Austrija protiv proširenja šengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju

0
84

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner protivi se proširenju šengenske zone na Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku

Image by Zuzka Sabolová from Pixabay

„Nije vreme da sada glasamo za proširenje ako sistem spoljašnje granica ne radi. Širenje defektnog sistema neće funkcionisati. Situacija u Evropi kristalno jasno pokazuje da sistem spoljašnje granice EU nije uspeo“, rekao je Karner za bečki „Kurir“.

Razlog za protivljenje Austrije je „reka migranata“, koja je ušla u Centralnu Evropu preko Balkana, navodi bečki list.

Karner je istakao da je ove godine u Austriju ušlo već 90.000 migranata, od čega je 75.000 onih koji nisu prethodno registrovani u nekoj zemlji EU.

Evropska komisija predložila je ove sedmice da Hrvatska, Bugarska i Rumunija budu primljene u šengensku bezviznu zonu, koju trenutno čini 26 država.

U šengenskom sistemu su sve zemlje EU osim Bugarske, Irske, Rumunije i Kipra. U taj bezvizni sistem primljene su četiri zemlje van EU: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Šengenski sistem podrazumeva prelazak granice između država bez zaustavljanja i kontrola, kao i carinski i granični sistem kontrole na spoljašnjim granicama sistema. Međutim, neke države, posebno od povećanog priliva migranata započetog 2015. godine, ipak suspendovale su ovaj sistem i uvele granične kontrole.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime