Ana pita Slavku Drašković

2
1242

Poštovana dr. Drašković, pre nego što se upustim u određivanje vlastitog inputa i načina saradnje sa Kancelarijom za dijasporu (i Srba u regionu) želim da naglasim par činjenica i zamolim Vas za Vaše mišljenje (odgovor) na iste.

Vaši odgovori i mišljenje će biti od izuzetnog značaja za bolje upoznavanje te se nadam da ćemo na osnovu tog temelja upoznavanja, komunikacije i  međusobnog uvažzavanja, krenuti u elaboriranje nekih drugih, specificnijih tema od interesa rasejanja.

Kompetencije, sastav i delokrug Kancelarije

Molim Vas da nam ukratko date opis kompetencija, sastava i delokruga Kancelarije za dijasporu, kao i Vašeg ličnog na mestu direktora. Možete nam i pojasniti koji su uslovi i kriterijumi, kao i kompetencije neophodne za zaposlenje i imenovanje na funkcije u Kancelariji za dijasporu ?

Koja je Vaša motivaciona sila kojom ćete se rukovoditi u Vašem budućem radu sa rasejanjem? Pojašnjenja radi, svi delegati i članovi saveta se rukovode iskrenom željom za poboljšanje decenijski lošeg odnosa matice i rasejanja prema tome nisu novčano motivisani niti na bilo koji drugi način retribuirani. Obzirom da je Vaša uloga od presudnog značaja i za naš rad, a pritom retribuirana i u službi poreskih obveznika, utoliko je još bitniji izraz Vaše motivacije.

Vaša biografija i background u radu sa rasejanjem

Smatram da bi bilo korisno da nam pošaljete Vašu biografiju (kako bismo se upoznali) i ukoliko ne tražim puno, kraći opis Vaših dosadašnjih iskustava u radu sa rasejanjem ( na nacionalnom, internacionalnom nivou i radu sa institucijama kako u državi tako i u rasejanju). Po sebi znam, da neko ne može biti expert u svim oblastima rada sa imigracijom, tako da bi Vaš doprinos ovom našem razumevanju bio suštinski važan da znamo za koje fokalne tačke ove opširne tematike možemo da Vam damo snažniji input, a kojima već vladate.

Da Vas podsetimo:  Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija: Afera s ikonom Svetog Nikole smišljena da se diskredituje Milorad Dodik!

Vi, kao dama (koliko sam shvatila) koja se bavi ulogom liderstva i donošenjem odluka, svakako shvatate značaj dobre komunikacije i definisanja spektra kompetencija svih subjekata radi unapređenja radnih odnosa i planiranja rezultata odnosno ciljeva. Tako da sam sigurna da Vam ova molba neće teško pasti.

Svi delegati Skupštine dijaspore kao i Saveta, imaju različite kompetencije i različit background, ali smo mi već imali vremena da se dobro upoznamo i vrlo dobro, iako retko, „iskoristimo“ moć znanja i veštine jednih u odnosu na druge pri radu sa određenim materijama, i obratno. Npr. Značajnu ulogu pri radu sa aktima i pravnim materijama imaju osobe koje se godinama bave tom materijom u oblasti rasejanja i državne uprave.

Prioriteti u radu sa rasejanjem i presek trenutnog stanja

Zamolila bih Vas za Vaš stav, na osnovu Vašeg iskustva u radu sa dijasporom, o prošloj i trenutnoj situaciji odnosa matica-dijaspora. Koliko sam shvatila, ispravite me ako grešim, još uvek nemate plan rada Kancelarije kojom predsedavate – tako da bi bilo od imperativne važnosti prvo čuti Vaš okvirni ili definisani plan za budući rad (prioritete i merljive ciljeve koje možete, kao Kancelarija, dostići u vreme Vašeg mandata – kao i načine za dostizanje istih). Zamolila bih Vas, ukoliko dozvolite, da se pri definisanju ciljeva rukovodite ciljevima koji se mogu dostići u kratkoročno vreme (4-5 godina) i za koje imate jasnu viziju, metodologiju i strategiju implementacije i nadzora od strane dijaspore. Drugim rečima, bilo bi bolje imati scenario koji je realističan i održiv. Održivost je takođe bitna odlika svakog plana, tako da vas molim da je uključite u vaše elaboriranje.

Transparentnost, održivost i monitoring

Na koji način možete da doprinesete transparentnosti rada Vaše institucije i Vašem ličnom, i kojim mehanizmima će biti moguće pratiti Vaš rad i oceniti rezultate Vaših napora? Nažalost, u radu sa prethodnom administracijom MZD, nismo imali načina da imamo uvid u strategije i rad MZD, osim u saopštenjima za štampu ili u post partum fazi u kojoj bilo kakva kritika ili pohvala gube smisao.

Da Vas podsetimo:  Sramno mala presuda sa logor Silos i Hadžiće u Sarajevu devedesetih

Na koji način i u kom obimu će Skupština dijaspore uticati na kreiranje Vaših strategija za poboljšanje odnosa matica-dijaspora?

Obzirom da se organizacija kojom predsedavate, KSU nalazi u prostorijama Vašeg novog radnog mesta, kako ćete osigurati građane Srbije i rasejanja da neće biti sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja? Obzirom, koliko sam razumela, da sada između sebe i sebe, iznajmljujete i plaćate sebi prostor za rad Vaše organizacije – uslovno rečeno. Ukoliko ova informacija nije tačna, Vaše demantovanje ovakvih navoda će biti najbolji dokaz transparentnosti.

U cilju održivosti, zamolila bih Vas da nam date okvirni broj dana u kojima se zahteva prisustvo članova Saveta i delegata (kao i godišnji pregled istih) kako bismo mogli da planiramo vlastite budžete i buždete naših porodica koje svake godine trpe ovaj finansijski izdatak.

Nadam se da ćete mi izaći u susret odgovorom na ova pitanja, koja interesuju veliki broj kako delegata tako i građana Srbije, u i van matice. Meni, lično, će Vaši odgovori biti dragoceni da utvrdim koji obim pomoći zahtevate i na koji najbolji način mogu da Vam izadjem u susret vlastitim, ograničenim  kompetencijama, znanjima i veštinama. Odgovorom na ova pitanja  puno ćete mi pomoći da Vas upoznam (jer do sada nisam imala priliku) i definisem svoj, eventualni, doprinos Vašem budućem radu u kome Vam želim puno uspeha.

Ana Milošević

2 KOMENTARA

  1. Dozvolite mi da kratko prokomentarisem Vase reci. Obzirom da sam tek sada videla Vas komentar i da praktikujem da odgovaram na upucene mi poruke, za razliku od mnogih…

    Cini mi se, mozda gresim, da se u politicke struje u Srbiji rukovode faktom da dijaspora ne prati desavanja na srpskoj politickoj sceni – bar ne tako pomno kao neko ko ima pristup celokupnoj medijskoj prasini i zivi u Srbiji. Rukovode se i cinjenicom da zaostavstina ponasanja i politicke nekorektnosti nekih proslih rezima, moze da prezivi i u danasnjenjem vremenu i da ne postoji duznost da se glasackom telu polazu racuni. U Engleskoj npr. postoji termin civil servant, sto znaci civilni sluga (u banalnom prevodu) a oznacava zaposlene u drzavnoj administraciji. Kod nas civil postaje partijski a sluga se prevodi kao vojnik. da se ne udaljavam previse od teme…Odnos matice i dijaspore nije ala pari, nije odnos jednakih snaga koje se medjusobno postuju i uvazavaju, i to nije samo slucaj u nas Srba. Ipak, nas je slucaj specificniji od nekih drugih dijaspora jer mi kao dijaspora ne umemo da se izborimo za status jednakog, no uvek ponizno padamo na kolena. iskrivljena slika koju matica ima u dijapori je odraz krivog ogledala koje nam je matica poturila i jedna nepravedna i groteskna slika koja ne docarava ono sto dijaspora zapravo jeste. Toliko za sad, srdacni pozdravi, Milosevic Ana

  2. Poštovana gos.Miloševic, Naviknuti smo već godinama na poplavu laži kojima nas obasipaju naši iz Matice.Možda se baš
    najviše na ovaj način vidi nepremostivost njihove otuđenosti od ,,običnog,,naroda u Dijaspori. Naime, oni uopšte još neshvataju )a i savršeno ih ne interesuje) da mi imamo moć razmišljanja,kao i rasuđivanja. Odklonivši od sebe i najmanju dozu respekta koji bi trebalo da osecaju prema narodu koji ih još voli a delimično i hrani. Delegiraćemo nekoga, otvoriti ž.račun pa ćemo videti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime