Odesi nazvali „nejasnom tragedijom”, u kojoj su „nacionalisti” (neonacisti) napali „separatiste” (ljude koji su skupljali potpise za referendum o federalizaciji Ukrajine).

Wall Street Journal Ruperta Merdoka proklinje žrtve tragedije: „Smrtonosni požar u Ukrajini verovatno su podmetnuli pobunjenici, smatra vlada”.

Propaganda u Nemačkoj podseća na retoriku hladnog rata, kada Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorava svoje čitaoce na „neobjavljeni rat” Rusije.

Ironija je da je Putin jedini lider koji osuđuje uspon fašizma u 21. veku u Evropi.

Istina se sastoji u tome da se „svet promenio” nakon 9/11. Ali, šta se promenilo – upitao se Pildžer, pa ukazao da se – prema velikom vojnom analitičaru Danielu Elsbergu – u Vašingtonu dogodio tihi prevrat u kojem su militaristi odneli pobedu.

Pentagon u ovom trenutku sprovodi „specijalne operacije” – tajne ratove u 124 zemlje.

Istovremeno, u SAD su rast siromaštva i gubitak sloboda istorijska posledica stalnog nalaženja u stanju rata.

Uzimajući u obzir rizik od nuklearnog rata, treba da se zapitamo: zašto to tolerišemo – zaključio je Pildžer.

Intermagazin

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime