ASANŽ tvrdi: SAD su uzrok ukrajinske krize!

0
844

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž optužio je SAD da su potrošile milijarde dolara za NVO u Ukrajini kako bi otrgli ovu zemlju od uticaja Rusije i prevele je na svoju stranu.

asanz1

„Ako to ne može biti učinjeno članstvom u NATO, onda makar treba da postane nezavisna od uticaja Moskve, da se umanji ruski vojno-industrijski kompleks i njene pomorske baze na Krimu“, rekao je Asanž iz ekvadorske ambasade u Londonu u intervjuu argentinskim medijima, prenela je Raša tudej.

Asanž je takođe ocenio da je Islamska država „rezultat avanturizma Zapada“ ali da je posledica toga da Vašington više nije „jedini igrač na Bliskom istoku“, jer su Turska, Katar i Saudijska Arabija uvećali svoju moć poslednjih godina i uspele da steknu određenu nezavisnost od SAD, prenosi Tanjug.

Naveo je da među dokumentima Vikiliksa ima one koji dokazuju da je Izrael u početku podržao Hamas kako bi podstakao razdor među Palestincima.

Asanž, koji je australijski državljanin od 2012. se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gde mu je odobren politički azil, a švedske vlasti traže njegovo izručenje zbog optužbe za silovanje, dok on tvrdi da su Šveđani raspisali poternicu po nalogu SAD koje žele da mu sude zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime