Arapska ulaganja u Srbiju: Predugovor sa jednom, a posao sa drugom kompanijom

0
757

images_cms-image-000003982Ni tri godine nakon dolaska firme iz UAE na srpsko poljoprivredno tržište nije poznato zbog čega nije realizovan predugovor koji je 2013. godine potpisan sa kompanijom Al Dahra takođe iz UAE. Umesto sa tom kompanijom, ugovor je potpisan sa firmom Al Rawafed International Investment. Prema istraživanju Insajdera ta kompanija osnovana je tri meseca pre potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije, a prema podacima iz privrednog registara u Abu Dabiju u kojem je ova kompanija regostrovana, navodi se da nema nijednog zaposlenog.

Prema predugovoru koji je u januaru 2013. godine sa kompanijom Al Dahra potpisao tadašnji ministar finansija I privrede Mlađan Dinkić ova kompanija je trebalo da preuzme osam državnih poljoprivrednih kombinata. Najavljeno je da će ukupna investicija iznositi 200 miliona evra. Mediji su izveštavali da je predugovorom predviđeno da će arapska kompanija hektar njive prve klase kupovati po ceni od 12.500 evra a zakup po hektaru plaćati između 250 i 370 evra godišnje.

Sve je, medjutim, ostalo samo na potpisanom predugovoru. Do danas niko od nadleznih institucija nije objasnio zašto je godinu I po dana kasnije potpisan ugovor sa drugom firmom, Al Rawafed International investment, koja je, prema istraživanju Insajdera, osnovana samo nekoliko meseci pre sklapanja posla sa drzavom Srbijom.
Za zemlju u Karađorđevu ni dinara

Kako bi se realizovali poslovi država Srbija i firma Al Rawafed International investment formirale su zajedničko preduzeće Al Rawafed Srbija u kojem država ima 20 a strana kompanija 80 odsto vlasništva.

Prema dostupnoj dokumentaciji, zajednička srpsko arapska kompanija Al Rawafed Srbija u posed više od deset hiljada hektara poljopivrednog zemljišta u Srbiji došla je na sledeći način:

Al Rawafed Srbija kupio je zemljište sva kominata I to 2200 hektara AD Bačka Sivac za 7000 evra po hektaru I 413 hektara kombinata Jadran za 10 000 evra po hektaru.

Da Vas podsetimo:  Sada znamo zašto je osnovano Ministarstvo za porodicu

Zakupila je 4.300 hektara oranica u opštini Kula po ceni od 250 evra po hektaru godišnje, a na korišćenje joj je dato 3500 hektara Vojne ustanove Morović u Karađorđevu. U zamenu za korišćenje zemljišta u Karađoređevu, Al Rawafed Srbija trebalo bi da u Vojnoj ustanovi Morović daje 20 odsto profita ostvarenog na toj zemlji.
Stručnjaci u ministarstvu odbrane upozoravali na štetnost ugovora

Prema saznanjima Insajdera, zemlja u Karađorđevu je data na korišćenje Al Rawafedu bez fiksne naknade uprkos protivljenju Sektora za materijalne resurse ministarstva Odbrane.

U dokumentu u koji je Insajder imao uvid se između ostalog navodi da je neprihvatljiva raspodela dobiti po kojoj prihov Vojske zavisi od profita koji Al Rawafed ostvari jer u slučau da profita nema “ naš profit bi bio ravan nuli”. U ovom dokumentu se ističe I da je ugovor sa kompanijom Al Rawafed nepovoljniji od sporazuma sa Al Dahrom koji se nije realizovao, a po kome je ta kompanija trebalo da za zemljište isplaćuje 263 evra po hektaru godišnje.

Prema istraživanju Insajdera za vojno zemljište u Karađorđevu, kompanija Al Rawafed do sada nije platila ni dinara . To je posle nekoliko meseci insistiranja u odgovoru na pitanja Insajdera potvrdio I ministar odbrane.
Al Dahra ipak u Srbiji, zainteresovana za PKB

Umesto kroz partnerstvo sa državnom Al Dahra je ušla na tržište Srbije 2014 godine kupovinom kompanije Rudnap Agrar, nekada u vlasništvu Vojina Lazarevića. Al Dahra je prvo preuzela 51 odsto vlasništva Rudnapa da bi 2015 postala stopostotni vlasnik kompanije.

Ministarstvo privrede je krajem februara ove godine objavilo da je Al dahra zainteresovana za privatizaciju Korporacije PKB. PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, koje zapošljava 1.782 radnika.
Ratarsku proizvodnju PKB organizuje na 20.500 hektara obradivog zemljišta.

Da Vas podsetimo:  Prijava protiv Vučića zbog nenošenja maske

Predugovor sa Al Dahrom o prezimanju poljoprivrednih kombinata, koji nije realizovan, kao i Ugovor sa Al Rawfedom sklopljeni su na osnovu međudržavnog sporazuma između Vlade srbije i UAE.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime