Antiruske sankcije imaće negativne posledice po globalnu privredu

0
974

3859593

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da su antiruske sankcije „potpuna glupost“ i upozorio da će imati negativne posledice po globalnu privredu.

Odgovarajući na pitanja učesnika investicionog foruma „Rusija zove!“, šef ruske države je naglasio da Moskva nije uznemirena zbog ograničenja uvedenih protiv nje.

Pri tom, Putin smatra da sankcije „krše temeljna načela Svetske trgovinsske organizacije, podrivaju poverenje prema međunarodnim finansijskim institucijama i valutama“.

Spoljna ograničenja daju Rusiji dodatni podsticaj da postiže rezultate u prioritetnim sferama razvoja.

„Postepeno ćemo rešavati zadatke koji stoje pred Rusijom“ – kazao je on.

„To su – rast privrede, obnavljanje industrije i infrastrukture, otvaranje savremenih radnih mesta i povećanje kvaliteta života građana RF“ – nabrojao je ruski predsednik.

„Trenutna situacija objektivno stvara snažan podsticaj za intenziviranje naučno-tehničkih istraživanja, i to u svim pravcima gde je tehnološka zavisnost od stranih partnera očigledno prekomerna“ – rekao je on, naglasivši da se radi pre svega o kritično važnim – „zasad uvoznim“ – tehnologijama.

„Pored razvoja spoljne trgovine, stimulisanja izvoza i učešća u integracionim projektima, nameravamo da u potpunosti iskoristimo jednu od konkurentskih prednosti Rusije – veliko unutrašnje tržište“ – naglasio je on, napomenuvši da ono po veličini zauzima šesto mesto na svetu.

„Naš zadatak je da u godinama koje dolaze napravimo industrijski skok, da stvorimo snažne nacionalne kompanije u prerađivačkim sektorima koje su sposobne da proizvode konkurentne proizvode“ – izjavio je Putin.

Rusija namerava da prelazi na nacionalne valute prilikom plaćanja sa Kinom i drugim spoljnotrgovinskim partnerima.

Po njegovim rečima, nedavno je ruska kompanija „Gazpromnjeft“ „izvršila prvu probnu isporuku nafte Kini za rublje“.

„U budućnosti nameravamo da aktivno koristimo nacionalne valute prilikom međusobnog plaćanja i sa drugim zemljama“ – kazao je šef ruske države.

Da Vas podsetimo:  Духовна хајдучија: Сачувати и пренети Добро које нам је остављено у аманет

Ukrajina – podvukao je ruski lider – može da sačuva teritorijalnu celovitost i jedinstvo samo ukoliko obezbedi poštovanje prava svih svojih građana.

„Mi polazimo od toga da će svi ljudi koji žive u bilo kom delu Ukrajine uživati potpuna prava predviđena normama međunarodnog prava i ukrajinskim zakonima, da niko neće biti diskriminisan ni po jezičkom principu, ni po etničkom, ni po verskom“ – ukazao je Putin.

„Samo tako se i može sačuvati teritorijalna celovitost Ukrajine, samo se tamo ona može vratiti jedinstvu i obezbediti razvoj privrede i socijalne sfere. Mi se tome veoma nadamo i na sve načine ćemo tome doprinositi“ – naglasio je ruski predsednik.

Pri tom, šef ruske države je istakao da će ukrajinski narod ostati najbliži za ruski narod i da će Moskva imati to u vidu prilikom gradnje odnosa sa Kijevom.

„Ukrajina nama nije tuđa zemlja. Mnogo puta sam o tome govorio i želim još jednom da naglasim – bez obzira na celu tragediju čiji smo sada svedoci, posebno na jugoistoku, ukrajinski narod je nama uvek bio i uvek će biti najbliži, bratski narod. Nas povezuje zajedništvo – etničko, duhovno, versko, istorijsko“ – rekao je on.

„Nadam se da ćemo razvijati naše odnose oslanjajući se upravo na taj fundament naše saradnje – naglasio je ruski predsednik.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime