Ana Brnabić nema vremena za novinare

0
1023
Ana Brnabić / Foto: kolumnista

Ana Brnabić, osoba koja vrši dužnost premijera Srbije saopštila je da je „zainteresovana za sastanak sa delegacijom Evropske federacije novinara, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama“.

Tako vam je to u zemlji Srbiji. Fikus mora da statira u Nemanjinoj 11 i da drži lekcije (koje kasnije „povuče“) o tome kako novinari nemaju pravo da se raspituju o njenoj imovini, ali naravno, za evropske predstavnike medija – nema vremena.

Inače, predsednik Evropske federacije novinara Bjeregard uputio je 20. decembra zvanični dopis s molbom da se sa premijerkom Srbije sastanu on, zamenik direktora Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Skotom Grifinom i generalnim sekretarom Medijske organizacije Jugositočne Evrope (SEEMO) Oliverom Vujović.

Osim Ani Brnabić, dopis je upućen ministru za kulturu i informisanje Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

Delegacija EFJ želi da razgovara sa predstavnicima vlasti kako bi, zajedno sa predstavnicima medijske zajednice, ustanovila kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji.

Ovim povodom oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje navodi da je EFJ-u poznato da „stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija okupljenih u Grupi za slobodu medija smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene“, dok „izvršna vlast na čelu s Anom Brnabić tvrdi suprotno.

NUNS ističe da posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala s predstavnicima Grupe za slobodu medija, „jer je reč samo jednoj grupi“.

Podsetimo, predstavnici Grupe za slobodu medija 14. novembra predali su premijerki zahteve, među kojima su i formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje države iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

Da Vas podsetimo:  REM u izveštaju izdvojio Pinkove izborne emisije kao dobar primer

Iako se javno obavezala da će odgovoriti u roku od dve nedelje od kada su joj predati zahtevi, Brnabićeva je to učinila tek dan pošto je dobila poziv za razgovor s delegacijom EFJ.

Nezadovoljna odgovorima premijerke, Grupa za slobodu medija je najavila da će „i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu“.

A mi samo da dodamo: Nezavisno udruženje novinara Srbije se čudi što premijerka nema vremena za evropsku sedmu silu. Mi se ne čudimo. Kako da ima kad mora da sluša Vučića po ceo dan?

www.kolumnista.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime