ASNS upozorava: Radnicima masovno plate niže od minimalca

0
164

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uputila je zahtev Vladi Srbije da što pre preduzme nešto i spreči kršenje Zakona i Odluke o visini minimalne cene rada u Srbiji po radnom satu.

ASNS navodi da je masovna pojava da se zaposlenom plata ili zarada utvrđuje na osnovu manje cene rada po radnom satu, pa su i plata i zarada manje od minimalne zarade. Onda se bez ikakvog zakonskog osnova dodaje iznos do minimalne zarade.

Ovaj sindikat ukazuje da je takva pojava najzastuljenija u javnim službama, javnim preduzećima – posebno kod komunalaca, ali i u realnom sektoru.

„U javnim službama, posebno problem je to što su topli obrok i regres sadržani u koeficijentu, što je ne samo suprotno Zakonu o radu, nego i zdravom razumu“, navodi predsednica ASNS Ranka Savić.

Objašnjava da koeficijent sadrži složenost posla, odgovornost, uslove rada, stručnu spremu, posebna znanja i veštine i da je kao takav fiksna kategorija, koja se menja samo kada se promeni jedan od ovih elemenata.

Dakle, minimalna zarada ne sadrži regres i topli obrok, te oni spadaju u naknadu troškova iz člana 118 Zakona o radu.

„Zaposlenom se mora, pored isplate minimalne zarade, posebno isplatiti iznos naknade troškova za topli obrok i regres koji je utvrđen Opštim aktom i to se mora posebno iskazati u obračunskoj listi“, navodi se u saopštenju sindikata.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava Vladu Srbije da ukoliko ne preduzme potrebne korake i spreči pljačku radnika da će sa timom advokata pokrenuti masovne tužbe protiv direktora javnih preduzeća, organa lokalne samouprave i direktora privatnih preduzeća.

Izvor: Bizlife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime