Arhitekta Dragoljub Bakić: Šta je to trulo na novom Trgu republike

1
1918
Dragoljub Bakić / Foto: YouTube screenshot (N1)

Dok se renovirani Trg republike ponovo renovira, u korak s majstorima koji izvrću kocku po kocku, rešili smo da isto, samo figurativno, uradimo uz pomoć arhitekte Dragoljuba Bakića. Dok se u javnosti i dalje vode polemike oko toga da li je novi trg dobar i lep, on nam je skrenuo pažnju na nekoliko gorućih problema u vezi s rekonstrukcijom: neki od njih su zakonski, dok su drugi tehničke i estetske prirode.

„Rekonstrukcija Trga republike izvedena je prema idejnom konceptu arhitekata Zorice Sikimić i Zorana Dmitrovića kao prva nagrada na konkursu iz 2015. Ono što je najveći problem u celoj ovoj priči je nakaradna procedura koja je ozakonjena Zakonom o projektovanju i izgradnji po kome se dalja razrada projekta u ovom slučaju oduzima od autora projekta i daje na dalju razradu onome ko je na Javnim nabavkama ponudio najmanju cenu za tu projektantsku uslugu. Na ovaj način dalja razrada je poverena CIP-u koji može a i ne mora da angažuje autore kao svoje konsultante. Isto tako i ukoliko ih angažuje nije obavezan da usvaja njihove savete ili zahteve“, objašnjava Bakić.

On smatra da, u skladu s tim, u slučaju Trga republike autori donekle mogu biti zadovoljni jer je njihov osnovni koncept sproveden ali su, kako kaže, izvršene i suštinske izmene projekta koje zaslužuju veoma ozbiljnu kritiku.

„Kao krajnji rezultat dobijen je prevougaoni prostor očišćen od brojnog urbanističkog otpada koji u svoju elegantnu atmosferu uvlači značajne objekte koji ga formiraju. To su upravo arhitekte autori i želeli. Ono što je promenjeno i sa čim su oštećeni i oni i Trg i građani je niveleta Trga koja je od ravne pretvorena u vidno nagnutu koja stresuje prolaznike, a da oni toga nisu ni svesni. Tako nagnuta gornja površina Trga kod velikih padavina stvaraće dodatne probleme kod odvođenja površinskih voda koje će umesto u postavljene linijske slivnike završiti na kaldrmisanom delu Trga kao najnižoj koti i to baš na mestu gde prolazi saobraćaj.“

Da Vas podsetimo:  Tajna groba Arsenija III Čarnojevića

Kao drugu lošu izmenu projekta Bakić navodi izbor granitnih ploča kojima je prekrivena polovina ukupne površine Trga, nekih 5.500 metara kvadratnih.

„Umesto belog slovenačkog kamena, repe, postavljen je takođe slovenački kamen tonalit, sive boje, koji će tokom letnjih meseci isijavati mnogo veću toplotu. Takođe, u delu Trga iz pravca zgrade bivšeg Jugoeksporta formirano je šetalište sa dvostrukim drvoredom i klupama, ali je velika greška što su tu posađena neka drvca koja se izgleda već suše, umesto većeg drveća sa već formiranim krošnjama. Na ovom mestu stari Trg je imao vodu koja nije smela biti ukinuta, a da se ne ponudi novo kreativno rešenje sa nekom savremenom fontanom koja bi osvežavala čitav taj prostor u kome je predviđeno sedenje“, smatra arhitekta.

Komentarišući postolje spomenika Kneza Mihaila s druge strane, koje je nekad bilo uokvireno cvetnim lejama, Bakić kaže da je njihovim uklanjanjem stvoren utisak da je čitav Spomenik „gurnut u stranu“.

„Ono što ipak predstavlja najveću bruku za gradsku upravu je to što je pokušala da ukine saobraćaj na Trgu, da ga celog pretvori u pešački deo i preko Vasine ulice i Studentskog trga pripoji velikoj centralnoj pešačkoj zoni koja je sa svojih 25.000 metara kvadratnih već sada prevelika za Beograd. Ovu suludu ideju gradskih vlasti sprečila je građanska inicijativa „Pešaci nisu maratonci“ i nekolicina nas svojim javnim protestima. To upisujem kao našu veliku pobedu i podvlačim značaj građanskog aktivizma“, zaključio je Bakić za NOIZZ.

Vanja Ratković
Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. Hvala Vama gospodine Bakiću na svemu što činite za Beograd. Vi ste stara garda koja veruje u ideale, koja ne može preko morala, koja ima znanje. Mi mladji očigledno nemamo Vaš kapacitet.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime