ANA stigla i u Mitrovicu

0
865

2016-04-13_043816Naoružani i uniformisani pripadnici takozvane Albanske nacionalne armije, koja je 2003. zvanično označena kao teroristička formacija, pojavili su se jutros u regionu Južne Mitrovice, ekskluzivno prenosi kosovski portal Veriu.info, čiji je novinar bio gost smotre „21. brigade“ ove paravojne strukture. Glavnokomandujući ANA-e u pismu javnosti pozvao je svoje „borce“ da se pripreme za „dalji rad na zaštiti nacionalnih interesa“, zato što „paralelne strukture“ u Severnoj Mitrovici „muče autohtone Albance“, dok njihovi nekadašnji „saborci u borbi za mir“ – na vlasti „pohlepno pune svoje džepove“. U tekstu se ne otkriva ime glavnokomandujućeg. ANA se nalazi u više delova Kosova, ali i u Albaniji, Makedoniji, „Preševskoj dolini“, organizovana je, dobro trenirana i može brzo da se mobiliše, potvrdio je, takođe, jedan od lidera ove formacije.

ANA se pojavila na 13-godišnjicu svog terorističkog napada na pružni nadvožnjak u Ložištu na Severu, zabrinuta za događaje na „albanskoj zemlji“

ANA se ovog puta pojavila na 13. godišnjicu smrti svoja dva člana – Islama Beriše i Hamze Behramija koji su, podsetimo, poginuli u blizini Zvečana, u mestu Ložište, 2003. godine, usled nestručnog rukovanja eksplozivom sa kojim su pokušali da dignu u vazduh pružni nadvožnjak kod Banjske na Severu Kosova.

„Na 13. godišnjicu ‘pada’ dvojice svojih članova, Albanska nacionalna armija se danas u ranim jutarnjim časovima još jednom pojavila u javnosti, izrazivši svoju zabrinutost zbog političkih događaja na albanskoj zemlji. ANA se pojavila na jednoj lokaciji u regionu Mitrovice, optuživši nekoliko svojih bivših saboraca u borbi za mir, a koji su sada na vlasti – da su zarobljeni od strane Srbije zbog trgovinskih odnosa i pohlepe za punjenjem svojih džepova,“ piše portal iz Južne Mitrovice, Veriu.info, u svom ekskluzivnom tekstu.

Da Vas podsetimo:  JUGpress: Kad Leskovčanka gleda na svet sa 6057 metara nadmorske visine

KoSSev: U očekivanju odgovora KFOR-a na pojavljivanje ANA-e

KoSSev je ranije danas uputio pitanja i KFOR-u u vezi sa najnovijim pojavljivanjem ANA-e:

1. Da li je KFOR-u poznato postojanje ANA-u u „nekoliko delova Kosova“, kako je navedeno u tekstu?

2. Kakav je komentar KFOR-a na postojanje ovih oružanih snaga na Kosovu?

3. Kakva je opšta ocena bezbednosne situacije na Kosovu?

4. Da li će KFOR i ako da – šta preduzeti po pitanju ovog slučaja?

Iz pres službe KFOR-a je redakciji KoSSeva potvrđeno da su naša pitanja dobili i da će odgovoriti što pre.

Pismo „Glavnokomandujućeg“: ANA u brojnim akcijama u službi nacionalnih interesa; „saborce u borbi za mir“ koji su danas na vlasti zarobile Srbija i pohlepa

Novinar ovog portala, Gazmend Morina, upravo je „imao mogućnost i da pozdravi pripadnike „21. brigade“. Posle ‘pozdravne smotre’, jedan od pripadnika paravojne formacije pročitao je pismo „glavnokomandujućeg“, piše novinar Morina.

U pismu se poručuje da ANA od 2004. godine obavlja „brojne akcije u službi nacionalnih interesa“. Nekadašnji „saborci u borbi za mir“ koji su sada na vladajućim funkcijama“ – „zarobljeni su“, tvrdi ANA i poziva na zaštitu „albanskih nacionalnih interesa“.

„Srbija ih je zarobila i mi smo poverovali da su borci za mir, i dali smo im čak i mogućnost da vladaju. Oni ne samo da vladaju, oni su ušli u trgovinske odnose i pune svoje džepove iz pohlepe. Sa druge strane, to ne objašnjava sporazum o Zajednici srpskih opština. Paralelne strukture koje i danas postoje u Mitrovici muče autohtone Albance i ne dopuštaju im da se vrate svojim kućama. Ja, kao glavni komandant ANA-e pozivam vas da se pripremite za dalji rad na zaštiti nacionalnih interesa,“ navodi se u pismu „komandanta“ ANA-e.

Da Vas podsetimo:  Sokolska društva u Južnoj Americi

ANA dobro obučena u nekoliko delova Kosova Albaniji, Makedoniji i „Preševskoj dolini“: Imamo podršku stanovništva, NATO je naš prijatelj

Morina je u kratkom razgovoru sa jednim od „lidera“ ANA-e dobio odgovor da ANA postoji u nekoliko delova Kosova, ne otkrivajući, međutim, u kojim, kao i u Albaniji, Makedoniji i „Preševskoj dolini“.

Iz ANA-e tvrde da imaju jedinice, bataljone, brigade, specijalne jedinice i da su dobro obučeni i da imaju podršku stanovništva.

„Imamo podršku velikog dela ljudi i imamo strukture u svim delovima Kosova i uvek nam daju veliku podršku,“ rekao je ovaj pripadnik ANA-e.

ANA smatra da je NATO njihov prijatelj, kao što je i prijatelj institucijama Kosova. Ipak, ukoliko bude bilo potrebno, tvrdi ovaj „komandant“, ANA će biti veoma brzo mobilisana.

O ANA-i; povezanost sa KZK-om, godinama unazad prisutni u javnosti

ANA se prvi put pojavila na Kosovu nakon 1999. i to u prisustvu međunarodnih snaga. Dok su u javnost stizale vesti o maskiranim grupama koje presreću automobile i građane, kao i saopštenja za štampu sa potpisom ove organizacije, međunarodni predstavnici su demantovali postojanje ove formacije, uključujući i kada su dva pomenuta pripadnika ANA-e poginula aprila 2003. raznevši sebe usled nestručnog rukovanja eksplozivom prilikom terorističkog napada na nadvožnjak u Lozištu na Severu Kosova. Ipak, iste godine UNMIK je indirektno priznao postojanje ove paravojne formacije, označivši je terorističkom formacijom, upravo zbog sumnje da su njeni pripadnici izveli teroristički napad u Ložištu. Tadašnji šef UNMIK-a, Majkl Štajner, istovremeno je suspendovao dvojicu visokih oficira Kosovskog zaštitnog korpusa (preteče KBS-a, prim. red) – Rahmana Ramu i Nuredina Ljuštakua, zbog povezanosti sa ovim napadom. Oni, međutim, nisu krivično gonjeni.

ANA se i posle 2003. više puta pojavljivala u javnosti i oglašavala saopštenjima za štampu, a jedno od najskorijih pojavljivanja u javnosti, bilo je u januaru, kada su kosovski mediji preneli i video snimak na kojem se pripadnici ANA-e kreću u blizini Podujeva. Oni su, tada, takođe, „pretili sprovođenju potpisanog sporazuma o Asocijaciji opština sa većinski srpskim stanovništvom.“

Da Vas podsetimo:  Nemiri na velikom protestu u Parizu: Više od sto hiljada Francuza ustalo protiv poskupljenja (VIDEO)

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime