Ana Brnabić

Dva napitka u jednoj bočici

0
1074

U sovjetsko vreme partija je poučavala nas, novinare koji se bave međunarodnom problematikom, da u saoopštenjima međunarodne štampe tražimo smisao između redova i ta glupa navika se duboko ukorenila u mojoj glavi. Ja se ionako nisam prešaltao i ne verujem u časnost nezavisnih zapadnih medija. Posebno američkih. Iako me često sramota od kolega.

1048Zato sam odmah i posumnjao, kada sam pročitao intervju novog srpskog premijera Ane Brnabič agenciji Blumberg. Ona je rekla da se neće dugo kolebati ako se pred nju postavi pitanje neophodnosti izbora između Rusije i EU. Izabraće EU.

Ne, mislim da se tako ne radi. Ana Brnabić je dobro pripremljena dama i takve gluposti neće govoriti. I nisam uspeo ni završiti čitanje intrvjua, a već stižu depeše o tome da je naš ambasador u Begradu požurio ka gospođi premijerki i ispostavilo se da je to zaista bila «patka». Ona ne govori tako. A kao potvrda toga, Ana Bnabić je pokazala stenogram razgovora u kome je sve izgledalo drugačije.

A to je izgledalo ovako: «Naš put – jeste Evropska unija, to je očigledno. Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i religije. Mnogi ljudi u Srbiji doživljavaju Rusiju kao našeg starijeg brata, našeg zaštitnika. Ta osećanja ne treba potcenjivati. No, naš strateški put je – Evropska unija».

A već dalji pasaži intervjua u kome nije dala jasan odgovor na to šta će raditi Srbija ako odbijanje da prihvati antiruske sankcije postavi pod pretnju članstvo u EU – jednostavno odsustvuju.

Iako je ona navodno rekla da je «na Balkanu veoma složeno prihvatati se bilo kakavih obaveza».

Dobro, ako odsustvuju, znači da odsustvuju. Znamo mi te Amerikance… Podmetnula kopilad.

Jer i predsednik A. Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić su stali u zaštitu oklevetane Ane Brnabić. Oboje su rekli da je to ogoljena laž. A bivši predsednik Nikolić je generalno stavio tačku: kao, kako ste smeli tako nešto i pomisliti?!

Da Vas podsetimo:  Vučić kolonijalni upravnik sa zadatkom da nas ubedi da je bilo kakav otpor besmislen

Ja sam tu, na svoju sramotu, sanjario. Pa mislim, ako su zašiljena pera iz Blumberga naneli takve traume državnom rukovodstvu Srbije, onda će im zabraniti ulaz na teritoriju zemlje, proglasiti ih personomama non-grata, obavestiti celokupnu svetsku štampu o prljavim trikovima ove podle agencije i da će im dati po zaslugama. A možda će im, jednog dana, ulični huligani stati za vrat kako ne bi mahali prljavim šapama na najsvetije.

No, zaslužili su nitkovi! Skoro da su podrovali večno prijateljstvo između Srbije i Rusije.

Međutim, za sada je sve tiho. Kancelarija Ane Brnabić čak nije zatražila ni objašnjenje od Blumberga. Izgleda da i dalje mogu voditi svoju podrivačku delatnost?

A možda je srpska vlada suviše velikodušna, da bi na takve sitnice obraćala pažnju?

Iako me neki glasić koji se u mojoj podsvesti očigledno zarodio još u periodu sovjetskog totalitarizma, polagano golicao:

– A da to nije bilo sondiranje srpskog javnog mnjenja? Jer još uvek joj nisu ozbiljno zavrnuli ruke na leđa. Čak nisu postavili uslov ni za priznavanje Kosova radi stupanja u EU. Samo su nagovestili. Iako će doći vreme kada će to postaviti kao uslov.

Pa u EU i nema takvih presedana, da bi zemlja-učesnica vodila sopstvenu politiku po pitanju odnosa sa Rusijom. Sve su postrojili u jedan red. Evo se metežni Viktor Orban u Mađarskoj bori za slobodu i ništa se ne događa.

Tako da odvažne izjave Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o spoljnoj politici bez presedana, koja spaja dva nespojiva napitka u jednoj bočici, naravno, prijaju duši. No, ne ulivaju blanko poverenje. U svakom slučaju, dok ne osetiš ukus napitka.

Dmitrij Sedov

www.fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime