APR: Najprofitabilniji Ziđin i MK grupa, najveći gubitaš – EPS

0
55

Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Ziđin majning doo Bor sa neto dobitkom od 34,36 milijardi dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg, saopštila je Agencija za privredne registre. Sledi MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od 26,16 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou. Kada je reč o gubitašima, prvo mesto „drži“  – Elektroprivreda Srbije. Ovo javno preduzeće ujedno je i najveće privredno društvo u Srbiji, i tokom 2021. godine upisalo je gubitak od – 10,95 milijardi dinara.

Printscreen

Ziđin majning doo Bor ostvarila je visoku profitabilnost, kako ističe APR – obavljanjem primarne delatnosti, s obzirom da je društvo tokom 2021. godine započelo proizvodnju i prodaju koncentrata bakra (nakon delatnosti ispitivanja terena), što mu je omogućilo da realizuje poslovne prihode u čak 37 puta većem iznosu, koji su dostigli 55,07 milijardi dinara.

„Ziđin majning je ostvario znatno veći poslovni dobitak, u visini od 39,78 milijardi dinara. Finansijski prihodi iz odnosa sa matičnim, zavisnim i ostalim povezanim licima, koji su prethodne godine bili glavni činilac pozitivnog neto rezultata beleže pad od 92 odsto, dok su rashodi po osnovu dugoročnih kredita od matičnog pravnog lica gotovo osam puta povećani, te je u delu finansiranja iskazalo gubitak (4,58 milijardi dinara)“, navodi APR.

Drugoplasirano društvo prema neto dobitku je MK grupa Beograd.

„S obzirom na to da je društvo registrovano za obavljanje delatnosti holding kompanija, odnosno da pretežno upravlja zavisnim pravnim licima (36) rast neto dobitka je posledica intenzivnijih finansijskih i ostalih aktivnosti iz kojih je, usled značajnih prihoda od dividendi po osnovu udela u povezanim licima odnosno dobitaka od prodaje udela u matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazalo visok pozitivan rezultat (14,43 milijarde dinara odnosno 14,7 milijardi dinara), dok u delu poslovnih aktivnosti beleži gubitak (644 miliona dinara)“, navodi Agancija.

Da Vas podsetimo:  Neko je oklevetao familiju

Među prvih pet preduzeća po profitabilnosti i poslovnim prihodima je Ziđin koper iz Bora, sa neto profitom od 23,77 milijadi dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou. Sledi HBIS grupa koja je povećala obim proizvodnje i više nego duplirala poslovne prihode, ostvarivši ih u visini od 130,58 milijardi dinara.

Na spisku je i NIS, koji je, kako se ističe – usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovao poslovne prihode veće za 67 odsto nego prethodne godine, u visini od 281,05 miljardi dinara.

APR navodi i uspešna privredna društva, koja su među vodećim prema poslovnim prihodima, uz visok neto dobitak i velike finansijske kapacitete. Na toj listi su Delez Srbija i Srbijagas.

Najveće privredno društvo i najveći gubitaš

Najveće privredno društvo u Srbiji je JP EPS Beograd, koji je vodeći prema poslovnim prihodima, raspolagao je najvrednijim finansijskim kapacitetima, ali je prvi i prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini ostvario je poslovne prihode od 319,68 milijardi dinara, koji su veći za 12,6 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede. Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5 odsto), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od 10,95 milijardi dinara“, ističe APR.

Pored toga, EPS beleži gubitak i u podbilansu finansiranja od 1,67 milijardidinara (prethodne godine dobitak) i u delu ostalih aktivnosti od 2,64 milijarde dinara.

„Kao rezultat navedenih kretanja, za razliku od prethodne godine kada je bio najprofitabilniji, JP EPS je iskazao najveći neto gubitak, u visini od 14,95 milijardi dinara, koji učestvuje sa 5,4 odsto u ukupnom neto gubitku privrede. To se uz ustupanje Republici Srbiji učešća u kapitalu ODS EPS Distribucija Beograd, shodno Zaključku Vlade RS, odrazilo i na značajno uvećanje ukupnog gubitka (17,1 odsto), te on iznosi 225,65 milijardi dinara i predstavlja 6,1 odsto gubitka privrede. Poslovna imovina ovog velikog energetskog sistema u vrednosti od 962,09 miljardi dinara i kapital od 600,98 milijardi dinara, čine pet odsto, odnosno 6,8 odsto tih kapaciteta na nivou privrede“, navodi APR.

Da Vas podsetimo:  Fijat i mi

JP EPS je zapošljavao 1,9 ODSTO svih zaposlenih u privredi, odnosno 23.507 radnika, što je 971 radnik manje nego prethodne godine.

Javna preduzeća na listama STO NAJ… 

Na listama STO NAJ… privrednih društava u 2021. godini nalazi se 19 javnih preduzeća, koja su zapošljavala 65.621 radnika.

„Pozitivno je poslovalo 12 preduzeća, od kojih su njih četiri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, a sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu ih je pet na listi najvećih gubitaša. Od sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima šest je javnih preduzeća, a među onima sa najvrednijom poslovnom imovinom i kapitalom je njih 14. Istovremeno, osam javnih preduzeća je prisutno na listi društava prema ukupnom gubitku“, navodi Agencija za privredne registre.

Najveći neto dobitak, uz već pomenuti JP Srbijagas (23. mesto), realizovali su JP Pošta Srbije, JKP Beogradske elektrane, i JP PEU Resavica (28, 35. i 37. mesto redom).

„Neto gubitak u najvećem iznosu, pored prvoplasiranog JP EPS Beograd, beleže JP Putevi Srbije (peto mesto), kao i JKP GSP BeogradEPS-JP TE Kosovo sa  PO ObilićJP Elektrokosmet Priština (20, 23. i 56. mesto redom)“, navela je Agencija za privredne registre.

Na nivou privrede – profitabilno poslovanje

U 2021. godini privredna društva beleže rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686,64 milijarde dinara, koji je veći za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a generisan je prevashodno zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti, ocenila je Agencija za privredne registre.

„Pri tome, neto dobitak je značajno povećan (44,7 odsto) i iznosi 962,74 miljiarde dinara, dok je neto gubitak smanjen (3,6 odsto), na iznos od 276,09 mmilijardi dinara“, naveo je APR.

Da Vas podsetimo:  Pet najlepših prirodnih atrakcija u Srbiji

Posmatrano prema sektorima, većina njih je uspešno poslovala, te osim dva koja su iskazala gubitak – snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (minus od 6,36 miljardi dinara) i usluge smeštaja i ishrane (889 miliona dinara) – svi ostali beleže pozitivan neto rezultat.

„Privredna društva svih veličina su na zbirnom nivou poslovala pozitivno, s tim da su najveći doprinos ukupnoj profitabilnosti dali veliki sistemi (274,69 milijardi dinara), zatim srednja (236,2 milijarde dinara), mala (159,4 milijarde dinara) i mikro društva (16,3 milijarde dinara). Javna preduzeća su 2021. godinu završila sa negativnim neto rezultatom od 7,35 milijardi dinara, za razliku od prethodne godine kada su ostvarila dobitak, a gubitak su iskazala i privredna društva u stečaju i likvidaciji ‒ 21,4 milijarde dinara“, naveo je APR.

Kao glavni nosioci poslovne aktivnosti i ukupne profitabilnosti izdvajaju se društva koja se nalaze na listama STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima i STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime