Apsolutno napredno

0
1357

sns_informator_br10Kako smo stalno u izbornom ciklusu, čini nam se da ova kampanja predugo traje. A ona je, praktično, tek počela.

Od najave, kojoj su toliko skloni naprednjaci, da će se svi ujediniti protiv njih, ne videsmo ništa. Uostalom, potpuno je logično da se stavovi i mišljenja različitih stranaka suprotstavljaju. Ili će i to biti zabranjeno nakon martovskih izbora? S obzirom na direktnu i otvorenu težnju Srpske napredne stranke da osvoji apsolutnu vlast u Srbiji, došlo je i vreme da počnemo ozbiljno da strahujemo da će se upravo to i dogoditi. Da strahujemo, jer uveliko se i bez nje ponašaju kao apsolutisti.

Naime, nikada se nije događalo da stranka koja je bila vlast i favorit je na izborima, komentariše bukvalno svaki stav partija u opoziciji. S druge strane, kada se naprednjaci ne bave drugima, oni ističu da im je najvažniji cilj da osvoje većinu kako bi, navodno, krenuli u snažnije reforme.

Nisu mogli da sprovedu ni one „mlake“, ali nema veze.Važno je samo da se glasa za njih, za ostalo će lako.

Pa bravo, svaka čast na iskrenosti. Mi građani smo samo broj, broj koji će ih vinuti u visine, sve do apsolutne vlasti, sve do vladavine jedne partije u okviru koje imamo i one kojih se, tim takozvanim ukrupnjavanjem političke scene, nikako ne možemo osloboditi. Hvala im i na tome, onako unapred.

Šta je problem u svemu tome? Pa, zamislite ovu agresivnost i bukvalno ispiranje mozga tih kadrova školovanih na brzinu, pa je pomnožite sa opasnim i nikad dobrim pojmom „apsolutno“. Ubedili su nas da živimo bolje, da po nebu lete pomorandže, to jest narandže, da su rešene 24 sporne privatizacije, slučaj Ćuruvija, da će Beograd biti i na vodi (a valjda do sad nije bio), da biramo između tajkuna ili njih- nema trećeg. Elem, ako ne glasate za njih, vi ste automatski najveći neprijatelj države.

Da Vas podsetimo:  POLITIČKI BIZNIS

Takva vrsta pritiska i banalizovanja političkih ciljeva dovode do atmosfere u kojoj treba da se osećate kao pseći izmet ukoliko ne zaokružite ime Aleksandra Vučića na svim nivoima. I potpuno je jasno da je u unutrašnjosti nemoguće glasati drugačije. Ko zna čime se služe i na koji način dolaze do te apsolutne većine kojoj teže. U unutrašnjosti se sve zna, pa se lakše i preti, ucenjuje ako je potrebno. Međutim, ako se isto dogodi i u prestonici, gde aktivisti naprednjaka zovu, bez pristanka vlasnika privatnog telefonskog broja, u kasnim večernjim satima, onda se slobodno može reći da će se Šešeljev duh nadviti nad Beogradom. Matrica je ista, kao i ljudi. Pa ko može očekivati drugačiji ishod od onog vremena koje želimo da zaboravimo?

Ima jedna, uslovno rečeno, dobra stvar u apsolutnoj vlasti naprednjaka, ukoliko je osvoje. Proces dozivanja pameti potrajaće kraće. Međutim, koliko će biti potrebno i na koji način, osloboditi se istih ako ostvare taj cilj i na republičkom i na nivou Beograda?

Jer, mi smo samo broj za njih i neće ništa raditi, kao i do sada, već će nastaviti da šire pipke pikirajući vlast i u Vojvodini.

Od silne želje da šape stave na celu Srbiju naravno da nemaju vremena da se bave rešavanjem naših problema.

Apsolutna vlast nikada ne može biti dobra, ko god da je osvoji. A kada je osvoji Srpska napredna stranka, čije liste poslanika i odbornika odišu radikalizmom, apsolutno napredna Srbija zvuči kao opasno mesto za život. To što znamo kako to izgleda dokaz je da stalno isto radimo očekujući drugačije rezultate. Ponovo imamo vođu, opet očekujemo spas. Još jednom ćemo se upitati kako je do toga došlo, jesu li krivi ovi sa zapada ili sa istoka, strane službe, masoni, sudbina, loša sreća. A bićemo krivi samo mi, jer smo tako sami izabrali.

Da Vas podsetimo:  Gromoglasno tihovanje

Nataša Mijatović

vozd.in.rs / kolumnista.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime