Apsolutna kontrola

0
995
Foto: printskrin/Youtube

U Srbiji je na delu polu-totalitarni sistem čija je logična posledica nepostojanje slobode medija, kaže bivši urednik bivših Novina Vranjskih Vukašin Obradović. Objašnjava i da je Srpska napredna stranka autokratska stranka koja misli da može da vlada samo uz medije koji su „produžena ruka“ vlasti.

Gostujući u emisiji “15 minuta”, Vukašin Obradović, koji je stepen slobode medija u Srbiji “okusio” pritiscima i gašenjem “svojih” Vranjskih, navodi da su “strogo kontrolisani” mediji – državni projekat. Ponašanje vlasti prema kritički orijentisanim novinarima i medijima ocenjuje kao bahato, ali i kao deo pomenutog projekta, gde vlast stvara državni sistem kontrole medija.

Nije u pitanju samo cenzura, vlast traži ne samo da lažete za njih, već i da to činite sa oduševljenjem, to ih jedino zadovoljava – kaže Obradović.

Nepostojanje slobode medija Obradović vidi kao deo šireg društvenog problema, a to je stepen demokratije u Srbiji. “Problematično” mu je i ćutanje međunarodne zajednice na ovakvu situaciju, a to što u Srbiji postoje neki mediji koji ne pristaju da “služe vlasti” vidi kao deo problema, a ne deo rešenja.

Danas u Srbiji postoji apsolutna kontrola medija. To što se mi zavaravamo sa nekoliko nedeljnika, sa jednom kablovskom televizijom koja ima neuporedivo manju gledanost nego televizije sa nacionalnom frekvencijom i bukvalno nekoliko lokalnih medija, sve je to zapravo jedna opscena koja će sve nas skupo da košta – rekao je Obradović.

Novinarska solidarnost se izgubila, ocenjuje Obradović, i pita se gde je “crvena linija dokle ćemo da pristajemo na neljudske uslove u kojima rade mediji kritički nastrojeni prema vlasti“.

Ne bih da zlehudim, plaši me atmosfera koja se pravi u društvu prema nezavisnim novinarima, malo nam fali da dođemo do situacije koja se desila u Crnoj Gori (prim.aut. ranjavanje novinarke Vijesti) – kaže Obradović.

Da Vas podsetimo:  Potpredsednik UNS-a na skupštini EFJ-a: U Srbiji najveći pritisak trpe novinari istraživači i kritičari vlasti

Kao jedan od uzroka ovakvog stanja medijskih sloboda u Srbiji navodi da od 2000. godine nijedna politička elita nije videla medije kao ravnopravan deo demokratskog procesa, što je, po mišljenju Obradovića, bio preduslov da SNS dođe na vlast i “usavrši taj sistem”.

Više o demokratiji i medijskim slobodama u Srbiji, o ponašanju vlasti i prirodi režima Aleksandra Vučića, o tabloidima koji se obračunavaju sa istraživačkim medijima, o tome u šta se pretvorio postojeći model projektnog finansiranja medija, gde je počela i kako će se završiti ovakva medijska i politička situacija, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

M. Zirojević

Južne vesti/Cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime