„Arapska braća“ i srpska posla

0
1660

FoNet-ZVEZDA-NAHJANPrema pisanju beogradske „Politike“, glavna karika za poslovanje UAE u Srbiji je Mohamed Dahlan, lični savetnik „našeg“ šeika, prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda al Nahjana. Dahlana je zbog učvršćivanja miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje u proleće 2013. godine predednik Tomislav Nikolić odlikovao Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Ovaj Palestinac je imao burnu prošlost: od učešća u ustanku protiv Izraela, preko mesta savetnika za bezbednost Jasara Arafata, do organizovanja i naoružavanja paravojnih jedinica za borbu Fataha palestinskog predsednika Mahmuda Abasa protiv Hamasa. Osumnjičen je za finansijske malverzacije, čak i da je umešan u ubistvo Arafata

Saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata najavljena je gromoglasno početkom 2012. godine kao jedna od spasonosnih opcija za posrnulu domaću ekonomiju. U sledećim mesecima, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić, glavni pregovarači sa Emiratima, ushićeno su pominjali poslove za celu namensku industriju Srbije, izgradnju fabrike čipova, naučnoistraživačkog centra, fabrike delova za Erbas i Boing, investicije u Luku Pančevo, prodaju Crvene zvezde, dokapitalizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva; pominjani su i izgradnja turističke infrastrukture u zimskim turističkim centrima, gradnja hotela na mestu gde se danas nalazi ruševina Generalštaba, enormna ulaganja u poljoprivredu, kargo centar na aerodromu… Prestolonaslednik Abu Dabija, šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan to nije javno izgovorio, ali je Vučić tvrdio da je on spreman da u Srbiji investira i u poslove koji mu neće doneti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

Do danas, u saradnji sa UAE osnovana je avio-kompanija Er Serbija, o čemu je više puta pisano na stranicama „Vremena“; koplja se lome oko toga koliko su isplativa dosadašnja ulaganja iz Emirata u poljoprivredu; poslednji od projekata u saradnji sa investitorima iz UAE najavljenih kao spas Srbije je „Beograd na vodi“, koji je u magli taman koliko i prethodna nabrojana obećanja.

Da Vas podsetimo:  Cena jogurta najbolji pokazatelj kako se marketi u Srbiji sprdaju sa kupcima

U svakom slučaju, mada je realizacija investicija daleko od obećanja naših političara, činjenica je da je u poslednjih godinu i po živnula komunikacija između Srbije i Emirata, gotovo obustavljena pošto su UAE među prvima u arapskom svetu priznali Kosovo 2008. godine, i da je bilo mnogo nagađanja ko je zaslužan za renesansu međudržavnih odnosa.

MOHAMED DAHLAN: Beogradska „Politika“ je objavila na naslovnoj strani tekst o Mohamedu Dahlanu, ličnom savetniku prestolonaslednika Abu Dabija šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana. U tom tekstu se kaže da je interesovanje za Dahlana u našoj zemlji poraslo tek nakon što je portal Middle East Eye (MEE), koji na engleskom objavljuje vesti u vezi s Bliskim istokom, označio upravo njega kao ključnog posrednika u uspostavljanju bliskih veza Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dahlana je zbog učvršćivanja miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, u proleće 2013. godine, predsednik Tomislav Nikolić odlikovao Ordenom srpske zastave drugog stepena.

U „Politici“ je navedena živopisna Dahlanova karijera, od jednog od osnivača borbenog pokreta Fatah u Gazi, hapšenja, učešća u ustanku protiv Izraela, progona u Tunis, vođenja Organizacije za bezbednost u pojasu Gaze do 2002, kada je podneo ostavku. Bio je savetnik za nacionalnu bezbednost Jasera Arafata, palestinski ministar odbrane, ministar civilnih poslova. Organizovao je najveći miting pristalica Fataha 2007. godine, kasnije bio predstavnik u pregovorima koji su rezultirali sporazumom sa Hamasom, gde su se obe strane dogovorile da zaustave vojne sukobe i formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

U martu 2007. Mahmud Abas imenovao ga je za vođu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi nadgledao sve snage bezbednosti na palestinskoj teritoriji, ali je, uz američku pomoć, Dahlan organizovao paravojne jedinice od nekoliko hiljada boraca i lobirao u Izraelu da Fatahove snage dobiju veliku količinu oružja i municije za borbu protiv Hamasa. Hamas je, međutim, preduhitrio ovaj potez izvršivši kontraudar, pa je Dahlan podneo ostavku na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost, a tokom borbi koje su usledile Hamas je srušio njegovu kuću, njegove snage su prognane iz Gaze.

Da Vas podsetimo:  Nadežda iz Pirota

CRNOGORSKA VEZA: Politika navodi depeše sa Vikiliksa koje kažu da je Dahlan ostavku na mestu vođe Saveta za nacionalnu bezbednost poslao iz Crne Gore, iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“. Da ga je Amerika favorizovala, vidi se takođe iz depeša Vikiliksa. Dahlan je 2009. izabran u Centralni komitet Fataha, a u junu 2011. je izbačen na insistiranje predsednika Mahmuda Abasa, koji ga je sumnjičio za ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata. Portal MEE, u čijem tekstu se Dahlan opisuje u mračnim bojama, tvrdi da je on osumnjičen i za finansijske malverzacije.

Utočište je potražio u UAE, a da je bio rado viđen sagovornik američkih diplomata vidi se takođe iz depeša koje je objavio Vikiliks. Konsultovan je u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine. U jednoj od depeša imam šeik Muhamed al Katani optužuje ga da ga je, kao člana Fataha, obučavala CIA.

„Politika“ navodi da prema zvaničnim registrima Dahlan nema nikakve poslove u Srbiji, ali da je vrlo aktivan u Crnoj Gori, čiji je državljanin postao 2012. godine, i da njeni izvori kažu da je nedavno viđen u prijateljskom razgovoru s premijerom Crne Gore na jednoj jahti u elitnom naselju Porto Montenegro u Tivtu. U jednom javnom obraćanju Aleksandar Vučić je zahvalio premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću „na lepim rečima o Srbiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, direktno ga označivši kao jednog od glavnih posrednika u obnovljenoj saradnji. „Politika“ piše i da se, uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, vidi da je Dahlan osnivač najmanje dva preduzeća u Crnoj Gori, da o poslovanju ovih kompanija nema javno dostupnih podataka, a u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore ne postoji nijedan finansijski izveštaj za svih pet godina poslovanja.

Da Vas podsetimo:  Siromašna domaćinstva u Srbiji već sada trpe inflaciju od 10 do 15 odsto

U tekstu koji je objavio MEE tvrdi se i da UAE koriste investicije u proizvodnju naoružanja u Srbiji jer žele da iskoriste ovo „labavo“ regulisano tržište u Srbiji da bi distribuirali oružje po Bliskom istoku, da to rade kao zastupnici Izraela i SAD, ali se ne navode dokazi za ovakve špekulacije, osim „srpskog obaveštajnog izvora koji je zahtevao da ostane anoniman“. Od podataka koji se lako daju proveriti, bar dva nisu tačna – da su UAE u poslednje dve godine investirali „milijarde“ dolara u Srbiju, i da su UAE dali vladi Srbije kredit od više milijardi dolara. Osim u tekstu MEE, te milijarde su još uvek samo u obećanjima srpskih političara.

Momir Turudić

(Vreme)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime