Austrijanac zagađuje izvor meštanima

0
1494

VODOVODU selu Stepanju – opština Lajkovac, zaseoci Petronijevići i Mirkovići, situacija je veoma kritična što se tiče vodosnabdevanja.

Izvor vode kao i čitav sistem vodosnabdevanja koji su meštani ličnim radom i svojim sredstvima izgradili davne 1979. godine za 22 potom 29 domaćinstava je UNIŠTEN od strane Kamenoloma „Brdanjak“ koji je u vlasništvu austrijske firme, a koja je dobila dozvolu za rad još 2009. godine.

Nadležni od tada pa do danas ćute. Kao i predstavnici Kamenoloma.

Vodna inspekcija je izlazila na teren 2010. i od tada pa do danas Kamenolom nije ispoštovao zahteve da meštanima zaštiti izvor, koji se nalazi sada u samoj zoni ekspoatacije krečnjaka i dolomita. A inspekcije su nekim čudom zatajile svih ovih godina.

Kako su pored samog izvora i sistema vodosnabdevanja napravili deponiju jalovine koja se pretvorila u klizište, poslednje dve godine u cevima je mulj, a od ove godine i pojave klizišta izvor je zatrpan.

Rokovi su svi prošli, inspekcije su ponovo izlazile na teren, nama blago rečeno preti epidemija jer je voda fekalno zagađena. Opština nam je odobrila šest cisterni mesečno dok Kamenolom ne reši problem. Što svakako nije dovoljno. A ta ista opština je 2008. godine počela u selu Stepanju da gradi vodovod sredstvima iz NIP-a, koji naravno nije završen, a projekat je „pojeo mrak“.

U prilogu vam se nalazi snimak RTS-a, kao i izveštaj o ispitivanju vode gde se vidi da je fekalno zagađenje u pitanju.

Pa vas molim da me kontaktirate ukoliko smatrate da biste mogli da nam pomognete da putem medija pritisnemo nadležne i kamenolom kako bi nam obezbedili neometano vodosnabdevanje, a koje je bilo uredno do 2009. godine dok kamenolom nije došao na našu lokaciju.

Da Vas podsetimo:  Anatomija sloma

I da se javnosti pokaže kako uz sve dozvole za rad Austrijanac može da dođe u Srbiju i uništi meštanima starosedeocima izvor i sistem vodosnabdevanja, za koje neće i nije nikom odgovarao.

Srdačan pozdrav i svako dobro,

Aleksandra Petronijević 065/ 5 77 78 79

Stepanje

http://lajkovacnadlanu.rs/stepanje-problemi-sa-vodosnabdevanjem/

Prilog o Stepanju nalazi se na ovom videu posle vesti na 01:06 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime