Analiza neverbalne komunikacije Bratislava Gašića

0
945

2015-04-09_033416Ministar Gašić je u televizijskoj emisiji Upitnik na RTS-u, od samog početka do kraja, znači svih 60 minuta, neprekidno bio u istom položaju tela koji se u neverbalnoj komunikaciji naziva otvorenim, relaksirajućim. Stav – ja ništa ne krijem, nisam nervozan, slobodno pitajte, tu sam da odgovorim na sva pitanja. Gotovo raskoračni stav nogu u sedećem položaju oslikava potrebu Ministra Gašića da se podupre.

Skupljene ruke u položaju „spuštenog zvonika“ takođe doprinose samopouzdanju govornika i dodatno ga osnažuju. Taj položaj karakteriše samouverene ljude. Ovako držanje ruku često se viđa kod dominantnih osoba koje su u situaciji da slušaju i odgovaraju na pitanja. Ovaj položaj često se koristi kao barijera od sagovornika, ali i kada bi trebalo ograničiti i smiriti pokrete tela. Ponekad nervozno tupkanje levog o desni palac Ministra Gašića nagoveštava nervozu koja je prirodna s obzirom na temu emisije. Samo nekoliko puta je izašao iz ovog polažaja, najčešće kada bi uzimao dokumenta. Tada bi desna ruka bila u obliku pesnice ili u obliku štapa kojim preti političkom oponentu. Nekoliko puta tokom emisije briše dlanove o nogavice pantalona.

Vešto izbegava odgovore na direktna pitanja. Glas blag, gotovo bolećiv, malo prozukao, rečenicu često završava spuštanjem tonaliteta, takoreći pevušenjem. Pokazuje visoki stepen empatije u razgovoru i ne prekida pitanja Olivere Jovićević, urednice. Veoma kontroliše brzinu govora, uglovi obrva skupljeni u obliku obrnotog slova „V“ što je karakteristično za ljude koji očekuju neprijatnost.

Izraz lica potpuno sinhronizovan sa glasom. U narodu se naziva bolećiv, saosećajan, tugaljiv. Zanimljiv „govor tela“ Ministar Gašić je prikazao kada je govorio o apsolutnom poverenju u tužilaštvo. Glava je „odmahivala“ u smeru levo-desno što je nesvesni pokret kada se sa nečim ne slažemo ili kada se nešto ili neko negira.

Da Vas podsetimo:  Roman ,,Teče krvava Drina” koji je zabranjivan i osporavan u interesu ,,bratstva i jedinstva”

Upoređujući ovaj sa prethodnim intervjuima, primećuje se spuštena energija, što se može pripisati dobrom pripremom za emisiju, ili (u odnosu na njegove godine i telesnu konstrukciju) Bensendinom od tri miligrama. Ili jednim i drugim.

Pažljivom slušaocu nije promakao detalj sa početka i kraja emisije kada je govorio o tome ko je insistirao da bude objavljen kompletan izveštaj o udesu helikoptera.

Izraz „teleprontovao“ je benigniji od „shodno“, makar zbog toga što je ovaj drugi koristio kada je pominjao zakone, procedure, NATO, vojsku, ministarstvo i sve ostale istitucije za koje je i sam rekao da je laik.

videnovic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime